Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Vi på Saltkråkan ska spelas in på nytt – i nutida tappning

22 apr, 2021 
AvJessica Rådne
Fotograftt
vi på saltkråkan
SVT gör en nyinspelning av Astrid Lindgrens älskade skärgårdsklassiker Vi på Saltkråkan. Serien som ska utspela sig i nutid kommer bygga på 60-talets originalmanus.
Annons
10 fakta om författaren Astrid LindgrenBrand logo
10 fakta om författaren Astrid Lindgren

Det är SVT:s vd Hanna Stjärne som bekräftar nyheten för TT, rapporterar Expressen.

Saltkråkan är en serie som har berört många starkt. Det är en skildring av barns lek, en kärleksförklaring till skärgården och till sommaren. Det är en klassiker som vi vill lyfta fram och göra till en ännu starkare klassiker för kommande generationer, säger Hanna Stjärne.

Tv-serien blev till film

Vi på Saltkråkan kom 1964 och var en tv-serie i tio delar. År 1968 klipptes delar av serien ihop till en långfilm. Det är första avsnittet i serien, En dag i juni, som nu ska moderniseras, skriver Expressen.

Den nya serien produceras av SVT i samarbete med Astrid Lindgren AB, ett bolag som drivs av Astrid Lindgrens familj. Den ska utspela sig i nutid och nya skådespelare kommer iklä sig klassiska roller som Tjorven, Båtsman, Malin och farbror Melker.

Annons

– Vi tror att det kan finnas en poäng att lyfta fram en sådan här berättelse och sätta den i nutid, med stor respekt för att det är en väldigt speciell historia att berätta. Det är många som har starka minnen förknippade med Saltkråkan och vi har mycket att leva upp till. Vi kommer att utveckla Saltkråkan med stor respekt och känsla för den här historien, säger Stjärne till TT.

Nya Saltkråkan del av en storsatsning

Nyinspelningen är tänkt att bli den första i en rad uppdaterade versioner av Astrid Lindgrens klassiker. Det är en storsatsning från SVT:s håll och del av en större plan, berättar Hanna Stjärne i SVT:s Morgonstudion.

– Vi kommer göra den största historiesatsning som gjorts i svensk tv. Vi vill göra stora klassiker, program som har potential att bära långt i tid. Det kommer vara stora, påkostade produktioner och Saltkråkan är en av dem, säger Stjärne.

Rollbesättning, premiärdatum och när inspelningarna startar är inte klart ännu.

”Det är lite daterat”

louise edlind friberg och maria johansson
Louise Edlind som Malin och Maria Johansson som Tjorven vid originalinspelningen.

Skådespelaren Louise Edlind Friberg spelade Malin, tonårstjejen som alla öns pojkar blev kära i, i originalserien. Hon välkomnar en nyinspelning och säger till SVT Nyheter att den snart 60 år gamla versionen tål att moderniseras.

Annons

– Jag tycker samtidigt att det är väldigt roligt att Saltkråkan får leva för ytterligare en ny generation och kanske att den får uppdateras lite grann, för trots allt är det lite daterat. Det är skönt att det moderniseras och talar mer till dagens ungdomar, säger Louise Edlind Friberg.

Alla avsnitt av originalserien Vi på Saltkråkan finns att streama i Öppet arkiv på SVT Play.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons