Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Buda på valaffischer i vårens stora auktion med politisk konst

27 apr, 2018 
AvIda Gustafsson
Den som vill inreda med politisk konst har världens chans just nu. Stockholms auktionsverk auktionerar just nu ut äldre valaffischer och grafiska blad med politiska undertoner.
Annons

Att det är valår i år vill man kanske uppmärksamma även i inredningen. Eller så vill man bara ha något spektakulärt på väggarna.

Just nu har Stockholms auktionsverk en onlineauktion med den största auktionen av politiska konstverk från 1960-talet och framåt. Det politiska intresset var stort på 1960- och -70-talet och ett flertal motståndsrörelser växte fram. Eftersom medieutbudet var mycket mindre än i dag var det förstås svårt att nå ut med sina budskap i tv eller radio. Så lösningen blev i stället upproriska affischer som tog upp händelser och frågor som vanliga svenska medier inte rapporterade om vid den tiden.

Motiven tog upp Vietnamkriget och Nixon, Pinochets Chile, Sydafrikas apartheid, Kungahusen, kvinnokampen, Svarta pantrarna.

 

Annons

Men det finns också nya verk, 14 teckningar som skapats av Gudrun Schyman, går under klubban den 1 maj. Hon har ritat teckningarna i sin roll som partiledare för Feministiskt Initiativ under de 750 homepartyn hon genomfört sedan 2013 där hon informerat om samhällets strukturer.

Annons

Onlineauktionen stänger den 1 maj, klicka här för att komma till auktionen.

 

Annons