Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

15 smarta tips: Så inreder du ett lättstädat kök

31 jan, 2019 
AvNina Nyström
Inspirerande kök
Det finns roligare saker att göra än att städa. Och just i köket finns det mycket städtid att spara genom att göra smarta val. Här är 15 tips till dig som ska renovera köket, både från grunden eller göra mindre ingrepp.
Annons

Planerar du en renovering eller uppfräschning av köket? Ett gediget grundarbete i planeringstadiet är alltid en bra investering. Men – ofta fastnar man i designen och glömmer bort funktionen, och köket kan bli en riktig bakteriehärd om man inte håller efter städningen ordentligt. Fast ingen vill lägga för mycket tid på att städa. Därför har vi listat 15 saker som kan vara bra att tänka på när du planerar köket, så att du har mer tid att umgås, äta god mat och beskåda ditt fina kök.

Självrengörande ugn och självavfrostande frys underlättar

Några av av de senaste årens bästa köksuppfinningar. Frysen är oftast inget svårt jobb att frosta av, problemet är bara att det ska bli av. Ugnen däremot kan vara ett tidsödande gissel. Med självrengörande ugn och självavfrostande frys slipper du det!

Gör det lättstädat bakom spisen

Välj ett material som är lätt att torka av. Tegel är jättefint, men svårt att hålla rent från fett och smuts. Andra materialval som kan göra ditt kök svårare att städa är exempelvis  mosaik eller allt för ljus fog.

Annons

Välj smarta bänkskivor

Bänkskivor i tåliga stenmaterial som granit eller smart kvartskomposit är både fint, hållbart, tidlöst och lättskött. Det blir sällan fläckar och du behöver inte lägga tid på att gnugga, olja och smörja, som med träskivor och den ömtåliga marmorn.

Kök i shakerstil
En fin bänkskiva är en väl värd investering som lyfter ditt kök. Bild: Nordiska Kök

Extra djup bänkskiva ger plats utan stök

Det blir allt vanligare att lägga till en decimeter på bänkskivans djup genom att skruva skåpen i en distansregel istället för direkt på väggen. Det extra djupet gör att du få mer arbetsyta och mer plats att ha saker du vill framme utan att det upplevs som stökigt eftersom var sak har sin plats.

Välj lättstädade köksluckor

Släta luckor går fortare att torka av än speglade luckor och matta ytor och trästruktur är mer förlåtande än högblankt.

Inspirerande kök i svart
Luckor med trästruktur är förlåtande mot fingeravtryck. Bild: Marbodal

Slipp smutsiga kanter med underlimmad ho

Infälld eller planlimmad diskho skapar svårstädade kanter, men om diskhon är underlimmad eller infräst (”halvt” nedsänkt) är underhållet mycket lättare eftersom smulor och spill sopas ner i vasken utan hinder på vägen.

Annons

Sätt skåp hela vägen upp

Skåp hela vägen upp till taket gör att du slipper svåråtkomliga ytor som samlar damm och fett.

Skafferi från Kvänum
Skafferidröm! | Bild: Kvänum

Välplanerat skafferi

Skafferiet blir lätt ett smuligt kaos med alla torrvaror huller om buller. Undvik det genom att satsa på noga planerade zoner: frukosthyllan, burkhyllan, fikahyllan… Utdragbara lådor ger bättre översikt och du undviker att hitta gamla påsar med frön och mjöl som gått ut för länge sedan längst in skåpet. Och missa inte att utnyttja skåpsdörrarna om du har möjlighet!

Var sak har sin plats i köksskåpen

Investera i smarta förvaringslösningar som bestiksinsatser, lockavsatser och kryddhyllor. Dela in lådor och byråer i mindre fack så blir det inte bara kaos bland matlådorna, formarna och decilitermåtten.

Hörnskafferi
Hörnskafferi ligger på mångas önskelista. Glasdörrar förhindrar kaos. Bild: Elektrolux Home

Arbetstriangeln underlättar köksarbetet

Försök få till den berömda triangeln mellan kylskåp, spis och diskho. Och placera diskmaskinen och skåpen där du förvarar tallrikar, glas och bestick nära varandra så går det snabbt och lätt att plocka ur diskmaskinen och sakerna riskerar inte att fastna ”på vägen”.

Annons

Priohylla i kylen

Spara både tid och pengar genom att ha ett välorganiserat kylskåp så att saker inte glöms bort och blir till otrevliga överraskningar längst bak i kylen. Märk en hylla som ”priohyllan”. Där hamnar allt som behöver ätas upp, som rester, öppnade cremé fraiche-burkar och grönsakssnuttar som kan bli nya kulinariska kreationer.

Kök från vedum
Vitrinskåp finns flesta köksstilar. Bild: Vedum

Vitrindörrar håller dammet borta

Öppna hyllor har länge varit ett populärt val i våra kök. och de senaste åren har många valt bort överskåp och hyllor helt. Men nu är vitrinskåpet på väg tillbaka i köket. Perfekt för sådant som man vill visa upp utan att behöva dammtorka var och varannan vecka.

Placera sophinkarna under bänken

Att placera avfallshinkarna i en utdragbar låda under arbetsytan istället för, som brukligt, i ett skåp under vasken, gör det lättare att hålla rent och ordningsamt under matlagningen. Bara att öppna lådan och skrapa ned skräpet.

Fin köksfläkt i gammal stil
En fin fläkt gör stor skillnad för helhetsintrycket. | Bild: Fjäråsfläkten/Bertazzoni

Investera i en bra fläkt

En snygg fläkt lyfter ditt kök och kan vara värt att lägga lite pengar på. Se till att den har bra funktion också så att os och fett sugs upp ordentligt.

Nåta golven

Har du gamla trägolv – nåta golven ordentligt så att springorna täpps igen. Det är inte kul att försöka torka spilld mjölk mellan springorna.

Läs också:

Annons