Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Tio världskända låtar som egentligen är covers

04 feb, 2020 
AvStina Dahlgren
Beyoncé, Britney Spears och Whitney Houston har alla gjort succé med låtar som inte är deras egna. Här är listan med hits som du inte hade en aning om egentligen är covers.
Annons

Cyndy Lauper – Girls just want to have fun (1983)

Original: Robert Hazard, 1979.

Cyndy Laupers poppiga dänga från 80-talet är från början är en riktigt rockig 70-talslåt.

Natalie Imbruglia – Torn (1997)

Original: Ednaswap, 1995.

Bara två år innan sångerskan Nathalie Imbruglia fick sitt stora genombrott med låten Torn, så gjorde rockbandet Ednaswap ett tappert försök de också. Deras version blev aldrig någon succé, medan Nathalie Imbruglias version hamnade på topplistor världen över.

Annons

Whitney Houston – I will always love you (1992)

Original: Dolly Parton, 1974.

Whitney Houston blev hyllad världen över när hon sjöng ledmotivet till filmen Bodyguard 1992. Låten I will always love you hade dock klättrat på topplistorna redan två decennier tidigare. Då var det countrystjärnan Dolly Partons version som gjorde succé och hamnade på Billboardlistan, men den bedriften har idag hamnat lite i skuggan av Whitney Houstons enorma succé med samma låt.

Annons

Lou Bega – Mambo No 5 (1999)

Original: Pérez Prado, 1949.

Den stora hitlåten från 1999 som fick hela världen att svänga på höfterna hade faktiskt gjort samma sak 50 år tidigare.

Mariah Carey – Without you (1994)

Original: Badfinger, 1970.

Annons

Mariah Careys hitlåt från 90-talet kommer egentligen från 70-talet och från gruppen Badfinger.

Aretha Franklin – Respect (1967)

Original: Otis Redding, 1965.

När Otis Redding först släppte låten Respect handlade texten om en man som desperat försökte berätta för sin fru att han var villig att ge henne allt – så länge hon gav honom respekt när han kom hem med pengar till hushållet.

Aretha Franklin tog låten två år senare och gjorde om texten. Hennes version handlar istället om en självständig kvinna som vet sitt värde och som kräver respekt av sin partner.

Annons

Don’t Cha – Pussycat Dolls feat Busta Rhymes (2005)

Original: Tori Alamaze, 2004.

Låten släpptes först med Tori Alamaze, tjejen som körade bakom gruppen OutKast. Den fick inget gehör alls och blev en total flopp. Skivbolaget trodde dock att den kaxiga tjejgruppen Pussycat Dolls kunde ge den liv igen och några veckor senare hade låten, i ny version, klättrat högst upp på topplistor världen över.

My Prerogative – Britney Spears (2004)

Original: Bobby Brown, 1988.

Annons

Vem kunde ana att Britney Spears dänga från 2004 egentligen är en riktig syntlåt från 80-talet?

If I were a boy – Beyoncé (2008)

Original: Patxi Andion, 1986.

Tekniskt sett så är det här inte en riktig cover. Däremot har många reagerat på att låten och framför allt texten är nästan identisk med låten Si yo fuera mujer av den spanska sångaren Patxi Andion.

Låtens titel på spanska betyder ”om jag vore en kvinna”. Beyoncés låt översätts till ”om jag vore en kille”. Texterna handlar båda två om hur livet skulle se ut om man hade det motsatta könet och melodislingorna är på flera ställen också nästan identiska. Stöld, cover eller inspiration? Lyssna och bedöm själva:

Annons

Mickey – Carola (1983)

Original: Racey, 1979.

Låten Mickey blev en hit 1982 när artisten Toni Basils spelade in låten. Den var singeletta i USA och hamnade på en andraplats i England, och det dröjde inte länge innan Carola gjorde en egen version på svenska.

Dock så var låten en cover redan när Toni Basils gjorde succé med den. Orginalet är gjord av popgruppen Racey, men då med låttiteln Kitty.

Foto: TT

Läs mer:

Annons