Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Designklassiker och moderna detaljer i den tvåhundra år gamla gården

11 jan, 2021 
AvLykke Foged
FotografMORTEN HOLTUM
Thomas Eycks hem i holländska Groningen är inte bara ett boende. Det är också ett showroom för hans designföretag. Hemmet är en mer än tvåhundra år gammal gård som förstås byggts om ett antal gånger genom åren. Men det finns gott om gamla detaljer och kännetecken kvar än i dag.
Annons
10 Växter att inreda med i vinterBrand logo
10 Växter att inreda med i vinter

Det här med vad som är viktigt i livet ändrar sig med åren. När Thomas Eyck och hustrun Reina Weening var på bröllop i norra Nederländerna, närmare bestämt i Groningen fick de ett infall: Det är ju här vi ska bo! De blev förförda av lugnet, naturen och fågellivet i området.

Thomas Eyck köket

– Vi ville ändra vår livsstil, få in mer lugn i vardagen. Så bara tre veckor efter att vi gästade bröllopet hittade vi vårt drömhus i området, den här gården som nu är vårt hem, säger Thomas.

Thomas Eyck hemma hos Groningen Eames

Här fanns platsen, naturen och huset med det mesta av den gamla charmen intakt och originaldetaljer, tak och material i fint skick. Både Thomas och Reina, hon är advokat, arbetade mycket vid den här tiden och ville verkligen förändra sitt sätt att leva.

Annons
Thomas Eyck matbord kök

– När man är ung är det enbart kul att bo i en stad och ta del av utbudet, gå ut och äta flera gånger i veckan. Men vi var färdiga med vårt liv i Amsterdam. Den här livsstilsförändringen har vi aldrig ångrat.

Thomas Eyck sovrum
Thomas Eyck kaffemaskin fönster

Mangårdsbyggnaden de bor i är på 200 kvadratmeter, och stallet där Thomas har kontor och showroom är på 150 kvadrat. De började med att måla om invändigt, och satte in ett helt nytt kök av Christien Starkenburg, en av alla designer som Thomas arbetar med.

Annons

Eget showroom

I showroomet lät de dra in elektricitet, värme, la nytt golv och satte in stora fönster. Det blev ett modernt showroom öppet upp till nock och med ett härligt ­ljusinsläpp. Och här finns plats för alla produkter som saluförs under TE Collection.

Thomas Eyck vardagsrum

Det är ingen tvekan om att paret ändrat sitt liv efter flytten från storstaden till landet. Reina arbetar som domare, och Thomas arbetar hemifrån.

Thomas Eyck matbord

– När man kommer hem efter kundbesök eller mässa känns det som rena semesterlivet här, säger Thomas som dagligen tar sig tid att njuta av platsen och lugnet.

Annons
Thomas Eyck stol Eames

Att i sällskap av familjens husdjur bara strosa omkring i trädgården, prata i telefon och ha både hem och företag under samma tak passar Thomas utmärkt.

Thomas Eyck sovrum

Trädgården är på 3 500 välskötta kvadratmeter och till sin hjälp har de haft landskapsarkitekten Piet Oudolf. Nu bjuds det på vackra blommor, perenner, buskar och färger året om.

Annons
Thomas Eyck badrum

Thomas Eyck är uppvuxen i en familj som samlade på konst. Och vägen från konst till design är inte så krokig, den föll sig naturlig för honom. Det han gillar med design är att saker och ting har en funktion.

Thomas Eyck huset Groningen

Han startade sitt företag TE Collection, som arbetar med några av Nederländernas främsta designer, 2007. Då hade han arbetat inom porslin och keramik i några år, men kände att han ville bredda både vilka designer han arbetade med och material och uttrycksformer.

Annons

– Det är spännande och roligt att följa designprocessen. Att få vara med i en designers unika sätt att skapa, säger Thomas.

THOMAS EYCK

Ålder: 52 år.

Gör: Driver design-företaget TE Collection.

Bor: Gård i Groningen i norra Nederländerna.

Familj: Hustrun Reina Weening, advokat och domare.

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Läs mer här:

Annons