Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ordna vackra arrangemang med trendiga eterneller

04 jul, 2022 
Avbente halkjær, marie kasimir
Fotograftia borgsmidt, shutterstock/tt
Blomster som är torkat.
Prassliga, sommarleende och nästan för evigt. Odla växterna du kan torka till eterneller. Färg- och formstarka ­blommor blir buketter med sommar­känslan kvar, långt in i hösten.
Annons
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 stegBrand logo
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 steg

Trenden med torkat är här igen och blommorna kan du odla själv. Ta vara på sommarens överflöd och få mycket tillbaka i form av eterneller. Dessa kan användas i fina buketter och arrangemang i höst.

Blommor som kan torkas utan att tappa färg eller form brukar räknas som eterneller.

Bukett i vas.
Denna spiralbundna bukett med en härlig ­blandning av torkade växter är fin under lång tid. Här finns jätteeternell, risp, vallmokapslar, blodtopp, jungfrun i det gröna, vildmorot, törel och slöj­silja. Att några av blommorna har kortare stjälkar gör inget – de behöver inte nå något vatten.

Det finns en mängd blommor och snygga gräs som passar in här, både bland ettåriga (annueller) och fleråriga (perenna) ­växter. Några vanliga är jätteeternell, rips och lin. Mer ovanliga förslag är brudslöja, lövkoja och blåklint.

Det är inte bara blommorna som är värdefulla, även fröställningarna kan vara fina att ta in och torka. ­Vallmons frökapslar hör kanske till de allra vackraste. Även om eterneller kallas evighetsblommor varar de inte för evigt, men de är fina riktigt länge.

Annons

En solig växtplats och god trädgårdsjord passar de flesta ettåriga blommor. Vissa sorter behöver förodlas inomhus på våren, men många går utmärkt att direktså på växtplatsen. Läs på fröpåsen vad som gäller. Du kan också förodla småplantor för att ge växterna en snabbare start. Kom ihåg att småplantor som dragits upp inne behöver avhärdas innan de planteras ut. ­Plantera inte ut förrän frostrisken är över.

Torkad bukett.
En extra hållbar ­bukett är kul att ge bort i present. Bind buketten av de blommor du har. Vi använde torkade blommor och fröställningar av jätteeternell, musselsyska, lin, stjärnvädd, vallmo, lavendel, råg, prydnadslök, curry­eternell, sand­eternell, sommarriddarsporre och darrgräs.

Fleråriga växter som ska bli eterneller är en bra bas i perennrabatter – lättskött och praktiskt, då har du tillgång till eterneller år efter år. Kanske har du ­redan några lämpliga? Brudslöja, blå bolltistel, rysk martorn, röd solhatt och röllika är några vanliga som funkar bra till torkning. Klassiska rosor är också ­utmärkta att torka.

Annons

När du torkat blommorna är det roligaste kvar, att sätta ihop dem till fina arrangemang – buketter, ­kransar och dekorationer.

16 växter som blir fina eterneller

Blårisp, Limonium sinuatum

Denna är som gjord för att torka, finns i många, härliga färger. Ettårig.

Curryeternell, Helichrysum italicum

Curryeternell, Helichrysum italicum.
Sent på säsongen överraskar de gula blommorna mot curryeternellens silvriga ­bladverk, som varit sommarens tjusning. Halvhärdig ­perenn, odlas ofta som ettåring.

Sprider en kryddig, curryliknande doft. Odlas ofta för det silvergrå bladverket, men får även gula blommor som går bra att torka. Perenn, C.

Hortensia, Hydrangea

Jättefin att torka. Finns i många arter och sorter, i flera fall ändras blomfärgen under säsongen. De torkade blommorna är mycket hållbara, ska du binda kransar är det bäst att göra det när blommorna är färska – som torkade förlorar de sin spänst och blir sköra.

Annons

Darrgräs, Briza media

Gräs av olika slag ger en lätthet i rabatten likväl som i buketter eller kransar, darrgräs med sina små klockformade ax är särskilt fint. Det finns flera arter i släktet, exempelvis stort darrgräs, vanligt darrgräs och dvärgdarrgräs. Perenn, B.

Jätteeternell, Xerochrysum bracteatum

Jätteeternell, Xerochrysum bracteatum.
Jätteeternell är som gjord för att torka. Blommorna har en prasslig, pappersaktig känsla.

Får blommor i flera underbara färger/färgställningar. Håller fantastiskt bra efter torkning. Ettårig.

Judaspenningar, Lunaria annua

Blommar i juni, som torkad i buketter är det den skulpturala formen på skalen kring fröna som lockar. Ett- eller tvåårig.

Jungfrun i det gröna, Nigella damascena

Jungfrun i det gröna, Nigella damascena.
Ljuvliga jungfrun i det gröna blommar vackert under sommaren och snart är de magiska frökapslarna på gång.

Charmig och lättodlad sommarblomma med ett dillikt bladverk. Läcker som snittblomma, de coola frökapslarna är en höjdare i torkade arrangemang. Ettårig.

Annons

Lavendel, Lavandula angustifolia

Fin som kantplanta i rabatterna. Mycket lämplig till torkning. Både den blå färgen och doften bevaras. Perenn, C.

Lin, Linum

Lin, Linum.
Linblommorna är söta och gör sig bra även som torkade.

Egentligen en nyttoplanta vars frön används i hushållet medan stänglarna kan användas som råvara vid textiltillverkning. Men de små, blå blommorna är värda att odla enbart för sitt prydnadsvärde och att torka till arrangemang. Ettårig.

Musselsyska, Moluccella laevis

Kallas även Irlands klockor, är en meterhög sommarblomma. Längs stänglarna kommer klockformade foderblad kring små vita blommor. Ettårig.

Slöjsilja, Ammi majus

Praktfull växt med sirliga, vita, spetsliknande blomflockar. Jättefin i sommarens rabatter och i buketter, både färska och torkade. Kan torkas medan den är i full blom. Ettårig.

Annons

Sommaraster, Callistephus chinensis

Med sina klara färger är sommaraster en fröjd i sensommarens buketter. Prova också att torka några av blommorna, kombinera med vackra gräs i enkla torkade arrangemang. Ettårig.

Sommarriddarsporre, Consolida orientalis

Sommarriddarsporre, Consolida orientalis.
Sommarriddarsporre passar bättre till torkning än man kan tro. Finns i flera färger som bevaras utmärkt.

Den bedårande riddarsporren torkar mycket vackert och blomfärgerna bevaras bra. Finns i flera färger. Ettårig.

Stjärnvädd, Scabiosa stellata

Stjärnvädd, Scabiosa stellata.
Titta nära så du kan fascineras av hur stjärnvädden får ett helt annat uttryck när blomman vissnar och de spännande geometriska frökapslarna visar upp sig.

Fin sommarblomma på höga stjälkar. Sorterna ’Ping Pong’ och ’Drumstick’ trollar efter blomningen fram de vackraste fröställningar du kan tänka dig. Ettårig.

Annons

Trädgårdskantlök, Alllium ’Millennium’

Klotrunda blomställningar, vackert bladverk som inte vissnar ner vid blomning, lång blomning ­juli–september. Blev Årets Perenn 2021. Passar mycket bra att torka till eternell. Perenn, C.

Zinnia, Zinnia elegans

Finns i många varianter – enkelblommande och fyllda, enfärgade och flerfärgade. Bra snittblomma, vacker även som torkad. Ettårig.

Torka så här

● Plocka blommorna nyutslagna en dag när det är torrt väder och ­växterna inte är fuktiga.

● Ta bort de nedersta bladen. Samla blommorna i buntar, sort för sort.

Torkad bukett i en hink.
Tveka inte att blanda hej vilt. Resultatet kan bli hur lyckat som helst. Här är en charmig mix med bland annat prydnadslök, sommarriddarsporre, jungfrun i det gröna, sommar­aster, tagetes och skärmvädd. En bukett att njuta av länge.

● Sätt ett gummiband runt blomstjälkarna. Du kan använda snöre, men ­efter hand som stjälkarna torkar blir de ­tunnare och snöret riskerar att glida av.

Annons

● Fäst ett snöre i gummibandet för ­upphängning.

● Häng blombuntarna uppochner inomhus i ett torrt rum med god ventilation. Det får gärna vara mörkt för att blom­färgerna inte ska blekna för mycket.

Vacker väggkrans

Du behöver:

jätteeternell

darrgräs

risp

harsvans

1 halmkrans, ca 18 cm i diameter

spoltråd eller myrtentråd (välj gärna en färg som harmonierar med kransens växter)

band, inte för smalt

4 knappnålar

Gör så här:

1. Klipp växternas stjälkar till 3 cm längd. Sortera dem i buntar efter sort.

2. Fäst spoltråden i kransstommen genom att vira den några varv runt stommen.

3. Gör en liten bukett av 4–5 blommor och bind fast på kransen.

4. Bind sedan fast 1–2 blommor i taget vid kransen. Fortsätt tills drygt ¾ av kransen är klädd med blommor. Kom ihåg att även täcka kransstommens sidor. Fäst spoltråden genom att vira den några varv runt kransen.

5. Sätt fast bandet på kransens baksida med två knappnålar. Klä sedan kransstommens tomma del genom att vira bandet, lite omlott hela vägen tills stommen inte längre syns.

6. Klipp av bandet och fäst det med två knapp­nålar på baksidan.

7. Fäst ett band i kransen för upphängning.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons