Under 70- och 80-talet dominerade växterna i hemmet, men sedan storhetstiden har vi legat lågt med grönskan – fram tills nu.

– Vi märker att intresset för gröna växter – och framför allt stora blad, bladformer med karaktär och inomhusträd – har ökat. Men växten har blivit lite mer av en inredningsdetalj än den var tidigare, säger Frida Nyberg, trädgårdsmästare och växtexpert på Blomsterlandet.

Läs också 5 dekorativa inomhusväxter som klarar sig utan sol

Frida Nyberg menar att vi numera placerar växterna där vi tycker att de står snyggt och inte i första hand där de trivs.

Tjusiga medelhavsträd, som olivträd, fikon, citrus, eukalyptus och medelhavspalmer kan vara knepiga att övervintra inomhus om man inte kan erbjuda ett ljust, svalt och soligt läge.

– Många har dem ändå, men sedan är det inte säkert att de klarar vintern inne i ett mörkt hem och de kan tappa sina blad. Det bästa är att välja en växt efter hemmets förutsättning och hur ofta man kan tänka sig att vattna, säger Frida.

Växtexperten listar: 7 lättskötta träd du kan ha inomhus

1. Fikus

Tacksam och lättskött växt som klarar skuggiga lägen. Det finns många varianter, bland annat den trendiga fiolfikusen.

01. fiolfikus

Foto via: Decordots

2. Monstera

En populär sort som kan växa sig stor och fin. Har inte några höga krav på vattning eller sol och klarar av att stå långt in i ett rum.

02. monstera

Foto via: Mango and salt

3. Dracaena

Dracaena finns i flera olika varianter och storlekar – från mindre sorter som passar i fönstret till stora träd. Den påminner om en palm till utseendet, kräver inte särskilt mycket ljus och kan vattnas sparsamt.

4. Paraplyaralia

Kallas också paraplyträd och är en ståtlig växt med fingrade, blanka blad, som kan placeras såväl ljust som i halvskugga. I vilt tillstånd kan paraplyaralian bli upp till fyra meter hög, men i kruka blir miniträdet inte fullt så stort.

Läs också: Så planterar du om dina krukväxter – steg för steg

5. Strandkastanj

Frodig grönväxt på stam med eleganta blad på långa stjälkar. Strandkastanjen vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna och kan stå ljust, men även halvskuggigt.

Foto via: Bakker

6. Förmakspalm

Fin och mycket tålig palm som kan bli både gammal och stor om den sköts rätt. Vattna rikligt och låt sedan jorden torka en aning innan nästa vattning. Planteras med fördel i hög kruka.

Foto via: Home & garden

7. Kaktus

Kaktusen är tålig och klarar av torka. Den vill gärna stå ljust och soligt, men är inte jättekräsen och klarar av även andra förhållanden. Vill du ha en ståtlig och hög kaktus ska du välja en sort som heter Trekantseuforbia, men som i folkmun kallas High chaparall.

07. high-chaparall-kaktus-cowboy-kaktus-euphorbia

Foto via: Artiplant

Läs även Superknepet som får din orkidé att blomma

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Mest läst