Trendar: InredningMat och dryckResor

PT-Fia om singellivet och att sätta värde på sig själv

04 maj, 2021 
AvNina Nyström
Sofia Ståhl
Sofia ”PT-Fia” Ståhl är välkänd hälsoguru – men tydligen också en sju tusan till singelguru! Nyligen gästade hon Singelpodden och delade med sig av klokheter som alla borde ta del av.
Annons
8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

PT-Fia har de senaste tio åren varit en av våra största hälsoprofiler, och även programledare, föreläsare och författare. I bloggen på Femina och på Instagram tipsar hon om såväl enkla och effektiva hemmaträningspass som goda och hälsosamma recept. Men – hon lyfter också ofta viktiga frågor om psykiskt välmående, där hon pratar öppet om såväl sina egna erfarenheter och känslor som frågor hon tycker att vi alla bör prata mer om.

Ett ämne som varit extra aktuellt de senaste året är separation och att leva självstående. För ett och ett halvt år sedan skilde sig Sofia och hennes man, efter tio år tillsammans. De har även den nu treååriga dottern Edith ihop.

PT-Fia om självkärlek och att leva ensam

Häromdagen gästade Sofia Singelpodden för att prata om sitt singelliv – och det var ett riktigt peppigt, inspirerande och stärkande avsnitt. Sofia trivs nämligen utmärkt med att leva ensam.

Annons

– Jag har alltid haft som inställning, även i mitt tidigare förhållande, att jag är inte rädd för att vara ensam och jag kommer aldrig stanna i en relation bara för att vara i en relation. En relation måste vara levande. Så jag skrämdes inte av att gå in i ett singelliv, fast jag har varit i förhållande hela mitt vuxna liv, berättar hon i podden.

– Har man ingen stabil relation till sig själv kan man säkert ha jättemånga svårigheter med det, men jag har inte upplevt det, utan kände att det här kan nog vara jättenyttigt för mig, fortsätter hon.

Terapin har gjort stor skillnad

Självklart har det även varit ovant och jobbigt, att landa och bearbeta allting, men det har mer med processen och inte själva singellivet att göra, menar hon.

Sofia berättar också att hon de senaste åren har gått mycket i terapi och jobbat med sig själv, vilket lett till att hon idag känner att hon är på en väldigt trygg och behaglig plats.

Annons

–Det gör hela skillnaden i hela min upplevelse i att jag tycker att jag har det så jävla bra. Jag njuter och jag har det roligt. Jag vet mina gränser och jag utgår från mig själv, vilket jag inte gjort tidigare i mitt liv. Hade jag blivit singel för fem år sedan hade jag haft ett helt annat beteende, en helt annan sämre självkänsla och varit mycket mer otrygg i mig själv än vad jag är nu.

Random klokheter från Sofia på Instagram.

”Jag är ett sånt jävla kap”

– Jag tycker också att jag är ett sådant jävla kap, det är min utgångspunkt. Jag lyssnar in mina behov och kan kommunicera det jag vill och behöver på ett annat sätt mot vad jag gjort tidigare.

Många har svårt att se på sig själv med de ögonen. Vad är det du har gjort för att hamna i det tänket? undrar Singelpodden.

– Dels är det den personliga utvecklingen jag gjort. Jag ser vad jag har att erbjuda och jag har byggt upp min integritet och mina gränser, säger Sofia och fortsätter:

Annons

– Väldigt många värderar sig själv utifrån sina prestationer. Försök identifiera vad du har för självkänsla och vad den är baserad på och börja jobba på det. Ofta har vi också blicken utåt: man ska anpassa sig, man ska lyssna, man ska finnas där för andra. Det gör att man i kommunikationen vill väl men kliver över sina egna gränser, och det blir inte en genuin plats.

”Att stå upp för dig själv gynnar alla runtomkring”

– Även om det kan kännas läskigt att stå upp för sig själv, är det ditt ansvar att berätta vad du behöver, vill och känner, det gynnar alla runtomkring. Det behöver man öva på. Vi är så himla rädda för allting idag, säger Sofia.

I dagsläget är Sofia inte intresserad av någon ny seriös relation, men när den dagen kommer, då ska det vara något alldeles speciellt för att det ska vara värt det.

– Om jag ska välja att vara med någon, då ska den avguda mig. Och jag ska så klart avguda den också.

Sanna Nilsson och Emelie Jansson som leder Singelpodden flikar in och påpekar att alla kanske inte har möjlighet att gå i terapi, men tipsar om att sätta sig ner och reflektera. Se dig själv med sina vänners ögon och fokusera på allt det fantastiska du har att erbjuda.

Foto: TT

Annons