Janne Loffe Carlsson.
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige
1:48

Efter reklamen: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

(1:48)

Slå på ljud

Janne ”Loffe” Carlsson slog igenom stort i början av 70-talet, med den populära serien Någonstans i Sverige, där han spelade soldaten Loffe – rollen som gav honom smeknamnet som skulle hänga med resten av karriären.

Senare skulle Janne dock mest bli förknippad med sina roller i filmerna Repmånad och Göta kanal, som det är få svenskar som inte har sett åtminstone en gång.

Liza Marklund lämnade rampljuset efter tragedin

Men i augusti 2017 somnade Janne ”Loffe” Carlsson in. Han hade 1,5 år tidigare blivit diagnostiserad med levercancer, och förstått snabbt att han inte skulle bli frisk.

– Janne fick veta att behandlingen som han fått inte hjälpte. Det blev ingen framgång utan snarare tvärtom. Det hade kommit en tumör till i levern, har hans sambo Gurianne Sandven berättat för Expressen.

Lämnade Sverige – höll sjukdomen hemlig

Cancerbehandlingen avbröts och Janne och Gurianne fokuserade på att göra det mesta av tiden tillsammans. Hans sista vinter i livet tillbringade han utomlands.

– Han kunde vara dyster ibland, gillade inte den mörka årstiden här. Janne ville spela golf och njuta av den sista tiden. Vi åkte till Spanien i november och åkte hem till Sverige i mars för att fira hans 80-årsdag, har Gurianne berättat.

5 svenska kändismän och deras okända pappor

Men in i det sista valde skådespelaren att hålla sjukdomen hemlig – det var bara några i den närmaste kretsen som visste hur sjuk han var. Utåt sa Janne alltid att allt var bra.

Gurianne Sandven, livspartner till Janne Loffe Carlsson.

Gurianne Sandven var Janne ”Loffe” Carlssons sambo.

Foto: Rickard Nilsson/Aftonbladet/TT

– Det var några få vänner som visste om det och några av våra journalistvänner också. Men det var ju inga som ville prata om det. Janne har gjort precis vad han har velat hela tiden, och ibland undrade man om han var sjuk. Man kunde inte se det på honom,

Mest läst