Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips
Slå på ljud

Tina Turner, 81, har varit en av världens allra största artister. Hon har sålt över 100 miljoner album, varit nominerad till 25 Grammys och vunnit åtta av dem. Hennes hitlåtar som The Best, We don't need another hero och What's love got to do with it är låtar som alla kan.

Men bakom karriären har Tina Turner haft ett mörkt och tung liv, kantat av både fysisk och psykisk misshandel.

Nu väljer artisten att berätta om sitt liv i dokumentären Tina som släpps på HBO 27 mars, innan hon drar sig tillbaka för gott från karriären, för att tillbringa sina sista år i livet bortom rampljuset.

Det började redan i uppväxten, där Tina Turners pappa misshandlade hennes mamma, och hon övergavs av båda sina föräldrar. Det var först när hon var berömd som hennes mamma tog upp kontakten igen.

– Mamma var inte snäll. När jag blev stjärna var hon självklart glad då jag köpte ett hus åt henne. Jag gjorde alla möjliga saker för henne, hon var min mamma. Jag försökte göra det bekvämt för henne för att hon inte hade en man, men hon tyckte fortfarande inte om mig. Hon ville inte ha mig, hon ville inte vara runt mig, även om hon ville ha min framgång, säger Tina Turner i Tina.

#FreeBritney – Vad har hänt med Britney Spears?

Tina Turner misshandlades svårt av maken

1962 gifte sig Tina Turner med maken och musikpartnern Ike Turner, som dog 2007. Under äktenskapet misshandlade Ike Turner sin fru så svårt att artisten än idag lider av posttraumatiskt stressyndrom. Tina Turner lämnade maken 1976 och två år senare var skilsmässan klar. Efter uppbrottet fick hon också operera näsan för att exmaken hade slagit sönder den.

– Jag har haft ett liv kantat av misshandel, det finns inget annat sätt att berätta historien. Det är verkligheten. Det är sanningen, säger Tina Turner i dokumentären.

De senaste åren har varit kantade av både svåra hälsoproblem och familjesorg. Hon har drabbats av stroke och cancer, och 2017 fick hon njursvikt, vilket ledde till en transplantation. Innan njurtransplantationen övervägde Tina Turner att använda sig av aktiv dödshjälp i Schweiz, där hon är medborgare. 2018 kom nästa tunga besked, när sonen Craig tog sitt liv, 59 år gammal.

– Det var inte ett bra liv. Det goda balanserade inte ut det dåliga, säger 81-åriga Tina Turner i dokumentären.

Källa: New York Post.

Kändiskvinnorna som blivit illa behandlade av medier

Mest läst