Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

6 fina sätt att inreda med en sittbänk

25 mar, 2019 
AvAnna Asplund
Det finns många enkla sätt att göra ett rum mysigare med en sittbänk. Här är sex tips!
Annons

Större än en stol, mindre än en soffa och praktisk i hemmets alla rum: Sittbänken får sällan egna rubriker, men syns ofta i inredningsmagasin och bloggar. Det är svårt att inte gilla bänkar – men lätt att glömma hur användbara de faktiskt är.

En sittbänk är ett av de enklaste och snabbaste sätten att göra ett tråkigt hörn i hemmet lite mer ombonat, men den kan också skapa rum i rummet, inspirera till mer avkoppling och fylla många funktioner som man kanske inte tänker på att man behöver. Här har vi samlat sex tips som inspiration:

1. Välkomna med en sittbänk i hallen

Välkomnande sittbänk i hallen
Foto: Skagerak

Även om du inte planerar att spendera kvällarna i tamburen, kan en bänk där göra större skillnad än man kan tro. Hallen är det första vi – och våra gäster – ser när vi kommer hem. Och en trevlig sittplats är ett enkelt sätt att skapa en mer välkomnande och hemtrevlig känsla. Det är dessutom praktiskt att ha något att ställa matkassen på eller själv slå dig ner på när du knyter skorna.

Annons

2. Låt bänken vara både sittplats och bord

Sittbänk som sittplats och bord i ett
Foto: Hay

En lite längre bänk är enkel att förvandla till en soffa med sidobord. Även om det inte blir den mest bekväma sittplatsen i hemmet, så ser det mysigt ut och det gör mycket för känslan i ett rum. Vill du använda bänken som läshörna längre stunder kan du välja en mjukare variant – eller addera en dyna och kanske en extra kudde.

Sittbänk på terrass
Foto: Ikea/Livet hemma

Om du har en balkong eller terrass är en bänk ett bra sätt att få till så många sittplatser som möjligt på liten yta. Och genom att ställa krukor med växter på bänken kan du skapa känslan av att sitta i naturen.

Annons

3. Gör plats för fler med en bänk vid matbordet

Inred med en sittbänk vid matbordet
Foto: Skagerak

Att blanda olika stolar kring ett bord är ett vanligt knep för att skapa en personlig känsla. Och med en bänk i mixen kan du tjäna utrymme. Om du ställer den vid väggen får den dessutom ett ryggstöd.

Bänk och pallar istället för stolar runt bordet
Foto: Skagerak

För en luftig känsla kring matbordet kan det även vara fint att helt skippa ryggstöden och istället inreda med matchande pallar och bänkar.

Annons

4. Skapa hotellkänsla med en bänk vid sängens fotända

Hotellkänsla med sittbänk vid sängen
Styling: Elli Roshandel (Nouvel Interior) Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

En bänk vid sängen är ett fint sätt att inreda för en lite lyxigare och mer avkopplande känsla i sovrummet.

5. Bygg en bänk med förvaring

Platsbyggd sittbänk i köket
Foto: Ballingslöv

En platsbyggd bänk med smart förvaring är lika snygg som praktisk och kan anpassas efter din egen stil eller eller husets arkitektur.

Annons
En bänk med inbyggd förvaring i hallen
Styling: Elli Roshandel (Nouvel Interior) Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

I hallen, där mössor och skor snabbt kan skapa en röra, gör en bänk med inbyggd förvaring kanske allra mest nytta. Om du inte är en hängiven snickare kan du köpa en ny bänk med en utdragslåda och addera en mjuk dyna.

6. Inred med en bänk som rumsavdelare

Sittbänk bakom soffa som rumsavdelare
Foto: Hay

En bänk bakom soffan är ett enkelt sätt att skapa ett rum i rummet och dela upp ytan utan att dela av. Och med en växt eller flera på bänken blir det ännu mysigare. Men du behöver inte bygga på höjden för att bänken ska fylla sin funktion: Det räcker att den står nära soffan för att det ska upplevas som att de hör ihop och tillsammans utgör en egen del för avkoppling.

Läs mer:

Annons