Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sveriges mästerkock-vinnaren Sofias svåra pmds: ”Sagt upp mig”

02 nov, 2021 
AvAino Oxblod
Fotograftt/Instagram.
Sofia Henriksson vann Sveriges mästerkock, och skördar framgångar.
Men varje månad kämpar hon med svår pmds, som påverkar hennes liv i grunden.
– Det är så många gånger i mitt liv där jag kanske blivit av med vänner eller sagt upp mig eller faktiskt betett mig illa för att jag inte kan kontrollera hur jag ska reagera, säger hon i Feminas podcast Ofiltrerat.
Annons
Det här är endometriosBrand logo
Det här är endometrios

Hon vann Sveriges mästerkock 2020 på TV4, och har sedan dess släppt kokbok och synts i andra tv-sammanhang.

Men bakom kulisserna har Sofia Henriksson en jobbig kamp varje månad. I Feminas podcast Ofiltrerat med Sofia ”PT-Fia” Ståhl berättar mästerkocken om sina problem med pmds, som gör att hon kan skrika rakt ut.

– Jag är nog en svår person att leva med på det sättet, jag har väldigt känslosvängningar. Nu har jag precis haft pms, jag var lite hungrig här om dagen, jag satte mig och skrek för att jag fick sådant ångestpåslag, för att jag inte kunde bestämma vad jag skulle äta till lunch. Så ska det ju inte vara, men så är man lite stressad, och så är det fel hormonellt, säger Sofia Henriksson i podcasten.

Annons

Opererades för endometrios

Efter att under våren ha diagnostiserats och opererats för endometrios har Sofia låtit sina livmoderrelaterade problem ta större fokus i hennes liv, och jobbar för att hantera dem bättre – något som tidigare har varit helt omöjligt för henne.

– När jag var 23 fick jag diagnosen PMDS, och det var först då när jag var 23 som jag förstod att jag inte alltid kan styra, mer än att jag kan göra allt proaktivt. Det är så många gånger i mitt liv där jag kanske blivit av med vänner eller sagt upp mig eller faktiskt betett mig illa för att jag inte kan kontrollera hur jag ska reagera. Det får jag fortfarande jobba med och lära mig, säger hon i Ofiltrerat.

Idag försöker Sofia Henriksson vara ärlig med sin omgivning när hon är i hormonell obalans under sin pmds, och ber om hänsyn i vissa situationer. Men det är inte alla som kan förstå hennes problem.

– Jag kan se det med ett annat allvar. I en situation där jag känner att 2nu kommer jag inte kunna hantera det här på ett riktigt sätt” så kan jag säga till min omgivning att ”förlåt, jag är alldeles för känslosam just nu, är det okej att jag går iväg en halvtimme, för jag kan inte stå för det jag gör just nu. Det kan tas emot på olika sätt – vissa köper det inte, och undrar ”varför ska vi anpassa oss efter dig”. Det är de som inte förstår.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons