Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 inredningsmissar som gör köket stökigt – så löser du dem

17 apr, 2019 
AvNina Nyström
Slipp stök i köket – tips
Varför ser det alltid så stökigt ut i köket, trots att du precis har städat? Här är sju enkla knep för att få ett stilrent och välstädat kök – som dessutom lättare håller sig snyggt framöver.
Annons

Köket är hemmets hjärta och ett av de rum vi tillbringar mest tid i. Här vill man ha det mysigt och inboat, men snyggt och fräscht. Problemet är att det lätt blir överhopat av saker. Men det finns det några enkla knep för att få det att se sammanhållet och hyfsat ordningsamt ut trots många prylar.

Därför blir köket så stökigt – och så fixar du det enkelt

1. Du har för mycket saker framme

Rensa! Det kan kännas självklart, men är ändå något vi alla behöver påminnas om. Och det gäller inte bara alla prylar som uppenbart inte hör hemma på köksbänken utan även matlagningsattiraljer och prydnadssaker. Har du för mycket framme blir känslan plottrig och stökig. Ta en runda varje vecka och ta bort brödrosten som inte används, rensa posthögen, laga något av de där fröna du satte fram för att de håller på att gå ut, och så vidare.

2. Du har för lite saker framme

Låter motsägelsefullt, men om du har ett extremt sparsmakat kök kommer posthögarna, tömma fickorna-högarna och andra pryttlar som lätt blir liggande att sticka ut desto mer.

Annons

3. Du använder kylen som konstgalleri

Visst vill man göra barnen glada genom att sätta upp den där mödosamt nedplitade streckgubben. Men prova istället att ha en snygg tavelram eller enkel klämma på väggen där ”veckans utvalda alster” hänger. När nästa kommer byts den förra ut. Uppkommer protester, häng upp en vajer med klämmor i barnets rum, där hela konstsamlingen kan beskådas samtidigt.

4. Du plockar inte bort disken

Få saker får köket att se så stökigt och deppigt ut som högar av disk. Och nej, ibland har man verkligen inte lust att diska. Men de här gångerna det bara är halvtråkigt, kom ihåg att det faktiskt går fortare än du tror att diska av stora kastruller och stoppa in i diskmaskinen eller skåpet. Och ett rent och fräscht kök kommer göra dig gladare.

5. Du har ingen skräplåda

Det kan låta kontraproduktivt att kasta ner allt möjligt småplotter som batterier, gummiband, mynt, måttstock och otaliga lappar i en och samma låda, men det är åtminstone bättre än att låta det ligga framme. ”Ångestlådan” är bra – så länge den rensas regelbundet. Har du ingen är det hög tid att skaffa en.

Annons

6. Du försöker göra allt i köket

Plantera om blommor, sortera upp posten, läxläsning, skriva tackkort, slå in paket– många projekt har sin början i köket. Men det blir lätt liggande halvgjort. Se till att avsluta det inom ett dygn, eller håll till på ett annat ställe.

7. Du har för många olika färger

Ett enkelt sätt att få ett rum att se mindre stökigt ut är att hålla sig till samma färgskala. Bestäm dig för exempelvis två olika färger och försök hålla dig till dem oavsett det handlar om kökshanddukar, diskborstar, redskap, mattor, blomkrukor eller annat. Då kan du ha fler saker framme utan att det ser rörigt ut. Smart va?

Inspirerat av: Apartment therapy

Bildkälla: 1. Ikea livet hemma. 2. Ballingslöv. 3. Nordiska kök

Läs mer:

Annons