Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Arrangera höstblommorna i kruka – 11 smarta tips

08 nov, 2022 
AvSUSANNA ROSÉN
FotografPERNILLA HED
Höstblommor.
Njut av höstens färgprakt både i trädgården och på fönsterbrädan. Omge dig med säsongens vackraste växter med blommor eller blad i mustiga färger. Inspireras av våra tips!
Annons
Video: Tre vaser du borde ha hemmaBrand logo
Video: Tre vaser du borde ha hemma

MUSTIG BUKETT

Mustig Bukett.
Mustig Bukett.

Välj kraftfulla färger för att förstärka hösten. Det behöver inte vara klassiska färger utan en ­hortensia med mörkt purpurfärgade blommor och ett ­matchande vinterbär i purpurrosa ger den ­effekten. Hortensian är planterad i en rund kruka på en järnring på fötter för att komma upp lite.

Annons

PURPUR & SILVERGRÖNT

Purpur och silvergrön bukett.
Purpur och silvergrön.

De mörka purpurtonerna hos ­hortensia och vinterbär förstärks av de isigt silvergröna barren hos arizonacypress, som också har ett pelargonformat men ändå mjukt växtsätt. Den, liksom övriga växter, kan stå ute fram till första frosten. Vill du sedan spara dem måste de förvaras svalt och ljust, ­exempelvis på en inglasad ­balkong.

ÄLSKADE KRYSS

Krysantemum.
Krysantemum.

Det finns en uppsjö av krysantemum i olika blomfärger på hösten. Vissa har enkla blommor, andra har fyllda som den här. Välj en färg som matchar omgivande växter eller tar upp färgen på husets fasad eller snickerier – eller bara din älsklingsfärg.

Annons

GULT & ORANGE

Gula och orange blommor.
Gult och oranget.

Bakom vinterbär med runda, orange bär skymtar en bollformad krysantemum, ofta kallad bollkryss kort och gott, med bärnstensfärgade, fyllda blommor. Solhatt ’Sympathie’ ger arrangemanget ett lyft. Den är flerårig och övervintrar i rabatten om den får växa på en solig, varm plats i väldränerad jord. Vid lådans kant skymtar alunrot ’Creme Brulee’ med blad som skiftar i brons och olivgrönt.

JOBBA PÅ HÖJDEN

Trälåda med fint blomsterarrangemang.
Trälåda med fint blomsterarrangemang.

Fyll en trälåda med utplanteringsväxter i varmt gyllengult och orange. Solhatten ’Sympathie’ får orange strålblommor runt den mörka blomkorgen i mitten. De ståtliga stänglarna ger höjd åt ­arrangemanget. En krysantemum i bollform tar upp solhattens blomfärg. Vinterbär med klasar av stora bär lyser i orange. I förgrunden skymtar ett ­palettblad med spräckliga blad i lime och purpur.

Annons

MED PATINA

Järnurna med fina blommor.
Järnurna med fina blommor.

En järnurna med ståtliga, vitblommande cyklamen tillsammans med bärljung Gaultheria med vita bär. Vid kanten hänger rankor av matchande murgröna med vitbrokiga blad. Alla tre kan stå ute länge på hösten och klarar någon ­frostknäpp, bara kylan inte blir långvarig.

GENERÖST MED VASER

Olika vaser.
Duka upp med flera vaser.

Duka upp olika vaser i matchande klarglas på en bricka eller stort fat. I vaserna står kvistar med orange nypon av multiflora-ros, eukalyptus i silvergrönt samt nejlika och krysan­temum med aprikos, fyllda blommor.

Annons

PÅ GRÖN KVIST

Eukalyptus.
Eukalyptus.

När en eukalyptus är ung och inte så hög har växten runda blad. Det är först som stort träd bladen blir långsmala och hängande med bladkanten mot solen. Kvisten har sällskap av en sky av små nypon, nejlika och krysantemum med ­aprikosfärgade blommor.

ORKIDÉLYCKA

Orkidé.
Orkidé.

Njut av höstfärger även inomhus. En palettorkidé ’Massai Red’ får höga blomstänglar helt översållade med ­varmorange, fjärilslika blommor. Vid sin sida har den en mangrovetillandsia som blommar med en parasoll-lik ­blomställning i orange. På bordet bakom syns en oncidium ’Twinkle’ med mängder av pyttesmå, doftande blommor.

Annons

PAMPIGT I KRUKAN

Fina blomsterarrangemang i olika krukor.
Fina blomsterarrangemang i olika krukor.

Vira murgrönan runt en båge så den får en distinkt form som kontrast mot blommande vinterbär i den stora krukan, men också de små plantorna av orangeblommande krysantemum.

NÄRSTUDIE

Färgstarka blommor i höstiga färger.
Färgstarka blommor i höstiga färger.

Palettorkidé x Miltonidium ’Massai Red’ och mangrovetillandsia Tillandsia dyeriana.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se också: 8 stora trender hösten och vintern 2022Brand logo
Se också: 8 stora trender hösten och vintern 2022
Annons