Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

8 smarta lösningar som underlättar förvaringen i hemmet

07 aug, 2019 
AvNanna von Knorring
Tryter inspirationen när det kommer till hemmets förvaring? Inspireras av åtta smarta lösningar för att slippa förvaringsproblemen!
Annons

Förvaring är ett av svenskarnas vanligaste problem i hemmet. De rum som orsakar mest huvudbry och problem är garderoben, köket och hallen, men även vardagsrummet och sovrummet är vanliga problemrum, enligt Elfas förvaringsrapport 2018/2019.

Ett överflöd av saker som man varken har plats för eller använder är ofta boven bakom förvaringsproblemen, enligt rapporten. I kombination med att förvaringen i hemmet känns bristfällig väcks i sin tur mycket frustration. De flesta vill naturligtvis ta tag i förvaringsproblemen, men planerna blir oftast just det – bara planer. Enligt Elfas förvaringsrapport beror det främst på brist på inspiration och energi samt att de befintliga förvaringslösningarna inte är tillräckliga.

Genom att ta sig tid att tänka utanför hemmets ramar och våga prova nytt kan man skapa nya förvaringslösningar som underlättar vardagen. Nedan listar vi åtta inspirerande lösningar som skapar förvaringsplats – kanske kan du anamma någon i ditt hem?

Annons

1. Platsbyggda elementskydd

Platsbyggt elementskydd ger en förvaringsyta
Foto: Anders Bergstedt för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Ett platsbyggt skydd för elementet är inte bara snyggt, det skapar även en ny avställningsyta ovanpå och blir ett slags sideboard. En perfekt lösning i det mindre rummet där ett sideboard inte annars skulle få plats.

2. Hörnhyllor tar vara på kvadratmetrarna

Hörnhyllor skapar förvaring på döda kvadratmetrar
Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance/mäklare: Erika Bergholm

Många hem har tyvärr döda kvadratmeter – ytor som är svåra att nyttja och ofta står tomma i väntan på en kreativ lösning. Ett enkelt sätt att ta till vara på ytan är med hörnhyllor, eftersom det ofta är just hörn som är snäppet svårare att inreda. Hörnhyllorna kan gå från golv till tak för att utnyttja ytan till max eller vara några få för ett mer avskalat intryck.

Annons

3. Stänger i sovrummet

Stänger eller krokar på väggen skapar ny förvaring
Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Skippa den berömda klädstolen genom att hänga upp stänger, en kroklist eller krokar på väggen i sovrummet. Då mellanlandar kläderna snyggt där istället för på en annan ledig yta som inte är till för förvaring.

4. Platsbygg i tomma vrår

Utnyttja alla vrår med platsbyggda hyllor
Foto: Alen Cordic Styling: Nouvel Interior för Bjurfors/mäklare: Ida Almgren

Man behöver inte renovera om hemmets förvaringslösningar inte känns kvadratsmarta och det finns ytor som inte utnyttjas till max. Dra nytta av alla vrår och kvadratmeter av hemmet genom att platsbygga ny förvaring intill den redan befintliga. Det kan vara nya hyllplan anpassade efter vråns form, en smal hylla som i bilden ovan eller några krokar som skapar förvaringsmöjligheter i de tidigare tomma utrymmena.

Annons

5. Skåp som nattduksbord

Platsbyggda skåp i sovrummet – smart och snygg förvaring
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Tenderar dina nattduksbord att bli överbelamrade och är det ont om klädförvaring i bostaden? Satsa då istället på skåp som nattduksbord. De erbjuder betydligt mer förvaring och dessutom göms böcker, kläder och övriga saker innanför skåpdörrarna, vilket gör det enklare att hålla sovrummet snyggt.

6. Vägghängd förvaring

Vägghängt nattduksbord med förvaring
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Om man har ont om plats på golvet kan det vara svårt att få in ett skåp eller en byrå i ett rum. Prova istället att inreda med vägghängda skåp och sängbord. Välj kvadratiska eller rektangulära hyllor och kombinera flera omlott på varandra för att maxa förvaringen och skapa en kreativ förvaringslösning.

Annons

7. Inmålade hyllor

Platsbyggda och inmålade hyllor ovanför dörrkarmen
Foto: Fredric Boukari Styling: Sand för Historiska hem/mäklare: Mattias Lantto

Hyllor ovanför dörrkarmen som är inmålade med samma färg som väggen är smidig förvaring som knappt syns. Om du vill göra intrycket än diskretare kan du satsa på matchande lådor för alla prylar på hyllan.

8. Kombinera skrivbord och hyllor

Kombinera bokhylla och skrivbord för smart förvaring
Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Hannah Heyman för Alvhem/mäklare: Tony Henschel

Ett hyllsystem med bordsskiva är en smart compact living-lösning i den lilla bostaden eller det mindre kontorsrummet i hemmet. Välj hyllor, lådor och bord enligt dina behov för att maxa förvaringen. Ett smalt hyllsystem kräver förvisso en del av väggen, men sträcker sig inte långt ut i rummet vilket gör den till ett kvadratsmart förvaringsalternativ.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons