Tusse Chiza
TV: Framgångssagan om melodifestivalvinnaren Tousin "Tusse" Chiza
0:45

Efter reklamen: TV: Framgångssagan om melodifestivalvinnaren Tousin "Tusse" Chiza

(0:45)

Slå på ljud

20-åriga Tusse Chiza har hunnit med mycket i livet. 2019 kammade han hem första platsen i Idol, förra året vann han Melodifestivalen och efter det tävlade han med sitt bidrag A million voices i Eurovision song contest i Rotterdam i Nederländerna.

Tusse Chizas okända halsproblem

Men som några kanske minns så drabbades Tusse av plötsliga halsproblem strax innan sin medverkan i Eurovision song contest. Det var efter det att Tusse vunnit i förra årets tävling av Melodifestivalen som han plötsligt tappade rösten.

Under alla intervjuer efter vinsten i Melodifestivalen, fick Tusse kämpa för att få ut orden. I SVT:s Morgonstudion bara dagar efter finalen kunde Tusse knappt prata. Han harklade, rosslade och väste sig igenom fråga efter fråga, med gott mod. Och alla hans vid tidpunkten schemalagda uppdrag och intervjuer fick lov att ställas in eftersom Tusse var tvungen att undersöka saken närmare hos läkaren – som även utförde ett ingrepp i halsen på honom.

Tusses bonusmamma Viktoria om artistens tuffa uppväxt

Tusse Chiza om cancer-utredningen

Efter ingreppet i halsen fick man inte höra något mer om Tusses svåra halsproblem. Tills nu. Knappt ett år senare så tar Tusse bladet från munnen och berättar i Renées brygga, att han egentligen utreddes för en typ av cancer i halsen som kallas lymfom.

– Det var superläskigt. Det kom mitt i allt, och när det gick som bäst. Först att vinna Idol och sen att Sverige väljer en igen, säger Tusse i Renées brygga.

– Hela livet bara flashade förbi. Jag ringde morsan och storgrät. Då kom hon till Stockholm och så gjorde vi operationen. Sen var det en veckas väntan på besked. Man bara satt där och undrade ”hur många dagar har jag kvar?”, säger Tusse i TV4-programmet om beskedet som kom bara tre veckor innan det att Eurovision skulle gå av stapeln.

”Har jag cancer eller inte?”

– Jag måste ju vara på topp men nu står jag här och väntar på att få veta om jag har cancer eller inte, fortsätter Tusse som samtidigt gör klart att man senare kom fram till att det inte var cancer.

Efter beskedet kunde Tusse pusta ut, tävla i Eurovision för att sedan operera bort halsmandlarna helt.

tusse

Inför förra årets Eurovision Song Contest drabbades Tusse av plötsliga halsproblem och tvingades göra ett ingrepp för att gå till botten med besvären. Nu berättar han att han egentligen utreddes för cancer.

Se också: 5 saker om Tusse som du kanske inte visste
1:13

Efter reklamen: Se också: 5 saker om Tusse som du kanske inte visste

(1:13)

Slå på ljud

Foto: TT/Instagram

Mest läst