Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 fina tips: Använd din inredning på nya sätt i sommar

27 jun, 2019 
AvAnna Asplund
Vill du göra om lite hemma i sommar, men inte starta något stort projekt? Kanske inte ens köpa något? Tänk nytt med inredning som du redan har. Här är sju inspirerande tips!
Annons

Det kan räcka att möblera om, eller fundera fram en ny funktion till en möbel som du redan har, för att skapa en helt ny känsla i ett rum. Här är sju fina tips till dig som vill inreda på nya sätt med det du redan har hemma.

1. Skapa känslan av en hemlig trädgård på balkongen

Skapa känslan av en hemlig trädgård med smart placering av klätterväxter
Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Det går att förändra ett rum, eller en plats utomhus, en hel del bara genom hur du placerar växterna.

Om du vill skapa känslan av en hemlig trädgård på balkongen, är ett bra tips att ha snabbväxande klätterväxter (som murgröna) ovanför och runt dina sittplatser. Vips, så sitter du ”mitt i naturen”.

Och för att förbinda ute med inne: Ställ eller häng gärna krukväxter i dörröppningen till balkongen.

2. Börja om från början i ett rum

Ett roligt sätt att göra om hemma kan vara att ta helt nya tag i ett av rummen. Utan att köpa nya prylar. Se vad som händer om du plockar bort allt, och bara ställer tillbaka det som du både har användning för och gillar att se på. Resten kan du gömma, sälja och skänka eller byta bort.

Annons

Att börja om ger dig möjlighet att prioritera på nya sätt: Är det dags att unna dig en egen ateljéhörna? Kanske inreda ett minibibliotek? Låt dina intressen ta plats hemma i sommar.

När du ställer in möblerna i rummet igen kan det vara klokt att placera dem en bit in från väggarna. Det ger en luftigare känsla och fler möjliga sätt att inreda.

3. Hitta nya platser för dina tavlor

Placera din konst där den ger dig mest glädje
Foto: Hay

Det här med att välja och hänga konst är en hel vetenskap. Men något som är lätt att glömma mitt i allt måttande till den perfekta tavelväggen, är att lite mer oväntade placeringar kan göra mycket för känslan (och känslorna) hemma.

Ett fint tips är att hänga favoriterna där de ger dig mest glädje i vardagen. Har du ingen diskmaskin i köket (och inte heller en vacker utsikt från den vinkeln), så kan den bästa platsen för ett favoritobjekt kanske vara ovanför diskbänken.

4. Flytta in en trämöbel i badrummet

Möblera om med trä i badrummet för en lyxig och mysig känsla
Foto: Gubi

Att badrum är täckta med kakel och klinker, inredda med vitt porslin och dekorerade med detaljer i rostfritt stål har goda skäl. Och många drömmer om ett badrum med en lyxig och minimalistisk stil. Men det finns enkla sätt att göra badrummet mysigare direkt – utan att tappa hotellkänslan.

Annons

Textilier gör susen; ett snyggt duschdraperi, fina handdukar i trave och kanske en mjuk matta. Men det går inte heller att överskatta trä-effekten: En liten träpall med patina, eller en spegel med träram, kan förändra hela känslan i badrummet.

5. Skapa en hängande läshörna (ute eller inne)

Gör en hammock av en trädgårdssoffa i sommar
Hammocken BK13 designades av Bodil Kjær för Carl Hansen & Søn år 1959. Foto: Carl Hansen

Det här med att sakta gunga medan man läser en bok i skuggan är en svårslagen sommarkänsla. Och om du inte har en hammock kan du kanske ordna det ändå, med lite DIY. Men på egen risk: Du behöver en hyfsat nätt och hållbar utesoffa, rejäla rep och någonstans att fästa dessa på ett stabilt sätt.

Inred på ett nytt sätt med en hängmatta inne
Foto: Ikea/Livet hemma

Du kan även hitta ett nytt användningsområde inomhus för en hängmatta. Till exempel genom att göra plats vid ett fönster och ordna så att den kan hänga där under regniga dagar i sommar.

6. Sätt köksklockan på sovrumsväggen

En väggklocka på sovrumsväggen kan bidra till mindre skärmtid i sovrummet
Foto: Anders Bergsted för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Vi är många som tänker att det vore skönt att dra ner på skärmtiden hemma, inte minst på semestern. Är du sugen på att varva ner mer? Kanske kan den där väggklockan i köket eller förrådet bidra till det.

Annons

Det sägs att den som vill sova bättre bör lämna alla skärmar utanför det rum hen sover i, och då ryker även den lilla klockan på mobilen som vi blivit så vana vid. Det går förstås att lösa med ett armbandsur – men också med en gammal hederlig väggklocka på sovrumsväggen. (Bara den inte är av typen som tickar högljutt).

7. Använd boktraven som inredning

Inred på nya sätt med dina böcker
Foto: Hay

Det är något med böcker som gör att många oss trivs med att ha dem omkring oss; vi romantiserar bibliotek, inreder gärna med bokhyllor från golv till tak och kanske vill vi handen på hjärtat även visa våra gäster vad vi läst? Alldeles oavsett hur och varför vi älskar böcker, så finns det fler sätt att ta fasta på den kärleken i sin inredning, än att ställa böckerna på hyllan.

För att skapa en avslappnad, kreativ och lite bohemisk känsla kan du trava böcker till ett litet sidobord, eller placera ut dem i olika högar i rummet.

Läs mer:

Annons