Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 snygga och smarta tips för att hänga tavlor på bästa sätt

20 jun, 2019 
AvNina Nyström
olika sorters tavelväggar
En lyckad tavelvägg (eller ens upphängning av en tavla...) är en konst att få till. Här är sju smarta knep för en snygg och personlig tavelvägg med en sammanhållen känsla – och för att slippa fula hål.
Annons

Några av de mest klassiska tipsen för tavelhängning är att tavlor inte ska hänga för högt, att mindre tavlor ofta är finare i grupp än ensamma här och var och att man bör hänga tavlor efter en linje i under- eller överkant. Det finns också ett flertal olika modeller som tipsar om hur du kan formera en tavelvägg – klart läsvärda riktlinjer. Men innan du har kommit till själva upphängningen och formeringen av tavlorna kan det vara bra att ha koll på några saker för att skapa en så lyckad upphängning som möjligt.  

1. Stressa inte fram tavlor och annan konst

Konst sätter en personlig prägel på ditt hem, köp när det känns rätt och var inte rädd för att låta väggen vara tom ett tag.

snygg tavelvägg
Personliga val med enhetliga ramar blir snyggt.

2. Tips när du ska välja ramar

Utgå ifrån vad du har för stil – vad som kompletterar din befintliga inredning. Här kan man tänka lite olika, men det brukar bli snyggast att bestämma sig för en linje och sedan låta den återkomma på flera ställen i hemmet. Här är några tips och alternativ för att lyckas med en sammanhållen känsla: 

Annons

1. Håll en stilren linje med samma typ av ramar på dina tavlor.

2. Bestäm dig för en enhetlig färg eller färgskala men experimentera med olika sorters ramar.

3. I det mer bohemiska hemmet passar det kanske bättre att vara lekfull och variera material, färger och storlekar. Här kan du blanda dekadenta barockramar med eleganta, strikta ramar. More is more är det som gäller här, och hängningen får gärna vara lite charmigt slarvig. Men försök hitta åtminstone någon genomgående röd tråd – i färgskalor, motiv eller ramtyper, annars riskerar det att bli för rörigt.

charmig tavelvägg
Personligt, vintage och lite snett och vint – hur fint som helst på rätt ställe! En lyckad upphängning har lite olika måttstockar beroende på din stil i övrigt.

3. En personlig tavelvägg innehåller unika inslag

Kanske din pappas gamla favorittavla, ett reseminne, en teckning från dina barn eller en fin bild av någon du tycker om? Var heller inte rädd för att bryta av med en spegel, lampa, hylla eller något annat hantverk som passar in.

Annons

4. Glöm inte vintage

Vintagedetaljer som ärvda tavlor eller älskade fynd med lite patina ger en charmig och personlig känsla i hemmet.

5. Slipp onödiga hål i väggen

Ska du börja från noll med din tavelvägg är det smartaste att lägga ut tavlorna på golvet först, och sedan prova olika konstellationer. Har du möjlighet, prova också att först fästa upp så mycket du kan med en dutt häftmassa. Ibland kan det se annorlunda ut i miljö och på håll.

fin tavelvägg i dämpade färger
Prova dig fram till olika formationer innan du gör hål i väggen.

6. Smart knep för att dölja stora hål

Har du tapet och ska hänga upp en tyngre tavla är ett smart tips att försiktigt skära upp en liten flik, som ett V, i tapeten och sätta i skruven bakom. Om du någon gång ska flytta på tavlan är det bara att klistra igen fliken med lite tapetklister. I en mönstrad tapet kommer det inte synas alls.

7. Trolla bort spikhål

Har du ljusa väggar är ett gammalt husmorsknep att dutta i lite mjöl för att trolla bort små spikhål. På mörka väggar kan du prova försiktigt med lite kakao.

Läs mer:

Annons