Att det är valår i år vill man kanske uppmärksamma även i inredningen. Eller så vill man bara ha något spektakulärt på väggarna.

Just nu har Stockholms auktionsverk en onlineauktion med den största auktionen av politiska konstverk från 1960-talet och framåt. Det politiska intresset var stort på 1960- och -70-talet och ett flertal motståndsrörelser växte fram. Eftersom medieutbudet var mycket mindre än i dag var det förstås svårt att nå ut med sina budskap i tv eller radio. Så lösningen blev i stället upproriska affischer som tog upp händelser och frågor som vanliga svenska medier inte rapporterade om vid den tiden.

Motiven tog upp Vietnamkriget och Nixon, Pinochets Chile, Sydafrikas apartheid, Kungahusen, kvinnokampen, Svarta pantrarna.

 

Lucia Briones, kvinnokamp, valaffisch för VPK 1979. 

Valaffisch från Moderata Ungdomsförbundet från 1980-talet.

Propagandaaffisch från Sovjetunionen, 1988.

Men det finns också nya verk, 14 teckningar som skapats av Gudrun Schyman, går under klubban den 1 maj. Hon har ritat teckningarna i sin roll som partiledare för Feministiskt Initiativ under de 750 homepartyn hon genomfört sedan 2013 där hon informerat om samhällets strukturer.

Gudrun Schyman, komposition mot rosa bakgrund.

Onlineauktionen stänger den 1 maj, klicka här för att komma till auktionen.

Läs även:
8 fina sätt att tolka den franska inredningsstilen

16 snygga och trendiga lampor som lyfter din inredning

Så väljer du matta på auktion – expertens tips

 

Mest läst