Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Experten tipsar: Så väljer du rätt pelargon till rätt plats!

18 maj, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Pelargoner är en storfavorit i många svenska hem. Men faktum är att alla sorter inte har samma egenskaper, utan lämpar sig olika bra för olika ändamål. Här ger pelargonodlaren Maria Lundgren sina bästa tips för att underlätta din pelargonplantering!
Annons

Pelargonen är en fantastisk blomma just på grund av sin mångfald – det finns hundratals olika färgkombinationer, vissa doftar och andra inte, och det finns en uppsjö av olika bladformer.

Om du vill få ett smakprov på hur olika pelargoner kan vara kan du läsa om de finaste pelargonerna genom tiderna och  vilken sort som blev årets pelargon på Trädgårdsmässan.

Hur vet man vilken pelargon som passar bäst på ett visst ställe? Branschorganisationen Blomsterfrämjandet har rett ut begreppen, och med hjälp av pelargonodlaren Maria Lundgren tagit fram en guide.

1. Balkongen

Caliente Rose. Bild: Blomsterfrämjandet

Ingen sommarbalkong utan en pelargon! När det kommer till balkongens blomlådor, slår Maria Lundgren ett slag för de så kallade interspecifika pelargonerna.

Annons

– Det är korsningar mellan häng- och vanliga zonalpelargoner och jag kallar dem de nya superpelargonerna eftersom de är så himla bra! De växer fint och kraftigare, håller en frisk grön färg, är vind- och regntåliga och dessutom är blommorna självrensande, säger hon i ett pressmeddelande.

Här rekommenderar hon olika sorter ur Caliente-serien, och Marcada-sorterna ”Pink” och ”Magenta”.

2. Fönsterbrädan

Violino. Bild: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet

Alla har inte en balkong eller uteplats att plantera på. Men pelargoner kan man så klart ha inomhus också! En av Maria Lundgrens favoriter är den violetta sorten som heter ”Violino”.

– Den växter lite som gammeldags sorter och passar utmärkt både i inglasade uterum, på fönsterbrädan och verandan. Jag är också väldigt förtjust i ”Prins Felix” som är en vitblommande Mårbackatyp. Det är en vacker gammeldags sort som alltid känns modern!

3. Ampel

Caliente Pink. Bild: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet

Trenden att hänga upp amplar i taket håller fortfarande i sig 2017. Och vi förstår varför – det är ju så himla snyggt!

Annons

Naturligtvis går det alldeles utmärkt att låta pelargonerna inta amplarna. Maria Lundgren rekommenderar kärlekspelargonen ”Calliope Dark Red” eller ”Caliente Pink”, som utsågs till Årets Pelargon 2016.

4. Entrékrukan

Hälsa gästerna välkomna med ett härligt blomsterarrangemang. Maria Lundgren tipsar om att försöka sig på en samplantering, där man blandar pelargoner med andra sommarblommor.

– En bra bas är den vita pelargonen ’Americana White Splash’ som har ett vackert cerise öga. Sorten är fin att kombinera med till exempel cerise Million Bells och vit lobelia.

Köp den eleganta krukan ”Cloudy” i Feminas webbshop här!

5. Gå-bort-present

En pelargon slår aldrig fel och är den perfekta gåvan till värdparet på sommarens alla middagsbjudningar.

– ”Aquarello” är en babyrosa sort som är som en dröm att få! ”Tango lavender” är en annan mycket bra sort som alltid är en uppskattad present, säger Maria Lundgren i pressmeddelandet.

Läs även 7 miljövänliga sätt att bli av med ogräs – utan att döda blommorna

Text: Minna Wallén-Widung

Denna artikel publicerades ursprungligen på allas.se

 

Annons