Vårens trender bjuder på en hel del inspiration, oavsett om du letar nya krukor eller vill fynda second hand. Vi ser många naturnära nyanser och material i butikerna, men också galvaniserat stål och stilren keramik i vitt och svart.

Och den klassiska terrakottakrukan finns nu i många uppdaterade versioner med fina detaljer.

Här har vi valt ut tio krukor i neutrala färger, som blir snygga både var för sig och tillsammans i sommar:

1. Stilren svart kruka för växterna ute, Granit

Svart utekruka från Granit

Svarta detaljer är fina som kontrast till en neutral färgskala, i till exempel vitt, grått, beige och terrakottabrunt. Vill du hålla det lite mer strikt och stilrent: Kör svart och vitt – eller bara svart. Den här tidlösa krukan i polystone är frosttålig och finns i flera färger. 26 centimeter hög. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction)

2. Handgjord terrakottakruka, Bergs potter

Kruka för ute och inne från Bergs potter

Köpenhamnskrukan är en härlig klassiker som tillverkas för hand och finns i flera färger. Krukan låter rötterna andas och leran är av en kvalitet som håller den fukt som växten behöver. Och med åren får den fin patina. Diamater: 18 centimeter. Finns att köpa här (reklamlänk från Tradedoubler.com)

3. Vit utekruka i polystone, Jotex

Vit utekruka från Jotex

En vit kruka passar till krukor i alla andra färger, inte minst lerkrukor och svarta och grå krukor. Och ett gäng med enbart vita krukor kan skapa lite lyxkänsla på balkongen eller uteplatsen. Den här stilrena krukan är tillverkad i tålig polystone och finns i flera storlekar. Här med en diameter på 34 centimeter. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com)

4. Stor kruka för växter utomhus, Skagerak/Stilleben

Trendig utekruka från Skagerak och Stilleben

Skageraks populära kruka Edge i en utomhusversion, designad i samarbete med den danska inredningsbutiken Stilleben. Krukan har en enkel form som är både trendig och tidlös. Här med en diamater på 35 centimeter, men det finns även två mindre storlekar. Finns att köpa här

5. Blå kruka på stativ, Ferm living

Kruka för växter ute och inne från Ferm living

Stilren räfflad kruka i pulverlackerat och galvaniserat stål i en design som är inspirerad av Bauhaus-arkitekturen. Diameter: 18 centimeter (men den finns även i en större version). Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com)

6. Utomhuskruka på fot, Jotex

Utomhuskruka från Jotex

Heidi är en tjusig kruka som ser ut som tung sten men är gjord av lätt polystone. Trendig design med rund form. Diameter: 25 cm. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com)

7. Trendig utekruka i zink, Granit

Utomhuskruka i zink från Granit

Galvaniserade ytor är heta i år och passar fint på en balkong eller uteplats. Den här krukan i zink har en kant som gör att du kan hänga den i Granits krukhållare för till exempel balkongräcket. Här med en diamater på 19 centimeter, men krukan finns i flera storlekar. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction)

8. Självvattnande kruka, Northern

Kruka från Northern

Trendsäkra Northern kombinerar två bruna nyanser i den här smarta och snygga terrakottakrukan, som är designad av Ann Kristin Einarsen. Klarar att stå ute under sommarhalvåret och finns även i fler färgsättningar. Diamater: 27,5 centimeter. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com)

9. Betongkruka, Bloomingville

Frostsäker betongkruka från Bloomingville

Rustik och samtidigt mjuk i formen är den här krukan av betong som står på fyra stabila tassar. 45 centimeter hög. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction)

10. Blomkruka i keramik, Lena Bjerre

Utomhuskruka i terrakotta och vitt

Trendig terrakottakruka med en trevlig detalj i form av en vit botten. Fin både ute och inne. Mått: 15 x 13 centimeter. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction)

Fynda krukor second hand

I vintagebutiker och på loppisar kan du bland annat hitta terrakottakrukor som redan har fått vacker patina, så slipper du vänta på att tiden gör sitt.

Du kan även fynda gamla krukor som blivit trendiga igen, som till exempel rostiga urnor eller krukor med roliga former från 1980-talet.

Läs mer:

Granit lanserar nyheter till sommarens balkong och uteplats

Inspireras av växthus – här är detaljerna som skapar stilen på balkongen

Fina blomkrukor – 14 shoppingtips

Utvald läsning

Femina