Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Allt du behöver veta om fritillarior

19 mar, 2021 
AvBente Halkjær
FotografTina Borgsmidt
Allt om fritillarior
Plötsligt står hon där i backen och böjer blygt på nacken. Den sirliga och näpna kungsängsliljan har inga problem med att, iklädd sin rutiga klänning, förföra oss så att vi blir alldeles vårrusiga. I hennes botaniska fritillaria-familj finns många fler skönheter som fascinerar, både med och utan rutor.
Annons

Fritillaria är en ganska stor släkt med ungefär 100 arter, som tillhör liljefamiljen. Dessa fyra kan köpas i Sverige:

Vanlig kungsängslilja, Fritillaria melagris, kan bli 40–50 cm hög. Är ofta vinröd med rutor, men finns också i andra nyanser och även helt vit. Plantan trivs både på soliga platser och i halvskugga. Klarar både torr och fuktig jordmån, om den är väldränerad.

Guldkantad klocklilja, Fritillaria michailovskyi. Har rödbruna blommor med gul kant, blir endast cirka 15 cm hög. Behöver en varm och skyddad växtplats med mycket sol. Viktigt att jorden är särskilt väldränerad, blanda därför gärna lite grus i jorden.

Allt du behöver veta om fritillarior

Grå klocklilja, Fritillaria uva-vulpis, blir cirka 30 cm hög, färgen är mer lila-brun med en gul kant på klockans mynning. Ska stå soligt. Jorden får gärna vara rik på näring och humus och det är gynnsamt med lite sand i jorden.

Annons

Mörk klocklilja, Fritillaria persica, kan bli upp till 1 m hög med mörka, brun-lila blommor samlade i en spira i slutet av stängeln. Även om plantan är hög är den inte stark, så ge den en lugn och skyddad växtplats. Kalla vintrar är det klokt att täcka med granris eller liknande. Plantan trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord.

En blomma – flera färger

Det finns flera sorters kungsängsliljor. Den vinröda nyansen varierar i intensitet, men det finns också en sort med vita blommor som heter Alba.

Överdådig bukett

Du får en fantastisk effekt när du låter blomstjälkarna variera i längd och alla blommor får en chans att visa upp sig. I denna bukett samsas kungsängslilja, mörk klocklilja, grå klocklilja och kvitten-grenar med ljuvligt persiko-färgade blommor.

Vårens budbärare

Odla kungsängslilja

Kungsängsliljan är en underbar vårblomma, som du kan köpa i krukor från tidig vår. Den gör sig väl i rustika terrakottakrukor. Placera blommorna i ett miniväxthus tillsammans med andra terrakottakrukor för att förstärka den spröda vårkänslan. Du kan dela plantorna försiktigt om du vill ha dem i fler och mindre krukor.

Sitt svenska namn har blomman fått efter Kungsängen söder om ­Uppsala, där den växer rikligt

Kika in i blommorna

Vacker kungsängslilja

Kungsängsliljan har hängande blommor, men om du lägger några med korta stjälkar i en liten skål med vatten, kan du få njuta av dessa spännande blommors insida.

Annons

Så gör du en vacker vårkrans

Du behöver: Kraftig ståltråd, blomtejp, blommor i vinrött och gult, tunna bokkvistar, bindtråd, silkesband.

Skapa en vacker vårkrans med kungsängslilja

Gör så här:

1. Forma den kraftiga ståltråden till en ring, linda om med blomtejp. Klipp blomstjälkarna 3–4 cm långa, klipp bokkvistarna i samma längd.

2. Fäst bindtråden i ringen. Gör en liten bukett av 5–6 blommor och kvistar, bind den på ringen. Fortsätt med 1–2 blommor och kvistar åt gången och fortsätt runt hela ringen.

3. Avsluta med att dölja de sista stjälkarna under den första buketten, fäst bindtrådens ändar och klipp av. Bind om ett silkesband och häng upp.

En mix av klockor

Skapa en vacker bukett med kungsängsliljor

Fyll vasen med en livlig blandning av kungsängslilja, guldkantad klocklilja och grå klocklilja. En vild och färgstark bukett som blir ett vackert blickfång.

Annons