Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Uppväxten, föräldrarna, mannen och barnen – allt du vill veta om Vivi Wallin

25 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
FotografTT
Vivi Wallin gör succé på nätet med sina mammasanningar. Men vem är kvinnan bakom kontot som följs av hundratusentals människor? Femina vet.
Annons
Sommarpraten vi minns - de mest berörande genom årenBrand logo
Sommarpraten vi minns - de mest berörande genom åren

– Jag ska berätta om hur jag gick från att vara ett spralligt och pratsamt barn till att stänga allt inom mig. Till att slutligen inse att livet är för kort, och framförallt för viktigt, för att hålla tyst.

Orden är Vivi Wallins, eller Vivian Wallins som hon egentligen heter, uttalade i sändningen där 2024 års värdar för Sommar i P1 presenterades.

I dag är Vivi Wallin influencer. Hon ligger bakom två av internets mest älskade konton, Mammasanningar och och Fixa själv. På bland annat Instagram visar upp ett ofiltrerat mammaliv med stor igenkänning för många och delar dessutom med sig av lifehacks till sina många följare. Dessutom har Vivi Wallin podcasten Våra sanningar – med Vivi och Carin tillsammans med Carin da Silva. Vivi Wallin har under årens lopp skrivit flera böcker, den senaste i raden är En mammas överlevnadskokbok: enkla recept och genvägar i köket.

Annons

Vivi Wallins ålder och bakgrund

Vivi Wallin är född för snart 47 år sedan. Hon kom till världen 1977, den 6 juli. Hennes pappa har sina rötter i Ghana och hennes mor är från Sverige. Vivi är uppvuxen i Kortedela, Göteborg.

– Mina föräldrar träffades i mitten på 70-talet på ett disco i Göteborg. Min pappa hade bott i Sverige i två år. Hans mål med att komma hit var att utbilda sig till agronom för att sedan kunna åka tillbaka till Ghana och starta en plantage. Han kom till Varberg och när han skulle på disco en kväll träffade han en långbent blondin han föll för, min mamma. De blev kära på en gång, har Vivi berättat för Aftonbladet.

Vivi Wallin på Mama-galan tidigare i år.Jari Kantola/TT

När Vivi var två år skilde sig dock föräldrarna och när Vivi var fyra lämnade hennes pappa Sverige. De hade ingen kontakt på tio år. Tack vare Vivis mamma upptog dock far och dotter kontakten. Han bodde länge i USA men senare i Ghana. När hon hälsade på sin far kände hon sig annorlunda. Detta trots att hon alltid trott att hon skulle passa bättre in där än i Sverige.

Annons

– Jag vet att jag tänkte: Okej, jag har inte passat in riktigt här så kanske kommer jag göra det när jag åker till Ghana. Men när jag åkte dit har jag aldrig känt mig så annorlunda, och uttittad. Där var jag verkligen inte som alla andra. Det var ju kulturell skillnad. Då tänkte jag : Shit, jag passar inte in någonstans, har Vivi sagt till Aftonbladet.

Hon fortsatte:

– När jag var liten ville jag ha snedlugg. Alla mina kompisar hade det och jag ville vara som dem, svenska och blonda. Jag hade en längtan efter att vara som alla andra och tjatade om att få byta namn till Annika. Jag kände mig alltid annorlunda.

En granne kallade henne för ”svartskalle”, ett ögonblick hon minns eftersom det fick henne att känna sig just annorlunda. Och otillräcklig. Hon kände att hon behövde prestera mer och vara bättre och snällare än alla andra.

Vivi Wallins mamma

Vivi Wallin har i intervjuer och i ett program på SVT berättat om hur hon växte upp med en allvarligt sjuk mamma, som fick en hjärntumör. Rädslan att mamman skulle dö utvecklade sig till en stor ångest hos Vivi, en känsla som hon tvingades bära på helt ensam.

Vivi Wallin med barnen
Vivi Wallin med sina söner, 2016.Jackeline Perez/EXP/TT

– Jag låg och ropade på natten "mamma, andas du". Inget barn ska behöva vara så orolig, har Vivi själv sagt i P4 Extra.

Annons

Vivi Wallins mamma är faktiskt också känd på Instagram. Hon heter Britta Andersson och driver Instagramkontot @kortedalabritta.

Vivi Wallins man och barn

Vivi bor i Stockholm med sambon Anders Ribba, sönerna Knut och Elmer, 14 och 17 år gamla. Hon är dessutom bonusmamma åt Wilmer och Emil. Vivi Wallin startade för sex år sedan Instagramkontot Mammasanningar. Detta eftersom hon var trött på den polerade och tillrättalagda tillvaron som ofta visas på nätet. Hon hade själv kämpat med förlossningsdepression och känslor av otillräcklighet.

– Det finns en förljugen bild av mammalivet.

– Jag får nå ut med ett budskap jag tycker är superviktigt: Att man duger som man är, oavsett område, slår Vivi fast i en intervju med Aftonbladet.

Annons