Tusse och bonusmamman.
Tusse Chiza om modeintresset och manikyren
1:32

Efter reklamen: Tusse Chiza om modeintresset och manikyren

(1:32)

Slå på ljud

19-åriga Tusse Chiza har minst sagt hunnit med mycket i livet – innan han ens tagit studenten. 2019 vann han Idol, i våras vann han Melodifestivalen och nu tävlar han för Sverige i Eurovision song contest i Rotterdam i Nederländerna.

Genom både karriär och skolarbete stöttas han hela tiden av bonusmamman Viktoria, som syntes i publiken var och varannan vecka när Tusse tävlade i Idol. Viktoria öppnade sitt hem för Tusse när han kom till Sverige som flyktingbarn från Demokratiska republiken Kongo, som han hade flytt från som femåring. När Tusse kom till familjen i Tällberg i Dalarna hade han inte haft en fast punkt på flera år, och han kände sig trygg hos familjen Psilander. Under sommaren fick han testa på sådant han gått miste om som flyktingbarn.

Hatet mot Tusse efter bilden på Eurovision Song Contests Instagram

– Det var så mycket Tusse aldrig hade gjort, även vanliga grejer, men framför allt lät vi honom upptäcka vad han själv gillade och ville göra, säger Viktoria, som alltid varit mån om att Tusse, hennes biologiska barn och de andra jourhemsbarnen ska få hitta sina egna uttryck och inte känna press.

Men till hösten skulle Tusse vidare till en annan familj, som var tänkt att bli hans permanenta hem. Men Tusse trivdes inte och ringde tillbaka till Viktoria så ofta han kunde. Hon och maken Adde tog då beslutet om att att erbjuda den skönsjungande pojken ett permanent hem.

– Det samtalet förändrade mitt liv. Tänk att familjen öppnade sitt hem och sina hjärtan för mig, gav mig trygghet, säger Tusse i en intervju publicerad i Expressen.

Sveriges odds i Eurovision song contest med Tusses ”Voices”

Tusse ville bli vuxen tidigt

Hos familjen Psilander fick Tusse ett normalt liv, och kunde känna sig trygg. Samtidigt hade han ett behov att vara alla till lags, så pass mycket att hans bonusföräldrar har fått hjälpa honom mycket på att öva på att säga nej och sätta gränser.

Artisten vågade inte heller lita på de vuxna, utan ville hela tiden ha kontroll på alla delar av livet – han räknade med att behöva klara sig själv.

– Tusse ville bli vuxen tidigt. Redan som 13-åring kunde han komma till mig och säga ”jag måste nog lära mig att betala räkningar”. Det hade så klart med en otrygghet att göra, han visste att i slutändan hade han bara sig själv. Så vi har jobbat mycket med att få honom att släppa kontrollbehovet, lita på att vi vuxna tar hand om sådant, och bara vara barn, säger Viktoria i intervjun.

Tusse opererade halsmandlarna bara veckor för Eurovision song contest

Mest läst