Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 inredningsmisstag i sovrummet – så kan du undvika dem

09 apr, 2018 
AvMikaela Råberg
Höj intrycket i sovrummet genom att undvika några av de vanligaste inredningsmissarna, som var och en kan dra ner stilkänslan rejält. Skapa istället en inspirerande oas så härlig att du kommer vilja vara där även under dina vakna timmar.
Annons

Ett härligt och inspirerande sovrum drömmer många om och för att nå dit finns det en hel del inredningsmisstag du bör undvika.

Det kan vara saker som storleken på sängen, belysningen och materialval, som kan verka både små och simpla, men gör stor skillnad för intrycket. Här är några av de vanligaste missarna i sovrummet – och tipsen hur du undviker dem.

Misstag 1: För stor säng

I många fall har man inte haft rummets storlek och planlösning i åtanke vid själva sängköpet, vilket resulterar i att sängen inte alls passar och det kan skapa en obalans som stör intrycket.

En för stor säng i förhållande till sovrummet gör att det kan kännas litet, instängt och trångt och inte alls så där rymligt och luftigt som många önskar. En för liten säng å andra sidan kan göra att rummet känns oinrett och ohärligt.

Tips: Precis som med vilken möbel som helst, utgå alltid från rummet. Det gäller så klart allt du ställer i sovrummet – inte bara sängen – och kan appliceras även på sängborden och eventuella sittmöbler och garderober.

Scandinavian styled bedroom.
Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för Notar/mäklare: Michel Kara

Misstag 2: Du glömmer växterna

När möbler, textiler och inredningsdetaljer är på plats är det växterna som sätter den avslutande finishen i ett vackert sovrum.

Annons

Många glömmer dock bort att inreda med växter, vilket gör att man går miste om dynamik och en levande, stämningsfull känsla. Istället kan sovrummet upplevas som opersonligt och kallt, trots att inredningen är på topp.

Tips: Ett enkelt, men ack så betydelsefullt knep, är att lyfta in lite gröna växter i sovrummet. Det behöver inte vara svårare än så.

Variera växtsorter, storlekar, bladformer och krukor med vaser med snittblommor. Placera högt som lågt, på såväl fönsterbrädan som på hyllor, sängbord och golvet om ytan tillåter. Som en bonus förbättras dessutom inomhusluften av växterna och du sover då bättre.

Bedroom with pink linen and green plants.
Foto: Anders Bergstedt Foto: Anna Furbacken för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Misstag 3: Fel sängkläder

Ibland är det de små detaljerna som avgör hur bra vi sover och inte minst sängkläderna är en bidragande faktor.

Annons

Sängkläderna är en inredningsdetalj som kan addera det lilla extra till sovrummet med sin textur och kulör – men gör inte misstaget att enbart välja sängkläderna efter utseende.

Tips: För att sova bra krävs självklart en bra säng, men också materialet på sängkläderna spelar in.

Naturmaterial som låter huden andas och absorberar fukt är alltid att föredra och här kan du välja mellan olika sorter av klassisk bomull, trendigt linne och lyxigt siden.

Bedroom with painted green and blue walls.
Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Misstag 4: Ingen mörkläggning

För en kvalitativ sömn behöver vi mörker, men idag är det många som skippar både persienner och rullgardiner på grund av att de helt enkelt inte är jättesnygga inredningsdetaljer att ha i fönstren.

Tips: Som tur är finns det andra vägar att gå för att få sovrummet mörkt och ultimat för skönhetssömnen. Välj ett par snygga gardiner med mörkläggningsfunktion – det finns många stilmässiga varianter att välja mellan.

Annons

Här kan du inspireras av lyxiga designhotell som ofta använder dubbelskena i taket och har en rad med skirt tyg för ljusinsläpp och den andra med mörkläggningstyg.

Bedroom in scandinavian home.
Foto: Philip McCann Styling: Lina Lund Interior för Nestor fastighetsmäkleri/mäklare: Erik Bysell

Misstag 5: Ogenomtänkt belysning

Belysningen är något som ofta missas när man inreder sovrummet och många nöjer sig med antingen en taklampa, en fönsterlampa eller en sänglampa.

Tips: Spara inte på krutet, i ett standardrum rekommenderas nämligen runt sex till sju ljuskällor för ett inspirerande intryck.

Kombinera en stor taklampa som ger ett övergripande sken, med stämningsfull belysning i fönster, intill sängen och kanske en golvlampa som lyser upp i hörnet. Även här är det snyggt att blanda olika stilar på lamporna, bara du har en röd tråd som håller ihop det hela.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Johanna Bradford för Alvhem/mäklare: Sara Wibréus

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Annons