Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

7 danska inredningstrender vi älskar i höst

24 aug, 2018 
AvNanna von Knorring
Hösten innebär en slags nystart på inredningsfronten. Vårens och sommarens luftiga, ljusa textilier byts ut mot varmare, murrigare varianter och vi inreder för att umgås och trivas inomhus. Spana in höstens största trender, enligt några av våra danska favoritmärken.
Annons

Sommarens varma solstrålar och grönska byts ut mot vackert färgade träd och krispiga höstmorgnar. Och visst är det härligt att även uppdatera hemmet efter säsong. Hösten får oss att plocka fram mysiga, mjuka filtar och inreda med fler ljuskällor och ljusstakar.

Vi har detaljstuderat de nya kollektionerna från Broste Copenhagen, House Doctor, Day Home, Ferm Living samt Tine K och i höst inspireras vi gärna av de stilsäkra danska varumärkena. Här har vi sammanställt sju av höstens stora trender – enligt våra danska favoriter.

Trend 1: En jordnära palett

Den naturnära paletten dominerar i höst. Vi ser många nyanser av beige, grått och brunt samt även inslag av matta gula, orange, rosa och röda nyanser.

Färgpaletten kan för vissa låta monokrom och tråkig – men den erbjuder stora möjligheter att skapa något färgglatt genom att kombinera olika nyanser av kulörerna.

Foto: Tine K Home
Rostrött och naturnära färger hos danska märken i höst
Foto: Tine K Home, Ferm living
Annons

Trend 2: Bohemlyxig mönstermix

När det kommer till textilier så är det mönstermixens tid i höst. Hos de danska märkena är det etnochica mönster som dominerar och man har gett den klassiska boho-trenden en ny twist.

Det skandinaviskt monokroma och moderna får möta mönster av olika slag och i olika kulörer, vilket skapar en lyxigt bohemisk helhet.

Mönstermix är trendigt hösten 2018
Foto: House Doctor
Bohemisk lyx med mönstermix
Foto: Ferm living, House Doctor
Annons

Trend 3: Naturmaterial

I höst är det naturmaterialen som är populärast när det kommer till att addera textur till inredningen.

Obehandlat trä, detaljer i sten, rotting, jute och halm – möjligheterna är många när det kommer till naturens vackra, hållbara material. De gör sig lika fina i såväl detaljer som korgar och lampor som i större möbler.

Naturmaterial är en av de stora danska trenderna
Foto: Tine K Home
Naturmaterial är trendigt hos danska varumärken i höst
Foto: House Doctor, Ferm living
Annons

Trend 4: Personliga detaljer

Detaljerna i hemmet ska vara personliga och det gäller allt från prydnader och lampor till vaser och krukor som gärna får vara handgjorda i stengods. Inspirationen hämtas från flera olika håll, det viktigaste är att det är personligt och det får mer än gärna vara udda.

Detaljerna ska dessutom visas upp i hemmet, antingen genom att placeras i bokhyllan, på fönsterbrädet eller någon annan paradplats.

Personliga detaljer i svart, vitt och mässing från Day Home
Foto: Day Home
Foto: Broste Copenhagen, Tine K Home
Annons

Trend 5: Sammet

En trend som verkar vara här för att stanna. Sammet har hängt med oss i ett par säsonger och blomstrar även i höst och vinter.

Det eleganta materialet syns på såväl stolar, soffor och puffar, som i mindre inredningsdetaljer. I höst finns sammeten i alla tänkbara kulörer – från ljust rosa till vackra, djupa ädelstenstoner.

Sammetsstolar från House Doctor
Foto: House Doctor
Sammetsstolar och puffar i dansk design
Foto: House Doctor, Day Home
Annons

Trend 6: Fokus på ljuset

I höst vill danskarna vända blickarna mot ljuset. Skulpturala lampor och asymmetrisk design som fångar ögat lär bli trendiga i höst.

Den populäraste färgen? Nattsvart. På så vis fungerar lampan även som en kontrast mot ljuset och hemmets ljusare kulörer.

Svart lampa med runda ljuskällor från House Doctor, hösten 2018
Foto: House Doctor
Foto: Broste Copenhagen, House Doctor
Annons

Trend 7: Mörka toner

Om du inte gillar den naturnära paletten finns det även ett annat färgschema som tävlar om platsen som trendigast i höst – nämligen den mörka paletten. Den här trenden präglas av mörkgrått, svärta samt av djupa nyanser av grönt, blått och rött.

För att skapa den exklusiva känslan som de danska varumärkena visar upp matchas kulörerna gärna med glänsande eller matta mässingsdetaljer.

Mörka färger och sammet från House Doctor
Foto: House Doctor
Mörka nyanser och sammet är en snygg kombination
Foto: Ferm living, Day Home
Annons

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Annons