Trött på att behöva se de där tomma kaffekopparna stå och samla damm på ditt skrivbord eller att se dina kläder hängandes lite varstans hemma? Men lite för trött för att göra något åt saken? Då kanske den så kallade enminutsregeln kan vara något för dig.

Inte hört talas om enminutsregeln tidigare? Den är egentligen inte särskilt ny men en stor snackis just nu. Reportern Natalie Brown på Buzzfeed och bloggaren Melyssa Griffin har båda hyllat enminutsregeln och hävdat att de blivit mer produktiva och fått betydligt mer välstädade hem efter att de infört den.

Metoden går enkelt uttryckt ut på att om du vet att en uppgift behöver göras och att den tar mindre än en minut att utföra – det kan vara allt ifrån att hänga upp en jacka, bädda sängen eller att svara på ett sms – ska du utföra den på en gång och inte skjuta upp den till senare. Till exempel kan du, när du kommer hem, lägga 20 sekunder på att sätta tillbaka dina skor i skohyllan istället för att ställa dem på hallmattan, alternativt lägga 45 sekunder på att diska av din frukosttallrik innan du går till jobbet. Allt som kan göras på en gång, och under en minut, bör alltså göras direkt.

Tanken är att du, genom att du utför uppgifterna på en gång, effektiviserar och ser till att de där småjobbiga uppgifterna blir gjorda på en gång istället för att du skjuter upp dem. Eftersom inget samlas på hög får du ett mer välstädat hem – samtidigt som du får tid över till roligare saker.

Sugen på att testa enminutsregeln? Prova att införa den i din vardag i en vecka, och avgör sedan om den är något för dig!

Källa: Buzzfeed, Melyssagriffin.com

Läs även:

Chris O’Neill i unik intervju: ”Jag har städat badrum och skrubbat toaletter”

Städa med minsta möjliga ansträngning – 7 smarta knep

Studie: Städning kan vara lika bra för hälsan som träning

 

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: