Se också: 6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer
0:59

Efter reklamen: Se också: 6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

(0:59)

Slå på ljud

Tommy Salo är en av Sveriges största hockeyhjältar genom tiderna, med både OS-guld, VM-guld och NHL-bragder på sitt långa cv. Men i augusti 2020 ställs att på ända. Tommy grips av polis på E18 utanför Köping. Han hade somnat vid ratten, och blåste en promillehalt på 3,06 när han stoppades.

I en stor intervju med Expressen berättar Tommy Salo nu om de där tunga natten, och allt som ledde fram till den, i samband med släppet av hans självbiografiska bok Salo – Mitt liv bakom masken. En bitvis svår uppväxt, två skilsmässor och problem med psykisk ohälsa har gjort att Tommy i perioder har vänt sig till alkoholen för att lindra smärtan.

Tommy Salo var en hyllad målvakt.

Jan Düsing

Men vad hände den där kvällen i augusti 2020? Tommy hade åkt till Resö utanför Strömstad för att umgås med vänner. Att det var på en plats där Tommy och hans exfru tidigare hade haft ett hus som de sålt i samband med skilsmässan rörde dock upp känslor som Tommy inte var beredd på.

Så såg kändisarna ut som barn – okända bilderna

Greps av polis

Efter att ha börjat döva ångesten med alkohol den kvällen har Tommy inga tydliga minnesbilder, men i sin bok skriver han att han ramlade i en trappa och både slog i huvudet och skrapat upp ansiktet.

– Mina vänner på Resö var inte glada över situationen och sa att jag borde åka hem. Jag hade ingenstans att ta vägen och min hjärna sa bara att jag ville hem, berättat Tommy Salo för Expressen.

Han pratade i telefon med flera personer under större delen av resan, men somnade vid ratten utanför Köping, och togs då fast av polis. Ryktena om att Salo kraschade sin bil stämmer dock inte, trots den höga promillehalten hade bilen inte en repa menar han.

Försöker gå vidare efter rattfyllan

I tingsrätten dömdes Tommy Salo till två månaders fängelse, en dom han överklagade men som senare fastställdes i hovrätten.

– Jag har haft fotboja och avtjänat mitt straff. Efter det som hände för två år sedan ville jag bara gömma mig, försvinna helt enkelt. Det var löpsedlar och artiklar överallt. I Sverige, Tjeckien och Kanada, säger han till tidningen.

Nu bor Tommy Salo utanför Göteborg, och har bearbetat den tunga tiden efter rattfyllan. Han är pappa till två döttrar, men har bara kontakt med den äldsta av dem. I dag har hockeylegendaren startat företag och ska också börja föreläsa.

Tommy Salo 2004.

Karin Törnblom/TT

– Jag lever utan att ha ångest och det känns väldigt bra. Men det finns alltid en tagg som skaver efter det som hände när jag greps av polisen. Jag mår inte speciellt bra när jag tänker tillbaka på det.

Se också: 5 kändisar som bytt namn - utan att du märkt det
0:50

Efter reklamen: Se också: 5 kändisar som bytt namn - utan att du märkt det

(0:50)

Slå på ljud