ari behn unni

På juldagen kom beskedet att författaren och konstnären Ari Behn, prinsessan Märtha Louises exmake, tagit sitt liv, 47 år gammal. Beskedet utlöste landssorg i Norge, där Ari var en uppskattad och folkkär personlighet. Nu lider ett helt land med Märtha Louise och döttrarna Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Vid ett självmord är det vanligt att den närmaste kretsen ägnar sig åt självrannsakan. Man ställer sig den uppenbara frågan: kunde jag ha gjort mer?

Ari Behn död – vännerna sörjer

Unni var en av Aris närmaste vänner.

Unni var en av Aris närmaste vänner.

Konstnären Unni Askeland var en nära vän till Ari. Hon har grämt något ofantligt över hur hon hanterade den sista tiden, då Ari mådde dåligt och krävde mycket av sin omgivning.

– Det är så hemskt. Telefonsamtalen jag inte svarade på för att jag inte kunde, och de som jag borde ha svarat på, men av olika skäl inte gjorde, säger Unni till Dagbladet. 

Ställde in mötet

Unni och Ari sågs regelbundet. I december var det planerat att han skulle komma på besök i hennes hem i Ullensakers kommun. Då ställde Ari in.

– Vi skulle äta frukost, jag hade fixat småfranska. Men så pratade vi några timmar på telefon i stället, säger Unni.

För Unni var det ingen hemlighet att Ari kämpade med depressioner.

– Han var öppen med sina mörka sidor. Självklart försökte vi hjälpa honom. Vi visste att det hade varit tufft. När någon väljer att ta sitt liv, så är det naturligt att fråga sig om vi kunde ha gjort mer, säger Askeland.

 

Läs mer:

Så var Ari Behns sista tid i livet

Vännens sista samtal med Ari Behn

Så höll Ari Behn fasaden uppe under alla år

Mest läst