Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Vi på Saltkråkan görs om – skådespelarna som axlar rollerna

04 jun, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vi på Saltkråkan
Få serier är så klassiska som Vi på Saltkråkan, som efter 60 år fortfarande når nya generationer barn.
I sommar spelas en ny version av Vi på Saltkråkan in – här är skådespelarna som axlar de ikoniska rollerna som Tjorven och farbror Melker!
Annons
Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållareBrand logo
Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållare

Det har gått 60 år sedan Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan hade premiär för första gången. Historien om Tjorven, Malin, farbror Melker och alla de andra blev en enorm succé, och med en tv-serie och fyra biofilmer blev det svenska skärgårdsäventyret ett fenomen i hela Europa.

Trots att det har gått så lång tid sedan serien spelades in upptäcks den fortfarande av nya generationer barn, som får skratta åt när farbror Melker badar med kläderna på. Nu kommer de dock snart att kunna välja mellan 60-talsversionen av Vi på Saltkråkan och en nutida version. I sommar spelas det i Stockholms skärgård in en ny version av den klassiska berättelsen, som utspelar sig i nutid.

Annons
Vega Åhman och Henrik Norlén
Foto: Petrus Sjövik

– ”Saltkråkan” har ju en alldeles särskild plats i mångas hjärtan, den har blivit själva sinnebilden för den svenska sommaren. Jag är övertygad om att den nyinspelade ”Saltkråkan” kommer att hitta nya generationer av barn som kommer att älska humorn och värmen i den här berättelsen, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman i ett pressmeddelande.

De spelar ikoniska Saltkråkan-rollerna

Rollen som Tjorven axlas av Vega Åhman, medan farbror Melker spelas av Tsunami-skådespelaren Henrik Norlén. Förutom dem kommer klassiska karaktärer som Pelle, Stina och storasyster Malin att vara med i den nya versionen.

Annons
Vega Åhman och Henrik Norlén
Foto: Petrus Sjövik

– Att få vara med och förvalta och förnya ”Saltkråkans” fria och underbara universum med alla dess brokiga karaktärer har varit oerhört lustfyllt, säger manusförfattaren Karin Arrhenius.

Till minne av Astrid LindgrenBrand logo
Till minne av Astrid Lindgren
Annons