Bikarbonat är hemmets eget universalmedel. Förutom det självklara användningsområdet i bakningen så finns tips om hur man kan använda bikarbonat i allt från hårvård till att bleka tänderna. Givetvis kan bikarbonat även användas i trädgården.

1. Sötare tomater

Bikarbonaten gör att surhetsgraden i jorden sänks vilket ger en sötare smak i tomaten. 4 matskedar per planta räcker om du strör på jorden och i teskedar i 3,5 liter vatten om du vattnar, skriver tidningen Land.

2. Bekämpa mossa

Vill du bekämpa mossan mellan stenarna i trädgården till exempel kan bikarbonat vara ett miljövänligt alternativ. Bikarbonat är nämligen basiskt och det är ingen miljö som mossa trivs i. Strö helt enkelt bikarbonat på de ställen där du inte vill ha mossa och invänta resultatet.

3. Mota sniglar och myror

Sniglar och myror gillar inte heller bikarbonat. Så har du växter du vill freda från ovälkommet besök så strö en skyddande ring med bikarbonat runt om.

4. Bekämpa mjöldagg

Mjölig beläggning på bladen kan innebära att dina växter drabbats av mjöldagg. Detta går att motverka med en giftfri cocktail i en blomspruta av 1 tsk bikarbonat, 1 tsk rapsolja och 1 liter vatten. Spraya hela växten med blandningen och upprepa en gång i veckan till problemet är löst.

5. Fräscha upp utemöblerna

Bikarbonat biter på de flesta material. Om det är trämöbler så skrubbar du in bikarbonatet med borste, låter verka och sköljer bort med varmt vatten. På missfärgad plast funkar det med en en blandning av bikarbonat och vatten.

6. Grovrengöra grillgallret

Grillsäsongen har redan börjat. Bikarbonat är ett av många knep för att rengöra gallret.

Det finns ungefär lika många knep för att rengöra grillgallret som det finns kommuner i Sverige. Men ett av knepen är i alla fall att blanda bikarbonat och vatten till en pasta som du gnider in gallret med. Låt pastan torka och borsta rent så följer smutsen med.

Läs även Grillade nektariner med vit chokladkräm

Källa: Land, Året Runt

Denna artikel publicerades ursprungligen på allas.se