Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Victoria får kritik för beslutet: ”Orimligt – det är ett förakt!”

31 jul, 2020 
AvSebastian Mattsson
FotografTT/Shutterstock
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria ska hålla inledningstalet för Stockholm Pride.Men beslutet får tuff kritik.
Annons

Kronprinsessan Victoria är en uttalad, passionerad förkämpe för hbtq-rörelsen. Alla minns när hon gjorde ett bejublat framträdande på QX-galan och lockade fram både dånande applåder och glädjetårar.

I linje med detta ska kronprinsessan hålla öppningstalet för årets Pride-festival, som i år blir ett digitalt evenemang.

– Det känns oerhört fint att Kronprinsessan vill inleda vår Digital Pride Parade och stå upp för HBTQ-personers rättigheter i en tid när vi tror att det behövs mer än någonsin, sa Stockholm Pride i ett uttalande.

Kronprinsessan Victoria håller tal under Pride – får tuff kritik

Victoria gjorde stor succé på QX-galan.
Victoria gjorde stor succé på QX-galan.

Men tydligen går åsikterna isär kring huruvida Victoria är lämplig eller ej som Pride-talare. I autonoma queerkretsar menar man att Victoria är en för tydlig symbol för etablissemanget för att fungera som ansikte utåt för paraden.

Annons

– Prides historia är kamp och protest. Att Kronprinsessan inviger paraden är orimligt och ett förakt mot vad Pride egentligen handlar om, säger Mona Camara Sylvan, från gruppen Queers against fascism, i en intervju med tidningen Arbetaren.

“Det betyder oerhört mycket”

Mona tycker att arrangören i stället borde ha låtit en representant för Black Lives Matter-rörelsen hålla inledningstalet.

Men Vix Herjeryd, Stockholm Prides ordförande, står bakom sin organisations beslut.

– Det betyder oerhört mycket, varje nytt steg när det gäller stöd för hbtq-rörelsen är väldigt betydelsefullt. Detta kommer sända en otroligt viktig signal inte minst internationellt då Kronprinsessan och kungafamiljen är våra yttersta representanter för Sverige och i dagens läge där flera länder i Europa backar när det gäller hbtq-rättigheter så kunde timingen inte vara bättre, säger Vix till Arbetaren.

Läs mer:

Annons