Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sveriges odds i Eurovision song contest med Tusses ”Voices”

18 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografRobin Utrecht/Shutterstock/TT.
Tusse i Eurovision song contest.
Tusse vann Melodifestivalen stort med sitt bidrag Voices, och inför Eurovision song contest såg låten ut att ligga stabilt i topp tio.
Men nu har Sveriges chanser försämrats i de senaste mätningarna hos spelbolagen.
Så här ser det ut att gå för Tusse i Eurovision song contest i Rotterdam.
Annons
Tusse Chiza om nerverna inför EurovisionBrand logo
Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

När det vankas Eurovision song contest har Sverige kunnat vänja sig vid att placera sig högt. De senaste 10 åren har vi vunnit två gånger och hamnat i topp fem hela fem gånger. Sedan Anna Bergendahl åkte ut i semifinalen 2010 har Sverige alltid fått showa även i finalen.

Men de senaste åren har man sett en trend att Europa har börjat tröttna på Sveriges framgångssaga. Även om både Benjamin Ingrosso och John Lundvik hamnade på en sjunde respektive en femte plats 2018 och 2019, så fick de majoriteten av sina poäng från jurygrupperna. När folket ska säga sitt så får svenskarna desto färre poäng.

I tisdagens semifinal tävlar Tusse och bidraget Voices i Eurovision song contest, och ska förhoppningsvis ta Sverige till final och ge oss en till hög placering. Men oddsen för Tusses chanser ser allt sämre ut.

Annons

Frankrikes bidrag i topp med Italien – Tusse sjunker

Innan repetitionerna drog igång i Rotterdam låg Voices på plats sju på oddslistan hos Eurovisionworld.com, som sammanställer odds från många olika spelsajter för att ge de mest exakta oddsen. Men efter repetitionerna med Tusse på plats så har Sverige nu sjunkit till en plats 12 på oddslistan, med bara en procents chans att ta hem hela finalen. I stället är det Italiens, Frankrikes och Maltas bidrag det pratas om som möjliga vinnare i år.

Aftonbladets krönikör Markus Larsson rapporterar från Rotterdam, och menar att repetitionerna inte har varit på samma nivå som när Tusse vann i Sverige.

”De första repetitionerna har milt sagt varit mediokra. Tusses röst har inte alls haft samma klang och styrka som i Melodifestivalen. Utan den tappar bidraget luften. Numret ser i sin tur knappt halvfärdigt ut. Det behöver renoveras snabbt med nytt spackel, kakel och målarfärg för att lyfta. Frågan är om man inte måste dra in ny el också. Att vara anonym och tråkig räcker inte i Eurovision song contest. I nio fall av tio är det snarare en dödssynd”, skriver krönikören om läget i Rotterdam, och tillägger att både fans och journalister började räkna bort Sverige efter repetitionerna.

Tusse tappade rösten inför Eurovision song contest

Att Tusses röst låter annorlunda kan bero på att han blev sjuk efter Melodifestivalen, och till och med behövt göra ett rutiningrepp hos läkare för att få tillbaka rösten. Efter att ha ordinerats en veckas talförbud gick Tusse i ett Instagraminlägg den första maj ut med att han fick prata och sjunga som vanligt.

”Jag mår superbra och har varit hos läkaren som sagt att jag får prata, sjunga och röra mig som vanligt igen”, skrev artisten då.

Annons