Höstblommor.
Video: Tre vaser du borde ha hemma
0:47

Efter reklamen: Video: Tre vaser du borde ha hemma

(0:47)

Slå på ljud

MUSTIG BUKETT

Mustig Bukett.

Mustig Bukett.

Fotograf Pernilla Hed

Välj kraftfulla färger för att förstärka hösten. Det behöver inte vara klassiska färger utan en ­hortensia med mörkt purpurfärgade blommor och ett ­matchande vinterbär i purpurrosa ger den ­effekten. Hortensian är planterad i en rund kruka på en järnring på fötter för att komma upp lite.

PURPUR & SILVERGRÖNT

Purpur och silvergrön bukett.

Purpur och silvergrön.

Fotograf Pernilla Hed

De mörka purpurtonerna hos ­hortensia och vinterbär förstärks av de isigt silvergröna barren hos arizonacypress, som också har ett pelargonformat men ändå mjukt växtsätt. Den, liksom övriga växter, kan stå ute fram till första frosten. Vill du sedan spara dem måste de förvaras svalt och ljust, ­exempelvis på en inglasad ­balkong.

ÄLSKADE KRYSS

Krysantemum.

Krysantemum.

Fotograf Pernilla Hed

Det finns en uppsjö av krysantemum i olika blomfärger på hösten. Vissa har enkla blommor, andra har fyllda som den här. Välj en färg som matchar omgivande växter eller tar upp färgen på husets fasad eller snickerier – eller bara din älsklingsfärg.

Trädgårssysslorna du bör hinna med i höst

GULT & ORANGE

Gula och orange blommor.

Gult och oranget.

Fotograf Pernilla Hed

Bakom vinterbär med runda, orange bär skymtar en bollformad krysantemum, ofta kallad bollkryss kort och gott, med bärnstensfärgade, fyllda blommor. Solhatt ’Sympathie’ ger arrangemanget ett lyft. Den är flerårig och övervintrar i rabatten om den får växa på en solig, varm plats i väldränerad jord. Vid lådans kant skymtar alunrot ’Creme Brulee’ med blad som skiftar i brons och olivgrönt.

JOBBA PÅ HÖJDEN

Trälåda med fint blomsterarrangemang.

Trälåda med fint blomsterarrangemang.

Fotograf Pernilla Hed

Fyll en trälåda med utplanteringsväxter i varmt gyllengult och orange. Solhatten ’Sympathie’ får orange strålblommor runt den mörka blomkorgen i mitten. De ståtliga stänglarna ger höjd åt ­arrangemanget. En krysantemum i bollform tar upp solhattens blomfärg. Vinterbär med klasar av stora bär lyser i orange. I förgrunden skymtar ett ­palettblad med spräckliga blad i lime och purpur.

MED PATINA

Järnurna med fina blommor.

Järnurna med fina blommor.

Fotograf Pernilla Hed

En järnurna med ståtliga, vitblommande cyklamen tillsammans med bärljung Gaultheria med vita bär. Vid kanten hänger rankor av matchande murgröna med vitbrokiga blad. Alla tre kan stå ute länge på hösten och klarar någon ­frostknäpp, bara kylan inte blir långvarig.

GENERÖST MED VASER

Olika vaser.

Duka upp med flera vaser.

Fotograf Pernilla Hed

Duka upp olika vaser i matchande klarglas på en bricka eller stort fat. I vaserna står kvistar med orange nypon av multiflora-ros, eukalyptus i silvergrönt samt nejlika och krysan­temum med aprikos, fyllda blommor.

PÅ GRÖN KVIST

Eukalyptus.

Eukalyptus.

Fotograf Pernilla Hed

När en eukalyptus är ung och inte så hög har växten runda blad. Det är först som stort träd bladen blir långsmala och hängande med bladkanten mot solen. Kvisten har sällskap av en sky av små nypon, nejlika och krysantemum med ­aprikosfärgade blommor.

ORKIDÉLYCKA

Orkidé.

Orkidé.

Fotograf Pernilla Hed

Njut av höstfärger även inomhus. En palettorkidé ’Massai Red’ får höga blomstänglar helt översållade med ­varmorange, fjärilslika blommor. Vid sin sida har den en mangrovetillandsia som blommar med en parasoll-lik ­blomställning i orange. På bordet bakom syns en oncidium ’Twinkle’ med mängder av pyttesmå, doftande blommor.

Ordna vackra arrangemang med trendiga eterneller

PAMPIGT I KRUKAN

Fina blomsterarrangemang i olika krukor.

Fina blomsterarrangemang i olika krukor.

Fotograf Pernilla Hed

Vira murgrönan runt en båge så den får en distinkt form som kontrast mot blommande vinterbär i den stora krukan, men också de små plantorna av orangeblommande krysantemum.

NÄRSTUDIE

Färgstarka blommor i höstiga färger.

Färgstarka blommor i höstiga färger.

Fotograf Pernilla Hed

Palettorkidé x Miltonidium ’Massai Red’ och mangrovetillandsia Tillandsia dyeriana.

Se också: 8 stora trender hösten och vintern 2022
0:60

Efter reklamen: Se också: 8 stora trender hösten och vintern 2022

(0:60)

Slå på ljud
Mest läst