Sommarvärmen kan vara riktigt jobbig ibland. Inte minst inomhus. Men det finns många sätt att göra hemmet svalare – utan att installera AC.

Här är får du sju tips som inte bara är enkla och klimatsmarta, utan även helt kostnadsfria. Men det finns också inredningsdetaljer som kan bidra till ännu mer svalka, både inomhus och på balkongen. Och därför listar vi även sju fina köptips längst ner.

7 enkla sätt att göra hemmet svalare i sommar

Luftkonditionering hemma kan förstås vara skönt, men det drar mycket energi och är inte heller en möjlighet för alla. Med de här smarta tipsen kan du hålla ditt hem svalt (eller i alla fall betydligt svalare) i sommar, utan att din energianvändning ökar betydligt:

1. Se till att värmen är avstängd även i badrummet

Det är lätt att glömma golvvärmen eller handdukstorken igång, men det kan göra värmen jobbigare en het sommardag.

2. Stäng av dina apparater

All elektronik bidrar till värmen i rummet. Apparater, som tv:n och datorn, bör alltid vara avstängda när du inte använder dem.

3. Tänd inte lampor i onödan

Sätt inte på lampor förrän det blir mörkt. Det gäller även effektiva LED-lampor.

4. Dra för gardinerna när solen skiner in

Att fälla ner persiennerna eller dra för gardinerna för fönstren hjälper till att stänga ute värmen. Och samma sak gäller förstås markiser, om du har det.

5. Öppna när det är svalare ute än inne

Det kan ta emot att ha fönster och dörrar stängda när solen skiner. Men för att hålla hemmet så svalt som möjligt är det bäst att inte öppna dem förrän det är svalare ute än inne.

6. Stäng av FTX på sommaren

Om du har ett ventilationssystem med värmeåtervinning, så kallad FTX, är det bra att stänga av den under sommaren.

7. Använd en fläkt (på rätt sätt)

En fläkt ger en svalkande känsla när du är i närheten. Men stäng av den resten av tiden, eftersom den bidrar till att värma upp rummet (och ökar energianvändningen)

Källa: Energimyndigheten.

Håll dig sval hemma i sommar – 7 fina shoppingtips

Om du satsar på maximal svalka i sommar kan smarta inredningsdetaljer vara till hjälp. Här är våra tips:

1. Behållare med kran, H&M home

Vattenbehållare för svalka varma sommardagar

En viktig förutsättning för att inte förgås i värmen är att dricka tillräckligt. Fyll den här tjusiga behållaren med vatten, is och citron och sätt guldkant på vätskeintaget. Finns att köpa här. (reklamlänk från Apprl)

2. Svala sängkläder i linne, Tekla fabrics

Svala lakan från trendsäkra Tekla fabriks

Mjuka, svala och fuktabsorberande linnelakan i fin kvalitet är ett bra val på sommaren (och resten av året). Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

3. Utedusch, Seletti

Trendig utedusch för svalka i sommar

Om du har möjlighet att haka på trenden med en utedusch kan du svalka dig under bar himmel i sommar. Den här stilfulla duschen i rå koppar och betong kan kopplas till trädgårdsslangen. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

4. Svalkande solfjäder, Lagerhaus

En solfjäder är ett elegant sätt att vara sin egen fläkt. Och det kan vara oväntat effektivt, åtminstone de dagar som hettan inte är på max. Finns att köpa här (reklamlänk från Adtraction).

5. Golvfläkt med trästativ, Emerio

Inred med en fläkt för ett svalare hem i sommar

Stilren fläkt med tidlös retrokänsla. 135 cm hög och stabil på sina tre träben. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

6. Kompakt och portabel luftkylare, Tvins

Luftkylare för mer svalka hemma i sommar

Fyll bara på luftkylaren med vatten och plugga in kontakten. En påfyllning räcker för att svalka upp till 4 kvm i cirka 8 timmar. Finns att köpa här (reklamlänk från Awin.com).

7. Myggnät till balkongen, Ikea

Ett myggnät gör att du kan stanna ute sent och svalka dig

Med ett myggnät kan du stanna ute så länge du vill på balkongen utan att bli biten. Ett annat tips är att sätta upp ett sängnät och sova med fönstret på vid gavel. Det finns myggnät i alla möjliga format. Finns att köpa här.

Hjälp ditt husdjur att få svalka i värmen

Djur lider (ännu) mer av hög värme än vi människor. De behöver skugga, mycket vatten och gärna extra hjälp att svalka sig. Det finns till exempel kylande västar och filtar för hundar, och smarta vattenfontäner som kan bidra till att katter dricker tillräckligt på sommaren. Veterinärer och djuraffärer kan ge bra tips.

Foto toppbild, från vänster: Skagerak, Ellos och Tekla fabrics.

Läs mer:

9 hacks som gör sovrummet svalare – och inte kräver AC

8 fina fläktar i butik just nu

9 fina parasoller till balkongen och trädgården

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: