Det var under 1800-talet, i och med industrialismen, som skräcken för damm och smuts kom. Det här var en tid när många dog i infektionssjukdomar. Man drog slutsatsen att orsaken var mikrober, som bodde i damm. Det blev husmoderns stora uppgift att hålla rent i hemmet. Sedan dess har damm varit vår stora fiende.

– Städa var naturligtvis helt meningslöst, eftersom deras (bakteriernas) affärsidé är att sprida sig mellan människor, säger Agnes Wold under en föreläsning på Folkuniversitetet i Trollhättan.

Men allt är inbillning, fortsätter Agnes Wold. Många, framför allt kvinnor som än idag oftast har huvudansvaret för hemmet, blir lättade över att det inte är så viktigt som de trott med städning.

– De har blivit indoktrinerade i hela sitt liv hur viktigt det är att städa – för att få bort bakterier. Det är det inte.

Kanske är det tvärtom? Man vet till exempel idag att allergi är vanligare i hem som är mycket rena, där det inte finns husdjur.

– Barn som växer upp på bondgårdar har tio gånger lägre risk att utveckla allergi än andra, har Agnes Wold tidigare sagt till Sveriges Radio.

Källa: Göteborgsposten, SR

 

Läs även

Agnes Wold i blåsväder igen: ”Okej att dricka under graviditet”

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: