Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ted Åströms jobbiga sjukdom - berättar nu

09 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Ted Åström.
Ted Åström har drabbats av en jobbig sjukdom, som försvårar hans vardag ordentligt.
Efter att ha kommit in i en intervju med kryckor berättade skådespelaren om diagnosen.
– Jag har svårt med balansen, säger han i P4 Extra.
Annons
Kall om fötterna? Fem anledningar som kan ligga bakomBrand logo
Kall om fötterna? Fem anledningar som kan ligga bakom

Sällskapsresan-skådespelaren och musikern Ted Åström, 78, har drabbats av en jobbig sjukdom. När han besökte vännen Bert-Åke Vargs begravning fotograferades han med krycka, och när han nyligen gästade i radioprogrammrt P4 Extra hade han återigen krycka.

När Ted Åström får frågan om varför han behöver stötta sig på en krycka berättar han om diagnosen han fått, som påverkar hans förmåga att gå.

– Jag har något som heter polyneuropati i fötterna. Det är nervbanorna ner i fötterna som har blivit trötta. Vilket gör att jag har svårt med balansen, säger han i P4 Extra.

Enligt 1177 kan polyneuropati göra att man får sämre känseln i fötterna, vilket i sin tur gör att det blir svårare att gå. Det kan också hända att man får problem i underbenen, och trots lindrande behandlingar går det oftast inte att bli av med helt.

Annons

Ted Åströms tuffa diagnos

Ted Åström, som fortfarande är aktiv både som skådespelare och musiker, säger att åkomman inte påverkar honom när han arbetar. Snarare gör den sig påmind när han ska gå längre.

Olyckan-skådespelaren tror sig i alla fall veta varför han har drabbats av polyneuropati – och det har med hans gamla motionsvanor att göra. Ted Åström har nämligen varit en flitig maratonlöpare.

– Det är inget som hindrar mig när jag jobbar på scen. Det beror på att jag sprang 13 Stockholm marathon och låg på 250-300 mil om året i 20 års tid. Det har satts sig i fötterna kanske, avslutar han med att säga i sändningen.

Annons