Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

9 snygga och smarta sätt att förvara ditt vin

08 sep, 2016 
AvSofia Börjesson
Du behöver inte ha en källare för att kunna förvara ditt vin. Vi har samlat snygga vinställ för hemmet.
Annons

Bra förvaring är A och O för varje vin-entusiast. Inte bara för att det är praktiskt och överskådligt – utan för att vinet mår bra av att förvaras på ett visst sätt. Det finns ett antal viktiga faktorer att väga in: temperatur, stabilitet och ljus är grundpelarna – men luftfuktigheten är inte heller att förglömma.

Bra att tänka på!

Flaskorna ska helst ska luta svagt nedåt så att vinet kommer i kontakt med korken, annars riskerar korken att torka ut vilket leder till att vinet oxiderar och blir dåligt. Det går även bra att låta flaskorna ligga ned helt och hållet. Packa inte heller flaskorna för tätt – det ska finnas tillräckligt mellanrum för ett ordentligt luftflöde mellan dem.

Den optimala temperaturen för att lagra viner under lång tid anses vara mellan 10 och 12 grader, men om detta tvista de lärda. Det finns nämligen experter som menar att det går bra att lagra vinet upp till 14 grader – och andra som menar att man i ett tillräckligt mörkt utrymme kan lagra vinet i temperaturer mellan 8 och 20 grader. Dessa rekommendationer gäller dock vin som ska lagras under lång tid.

Annons

Luftfuktigheten bör ligga mellan 60 och 80 procent, främst för att korkarna inte ska torka, och eftersom vinet är känsligt för ultravioletta strålar är det bra om det förvaras så mörkt som möjligt.

Men å andra sidan…

Alla viner ska inte lagras utan drickas ganska omgående, och även de behöver en plats i hemmet. Därför följer nu ett antal olika varianter som antingen passar för lagring eller, rätt och slätt, lättillgänglig förvaring.

Foto:
Foto: West Elm och CB2
rosavin
Foto: Köket
Foto:
Foto: Camille styles och hgtv
Annons
Foto: Lushome
Foto: Lushome
Foto: Conchita Home och Canvas
Foto: Conchita Home och Canvas
Foto: Etzy
Foto: Etzy
Annons
vinkyl
Foto:
Foto: Etzy
Foto: Trendir
Foto: Trendir
Annons