Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tusse opererade halsmandlarna bara veckor för Eurovision song contest

18 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografShutterstock/TT.
Tusse i Eurovision song contest.
Tusse Chiza tävlar för Sverige i Eurovision song contest på tisdagen – men det var nära att han behövde ställa in.
Artisten har haft sådana problem med sina halsmandlar att han bara veckor före Eurovision tvingades operera dem, något som påverkat honom.
– Jag var väldigt rädd. Jag var orolig för vad som skulle hända med min röst efter det här ingreppet, säger han till SVT.
Annons
Tusse Chiza om nerverna inför EurovisionBrand logo
Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

Tusse gör sig redo att tävla med Voices i Eurovision song contest – men hans egen röst har han haft problem med. Efter att ha vunnit Melodifestivalen har han kämpat med rösten och halsen, och i april skrev han på Instagram att han skulle göra ett ”rutiningrepp”. Det var så sent som i början av maj som Tusse inte längre hade talförbud och kunde sjunga och prata som vanligt. Även under repetitionerna i Rotterdam så har artisten rapporterats låta mer ansträngd i rösten än i Melodifestivalen.

I en intervju med SVT berättar nu Tusse att han fick skräckbeskedet under våren – läkarna ville operera bort hans halsmandlar.

– Doktorn säger att halsmandlarna måste bort. Om vi skulle göra ett sånt ingrepp så kommer jag behöva vila i över fem veckor, det skulle innebära att jag inte skulle kunna vara med i Eurovision. Jag fick panik, säger han i SVT.

Annons

Läkarens lösning för att Tusse skulle komma till Eurovision

Eftersom Eurovision stod på spel så försökte man med olika läkemedel för att få ner svullnaden i halsmandlarna, men inget fungerade. Han fick då uppsöka läkaren igen.

– Den här gången hade han en annan lösning än att ta bort dem helt och missa Eurovision. Lösningen var då att göra en partiell operation av halsmandlarna, säger Tusse.

På väg till sjukhuset för att göra ingreppet var Tusse så rädd att han skakade.

– Jag var väldigt rädd. Jag var orolig för vad som skulle hända med min röst efter det här ingreppet, om jag skulle kunna sjunga eller om det skulle göra för ont, vad som helst kunde hända i mitt huvud, säger artisten i SVT.

Annons