Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Titiyo blev mamma vid 50 – nu berättar hon om vägen dit

07 dec, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Titiyo avslöjar att det var med hjälp av en rysk äggdonation som dottern Bibi kom till världen.
”Bibi är faktiskt rysk till hälften”, avslöjar artisten Titiyo om sin treåriga dotter som tack vare en rysk äggdonation nu finns till, och som såg till att Titiyo kunde bli mamma igen som 50-åring.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

För tre år sedan fick Titiyo Jah, 53, lilla dottern Bibi tillsammans med sambon Viktor Flumé, 38. Och dottern kom till världen med hjälp av en äggdonation i Ryssland, så graviditeten kom inte precis som en överraskning.

– Vi började som vanligt att kolla upp hur det såg ut, och det såg jättebra ut. Ända tills man naturligtvis funderade på hur mina ägg var, och de är ju lika gamla som jag. Och att försöka sig på mina gamla ägg, det skulle bara vara ett stort risktagande. Men så sa de att ”vi kan garantera att om ni tar ett annat ungt ägg, nemas problemas”, säger Titiyo Jah i Tomas Andersson Wijs podcast Hundåren.

Att bli mamma som 50-åring var ”ingen dans på rosor”, vilket Titiyo har förklarat för Femina innan.

Titiyo: ”Så Bibi är faktiskt rysk till hälften”

Titiyo som sedan tidigare har dottern Femi Jah-Frykberg, 28, valde tillslut att använda sig av en äggdonation, och blev då mamma igen efter 25 år.

Annons

– Så Bibi är faktiskt rysk till hälften. Vilket är helt otroligt, för jag har inte varit speciellt intresserad av att åka dit, och tycker att Ryssland har känts lite läskigt. Och här helt plötsligt sitter jag med ett barn som faktiskt har gener från Ryssland. Och så då från Viktor, min sambo.

Tuffa spädbarnsår som även tog på pappa Viktor

Titiyo slår dock fast att första tiden med lilla Bibi var tuff, eftersom hon var ett ganska ”stökigt spädbarn”, något som även tog på pappa Viktor som trots sina 15 år yngre än Titiyo blev aningen tärd av bebisgråt, blöjor och bajs.

– Men det går ju, man tar sig igenom det, och sedan blir det jättehärligt. Till och med hennes pappa som är 15 år yngre än jag, till och med han har varit jäkligt hålögd, skrattar hon i podcasten.

Titiyo oroade sig för missfall

Att kunna bli mamma som 50-åring var ingenting som Titiyo tog för givet, och efter flera IVF-försök och äggdonationen i Ryssland blev hon gravid.

Annons

– Det var fantastiskt när vi fick ett positivt besked. Men jag vågade inte lita på att allt skulle gå bra. Jag oroade mig för missfall eller att något skulle gå fel med babyn. I min ålder klassas man som högriskgraviditet och jag trodde till exempel att jag skulle förlösas med kejsarsnitt. Men så blev det inte och förlossningen gick jättebra!, berättade hon i Allas två år efter dotterns födsel.

Total lycka och stor sorg – inom loppet av ett år

Dock var inte allt bara lycka när Bibi kom till jorden. Inom loppet av ett år hann hon bli mamma igen vid 50, och hon förlorade sin pappa musikern Ahmadu Jah som gick bort i sviterna av Alzheimers sjukdom. Pappa Ahmadu hade varit sjuk i flera år och de sista två åren bodde han på ett äldreboende.

– Det var både fint och lite komiskt att se honom sitta där och äta ostmackor och småprata med svenska pensionärer. Han var en person som stack ut och hans afrikanska rötter betydde mycket för honom. Men mot slutet tynade han bort. Han tappade sitt modersmål och blev förvirrad och paranoid, förklarade i Allas förra våren.

LÄS MER:

Annons