Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

#Womensupportingwomen – de svartvita bilderna på Instagram

28 jul, 2020 
AvStina Dahlgren
Just nu postar en mängd kvinnor svartvita bilder på sig själva på sociala medier. Men vad betyder det egentligen? Och vad är #challengeaccepted och #womensupportingwomen? Här är svaret!
Annons

Just nu sprids svartvita bilder på både kända och okända kvinnor på sociala medier. Jennifer Aniston, Eva Longoria, Kerry Washington, Khloé Kardashian och Jennifer Garner är bara några av de som postat svartvita selfies med hashtaggarna #challengeaccepted och #womensupportingwomen.

Vad betyder de svartvita bilderna på Instagram?

Men vad betyder hashtaggarna egentligen? Översatt till svenska betyder det ungefärligt ”utmaningen accepterad” och ”kvinnor stöttar kvinnor”. I skrivande stund finns det över tre miljoner foton som ligger under hashtaggen #challengeaccepted

Målet är enligt Today att sprida lite positivitet under coronapandemin samt att styrka kvinnor och bidra till systerskap. Den som postar en svartvit bild nominerar vanligtvis en eller fler andra kvinnor att göra samma sak, och därmed sprids budskapet om kvinnor som håller ihop över hela världen.

Turkiska kvinnor uppmärksammar förtryck

Men det finns fler teorier om hur trenden egentligen har startat. Enligt Forbes ska anledningen bakom de svartvita bilderna vara att turkiska kvinnor tröttnade på att se svartvita bilder överallt på kvinnor som blivit dödade. Dessutom vill de uppmärksamma att Turkiet nu rör sig bort från Istanbul-konventionen, ett avtal som behandlar kvinnors rättigheter.

Annons

Avtalet ska ha undertecknats av samtliga länder som är medlemmar i EU och skyddar bland annat kvinnor från mäns våld. När Turkiet nu väljer att backa resulterar det i att fler kvinnor dör. Att sprida en svartvit bild på sig själv på sociala medier ska därför uppmärksamma det som pågår i Turkiet just nu.

Kändisar som deltagit i #womensupportingwomen och #challengeaccepted

Skådespelaren Kerry Washington är en av de som delat en svartvit bild på sig själv med hashtaggarna #challengeaccepted och #womensupportingwomen.

Annons

”Jag är förbluffad över kraften hos kvinnor som älskar varandra och som lyfter varandra!!!!!” skriver hon till sin bild.

”Till alla mina drottningar där ute – Låt oss sprida kärlek och kom ihåg att vara lite snäll mot varandra”, skriver realitystjärnan Khloé Kardashian.

Skådespelerskan Jennifer Garner har lagt upp en bild på sig själv när hon sitter i en fåtölj och skrattar. Hon taggar de kvinnor som utmanat henne att lägga upp en svartvit bild.

Annons

”Jag skickar kärlek tillbaka till er och skickar massor till de kvinnor som ser efter sina medsystrar. Det är så man gör, tjejer.”

Jennifer Aniston erkänner att hon inte riktigt förstår syftet med utmaningen, men skriver att hon gärna hakar på trenden ändå.

”Vem älskar inte bra orsaker att stötta kvinnor! Såååå…. Utmaningen antagen!” skriver skådespelerskan.

Annons

Viktoria Beckham valde att inte bara dela en svartvit bild på sig själv utan även på dottern Harper.

”Att uppfostra starka kvinnor är lika viktigt som att stötta dem”, skriver Viktoria Beckham.

Svenska kändisar hakar på utmaningen på Instagram

Även i Sverige har kvinnor börjat haka på utmaningen. Bland kändisarna syns bland annat Carina Berg och Charlotte Perrelli dela med sig av svartvita bilder på sig själva:

Annons

Kritiken mot selfies i svartvitt

Det finns dock de som menar att det inte räcker med att posta en färglös selfie för att göra skillnad.

”Jag tror att om den här rörelsen hade innefattat transkvinnor eller kvinnor med funktionsvariationer, eller lagt ljus på kvinnliga företagare eller historiska kvinnor, då hade den varit mer logisk. Tanken med detta som en utmaning eller orsaken förstår jag verkligen inte”, skriver en amerikansk radioprofil på Twitter.

Annons

Uttalandet fick senare kritik:

Andra kvinnor föreslår att man istället ska lägga upp en svartvit bild på böcker, filmer, produkter eller artiklar skapade av kvinnor istället för att göra mer skillnad.

Foto: TT, Instagram, Twitter

LÄS MER:

Annons