Sommarens varma solstrålar och grönska byts ut mot vackert färgade träd och krispiga höstmorgnar. Och visst är det härligt att även uppdatera hemmet efter säsong. Hösten får oss att plocka fram mysiga, mjuka filtar och inreda med fler ljuskällor och ljusstakar.

Vi har detaljstuderat de nya kollektionerna från Broste Copenhagen, House Doctor, Day Home, Ferm Living samt Tine K och i höst inspireras vi gärna av de stilsäkra danska varumärkena. Här har vi sammanställt sju av höstens stora trender – enligt våra danska favoriter.

Trend 1: En jordnära palett

Den naturnära paletten dominerar i höst. Vi ser många nyanser av beige, grått och brunt samt även inslag av matta gula, orange, rosa och röda nyanser.

Färgpaletten kan för vissa låta monokrom och tråkig – men den erbjuder stora möjligheter att skapa något färgglatt genom att kombinera olika nyanser av kulörerna.

Foto: Tine K Home

Rostrött och naturnära färger hos danska märken i höst

Foto: Tine K Home, Ferm living

Läs också: Här är höstens hetaste inredningstrender – enligt Formex

Trend 2: Bohemlyxig mönstermix

När det kommer till textilier så är det mönstermixens tid i höst. Hos de danska märkena är det etnochica mönster som dominerar och man har gett den klassiska boho-trenden en ny twist.

Det skandinaviskt monokroma och moderna får möta mönster av olika slag och i olika kulörer, vilket skapar en lyxigt bohemisk helhet.

Mönstermix är trendigt hösten 2018

Foto: House Doctor

Bohemisk lyx med mönstermix

Foto: Ferm living, House Doctor

Läs också: Så ser hösten ut på Ellos Home

Trend 3: Naturmaterial

I höst är det naturmaterialen som är populärast när det kommer till att addera textur till inredningen.

Obehandlat trä, detaljer i sten, rotting, jute och halm – möjligheterna är många när det kommer till naturens vackra, hållbara material. De gör sig lika fina i såväl detaljer som korgar och lampor som i större möbler.

Naturmaterial är en av de stora danska trenderna

Foto: Tine K Home

Naturmaterial är trendigt hos danska varumärken i höst

Foto: House Doctor, Ferm living

Trend 4: Personliga detaljer

Detaljerna i hemmet ska vara personliga och det gäller allt från prydnader och lampor till vaser och krukor som gärna får vara handgjorda i stengods. Inspirationen hämtas från flera olika håll, det viktigaste är att det är personligt och det får mer än gärna vara udda.

Detaljerna ska dessutom visas upp i hemmet, antingen genom att placeras i bokhyllan, på fönsterbrädet eller någon annan paradplats.

Personliga detaljer i svart, vitt och mässing från Day Home

Foto: Day Home

Foto: Broste Copenhagen, Tine K Home

Trend 5: Sammet

En trend som verkar vara här för att stanna. Sammet har hängt med oss i ett par säsonger och blomstrar även i höst och vinter.

Det eleganta materialet syns på såväl stolar, soffor och puffar, som i mindre inredningsdetaljer. I höst finns sammeten i alla tänkbara kulörer – från ljust rosa till vackra, djupa ädelstenstoner.

Sammetsstolar från House Doctor

Foto: House Doctor

Sammetsstolar och puffar i dansk design

Foto: House Doctor, Day Home

Läs också: 12 favoriter ur H&M:s höstkollektion

Trend 6: Fokus på ljuset

I höst vill danskarna vända blickarna mot ljuset. Skulpturala lampor och asymmetrisk design som fångar ögat lär bli trendiga i höst.

Den populäraste färgen? Nattsvart. På så vis fungerar lampan även som en kontrast mot ljuset och hemmets ljusare kulörer.

Svart lampa med runda ljuskällor från House Doctor, hösten 2018

Foto: House Doctor

Foto: Broste Copenhagen, House Doctor

Trend 7: Mörka toner

Om du inte gillar den naturnära paletten finns det även ett annat färgschema som tävlar om platsen som trendigast i höst – nämligen den mörka paletten. Den här trenden präglas av mörkgrått, svärta samt av djupa nyanser av grönt, blått och rött.

För att skapa den exklusiva känslan som de danska varumärkena visar upp matchas kulörerna gärna med glänsande eller matta mässingsdetaljer.

Mörka färger och sammet från House Doctor

Foto: House Doctor

Mörka nyanser och sammet är en snygg kombination

Foto: Ferm living, Day Home

Läs också: Köpenhamns bästa inredningsbutiker

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Mest läst