Är du sugen på att göra fint i köket eller matrummet inför sommaren? Det finns många enkla sätt att skapa en lite lyxigare känsla med trendiga och tidlösa detaljer.

Naturen, restaurangklassiker och fruktsorbet är hett – här är nio av säsongens finaste trender:

1. Vardagslyx i köket med rostfritt a la restaurang

Trendig köksdetalj i rostfritt

Foto: Hay

Rostfria tillbringare, mjölkkannor och kaffetermosar är tidlösa klassiker – och en av årets trender. Och för den som vill göra köket lite lyxigare är rostfria detaljer ett snabbt och enkelt sätt att få till den där äta-ute-känslan hemma.

Rostfritt är trendigt i köket

Foto: Kvänum

Extra fint blir rostfritt på bordet om du matchar det med andra klassiker som för tankarna till restaurang, konditori eller hotellfrukost. Som enkelt vitt porslin – så snyggt till blank metall.

2. Material och färger från naturen

Trendiga jordnära färger och naturmaterial

Foto: Artek

Det kan låta märkligt att kalla naturen trendig; den har ju alltid funnits där och att vi mår bra av att omge oss med färger, material och former som påminner oss om – eller allra helst kommer från – naturen är känt sedan länge.

Men i år är det hett att plocka in naturen på så många sätt som möjligt. Från färger som matchar ton i ton med trä, till material som strå och rotting i köksdetaljer.

Trend: Naturmaterial i köket

Foto: Nordiska kök

Genom att hålla dig till några naturnära färger när du väljer köksdetaljer, får du ett kök som ser lite mindre stökigt ut efter maten. Det blir helt enkelt lugnare och mer harmoniskt för ögat.

Naturmaterial står även för kvalitet och hållbarhet. En vardagslyx eftersom det kostar lite mer, men också är tidlöst och prisvärt i längden. Och det är något som som allt fler vill prioritera.

För miljön är naturmaterial från Sverige eller våra grannländer ofta det bästa valet, både när du renoverar och när du inreder.

3. Somriga och fruktiga pasteller

Persikofärgade detaljer är trendigt i köket

Foto: Hay

Mjuka pastellfärger som påminner om strandliv, sorbet och färska frukter är en trend som ger vår- och sommarkänsla på allt från sängkläder till porslin och kökshanddukar i år. Nyanser som citronsorbet, jordgubbsglass och persika ser vi extra mycket av den här säsongen.

Mixa somriga pasteller i köket

Foto: Hay

Allra finast är att mixa alla de färger som du gillar i pastellregnbågen – och gärna matcha dem med knalliga kulörer.

4. Rutiga textilier och köksdetaljer

Rutiga kökstextilier är trendigt

Foto: Ferm living

Rutorna har tagit modevärlden med storm det senaste året. Och trenden hänger kvar, men har nu tagit sig vidare från garderoben och syns även allt mer i resten av våra hem.

Rutiga köksdetaljer

Foto: Oyoy

Mixa mönster i köket

Foto: Fine little day

I köket kan rutor verkligen skapa vardagslyx på ett ögonblick, eftersom det är en sådan bistroklassiker. Speciellt kombinerat med rostfritt, trä, vitt porslin och glas.

Och även när det gäller mönster är det trendigt att mixa: Kör på med rutigt, blommigt och elefantmönster, eller håll det lugnt och enkelt med rutor och ränder i neutrala och milda nyanser.

5. Mysbelysning på matbordet

Trendig bordslampa i köket

Foto: Hay

En bordslampa är inget nytt men i år ser vi små mysiga lampor på allt fler matbord. Ett vardagslyxigt inredningsknep lånat från loungemiljöer.

I sommar fyller lampan sin funktion som alternativ till ett levande ljus efter skymning. Och om du väljer en av säsongens uppladdningsbara led-lampor, kan du ta med den ut på balkongen eller picknickfilten.

6. Blå mönster på vitt porslin

Blavitt porslin är trendigt

Foto: Royal Copenhagen

Kan något så klassiskt som blåblommiga koppar och fat kallas trendigt? Absolut. Det bekräftas av ett par skrollningar på Instagram och Pinterest.

Men det tidlösa och romantiska i kombinationen blått, vitt och porslin är dessutom äkta vardagslyx.

Trendig mix: Blåvitt porslin och keramik

Foto: Skagerak

Rustik keramik i jordiga toner hänger kvar som trend – och är riktigt fint tillsammans med blåvitt porslin. Vi ser även många blåvita inredningstextilier; från batik till eleganta hotellränder och de klassiska bistrorutorna.

7. Gröna blad i köket

Naturmaterial och växter i köket

Styling: Nouvel interior Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare Erika Bergholm

Växter bidrar till en harmonisk känsla i köket eftersom vi blir lugnare bara av att se på dem.

Stora buketter med snittlommor i snygga vaser är alltid fint förstås. Och riktigt lyxigt. Men siktar du på vardagslyx gör även en stickling eller självplockad kvist på bordet stor skillnad. Eller ett gäng växter som får klättra och förvandla ditt kök till en trendig hemlig trädgård.

Bladmönstrat porslin

Foto: H&M home

Det gröna i naturen inspirerar även i dekoren: Vårens och sommarens kollektioner rymmer allt från bladmönstrade tallrikar och koppar, till bladformade uppläggningsfat i grön keramik.

8. Snäckformade skålar och fat

Trendigt i köket: Växter och snäckformer

Foto: Ferm living

Krukväxter, keramik i jordnära toner – och uppe på hyllan ännu en trendig köksdetalj: Snäckformen.

Trendiga snäckformade skålar

Foto: Mimou

En trend som vi ser mycket av i år är föremål som ser ut att ha plockats upp ur havet; från keramikvaser med skrovliga ytor till bordslampor av korallformad sandsten. Och många snäckformade detaljer.

Om trenden inspirerar dig kan du naturligtvis leta egna strandfynd. Naturen är trots allt den största trenden (och blir heller aldrig ute).

9. Glas, metall och porslin med räfflade ytor

Kökstrender: Detaljer i räfflat glas

Foto: Ferm living

trendigt porslin i köket

Foto: Royal Copenhagen

Ännu en detalj som påminner oss om tidlösa och stilrena serveringar. Räfflade ytor dyker upp i många former den här säsongen.

De räfflade ränderna syns på glasdörrar i nya kökskollektioner, på karaffer, glas och assietter – och på trendiga kannor av rostfritt stål och porslin.

Tolka trenderna med loppisfynd och vintagedetaljer

VVardagslyx med loppis- och vintagefynd

Styling: Nouvel interiör Foto: Anders Bergstedt som fotat för Entrance mäkleri/Mäklare: Jessica Fridstedt.

Att uppdatera inredningen med några nya detaljer kan göra mycket för känslan hemma. Men nytt för dig behöver inte betyda nyproducerat: Du kan även tolka de här trenderna med hjälp av second hand-fynd; på loppisar och i vintagebutiker finns allt från tjusiga detaljer i naturmaterial och rostfritt, till rutiga textilier och vackert mönstrat porslin. Hållbarhet är en av årets allra starkaste trender, men också ett tänk som är här för att stanna.

Läs mer:

11 trendiga sätt att förnya ditt hem med textilier i vår

Shoppingtips: Dekorera för sommarens alla fester

H&M home firar påsk med en ny kollektion 

Mest läst