Det var i oktober som Tommy Körberg först berättade i Hellenius hörna att han legat på sjukhus i flera månader med ett dåligt hjärta, och tvingats få hjälp av respirator.

Nu har artisten hunnit återhämta sig mer, men det är en lång väg kvar till där han varit. I Malou efter tio berättar den Så mycket bättre-aktuella artisten att han hade känt sig lite trött och därför tog prover överhuvudtaget. Hade han inte gjort det hade det kunnat kosta honom livet.

– En streptokock attackerade två stycken av mina klaffar och insidan av hjärtat. Jag kände mig lite trött och gjorde lite prover, och de sa: ”Du ska in på akuten direkt bara, dina värden är helt värdelösa”. Då visade det sig att det var långt gånget och hjärtat hade svårt att uppföra sig som det skulle, säger han i Malou efter tio.

Tommy Körberg tvingades ligga i respirator

Från den 27 juli till oktober var Tommy Körberg inlagd på Karolinska sjukhuset i Stockholm. En tid efter operationen var han lagd i respirator, och under lång tid försökte läkarna få bukt på de resistenta bakterier han drabbats av. Men Körberg är tacksam för den sjukvård han fått.

– Det är ju som att vara död kan jag tänka mig. Det är bara svart, och när man vaknar upp vet man inte var man är. Morfin är ett väldigt potent läkemedel om man säger så. Jag låg med det ganska länge och hade ont. De lyfte och vände på mig och bytte blöja och allt sånt där. Jag var som ett kolli. Vi har väldigt bra sjukvård, den ska vi inte klaga på. De ska ha bra betalt också tycker jag, säger han.

– Jag var en riktig pain in the ass för personalen på Karolinska, men de var väldigt tålmodiga och väldigt bra.

Tommy Körbergs möte med läkaren efter sjukhustiden

Det har varit ett tufft år för artistens hälsa överlag. Han började året med flera halsinfektioner, och i mars insjuknade han i corona efter att ha spelat in Doobidoo.

I dag efter tiden på sjukhus är Tommys främsta instrument, rösten, fortfarande inte återhämtad, men han menar att han kan sjunga sina vanliga låtar om han ändrar tonarten. Körberg var dock noggrann med att gå till läkare för att se om stämbanden fått permanenta skador av att han legat i respirator.

– Det var lite jag oroade mig mest för, de här slangarna som legat på och stött. Men jag gick och kollade hos min halsdoktor och han sa att stämbanden bara är lite tilltufsade. Det är ju en muskel. Jag har provsjungit lite, men jag blir lite hes, säger artisten i Malou efter tio.

Läs mer:
Så mycket bättre-stjärnornas kamp – framgångens mörka baksida

Tommy Körbergs samtal med Tage Danielsson – som ändrade allt

Astrid Lindgrens oväntade krav på Tommy Körberg