Förläng sommaren.
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 steg
1:03

Efter reklamen: Guide: Så torkar du hortensia – i 3 steg

(1:03)

Slå på ljud

När Pierre och Jasmine Herdell flyttade till det gemytliga villaområdet Mälarhöjden i södra Stockholm för 24 år sedan var huset långt ifrån så välplanerat som det är i dag.

Paret lade under flera år ner tid och pengar på att få huset som de ville. Att renovera tog många år och det mesta har gjorts: dränering, byte av tak, ommålning av fasad och omfattande renoveringar som nytt kök och badrum.

Jasmine & Pierre Herdell

Ålder: 58 och 62 år.

Bor: I 40-talsvilla på 180 kvm i Mälarhöjden utanför Stockholm. Tomten är på 800 kvm.

Familj: Döttrarna Amelia, 29, Vendela, 27, och Felicia, 20. Amerikanska cockerspaniel-tjejerna Iris och Siri.

Gör: Jasmin är läkare, Pierre är it-arkitekt.

Nu äntligen känner Jasmine att hon hittat en planlösning och framför allt en stil de trivs med och som är hållbar. En ljus, fin bas som samspelar med mönstrade William Morris-tapeter på vissa väggar ger en varm och ombonad känsla. Många av husets möbler har fyndats på Blocket, på loppis eller i second hand-butiker. Vissa har målats om medan andra fått vara som de är.

Träd­gården i Mälarhöjden pryds av bland annat olika sorters dahlior.

Den vackra träd­gården i Mälarhöjden pryds av bland annat olika sorters dahlior. De skänker färg och värme åt poolområdet.

Elliot Olander

– Generellt tycker jag att det är synd att enbart köpa nya saker, både för miljön och plånboken, men även för att ett hem känns mer personligt med blandad kompott, säger Jasmine.

Pierres stora musikintresse syns tydligt eftersom man skymtar gitarrer lite ­varstans i hemmet. Ett intresse även yngsta dottern Felicia delar, hon hade till och med ett eget band under en tid. Jasmine och Pierre är intresserade av kultur och konst; bland alla böcker som finns i familjens hem finns en om konstnären Herta Hillfon, som under sin levnad bodde i Mälarhöjden, i ett hus ett stenkast från familjens.

Trädgården rymmer flera sittplatser som omgärdas av prunkande rabatter.

Rum ute är viktigt för Jasmine. Trädgården rymmer flera sittplatser som omgärdas av prunkande rabatter.

Elliot Olander

Parallellt med inomhusrenoveringarna planerade Pierre och Jasmine också för att skapa en trädgård med tydliga rum, och anlade en pool till barnens glädje. I samband med poolbygget byggdes också en större altan som sträcker sig längs hela husets baksida.

Trädgårssysslorna du bör hinna med i höst

Det har fått ta tid och det har vuxit fram, hus och trädgård har utvecklats allt eftersom behoven har ändrats. Från småbarnsfamilj till medelålders par med utflugna vuxna barn.

Altanen har glastak som ger skydd mot regn, men inte stänger ute ljuset.

Altanen har glastak som ger skydd mot regn, men inte stänger ute ljuset. Stol, Santa Monica, Artwood, Bord, Moss, Jysk. Våfflad grön pläd, linneduk och linnekudde i stolen, allt från Himla. Amplar i rep i fönstret, Lagerhouse.

Elliot Olander

– Trädgården har utvecklats tillsammans med oss. I dag används den på ett annat sätt än vad den gjorde när barnen var små. Då satsade jag inte lika mycket på detaljerna som jag har gjort de senaste åren. Med vuxna barn har en hel del tid frigjorts och förutom mina två tikar är min trädgård min hobby, säger Jasmine.

Barnens koja och gungor har ersatts med vackra sittplatser runt om i trädgården och poolområdet fick en uppdatering för ett par år sedan med ett inglasat uterum.

Härligt uterum.

Familjen har ett härligt uterum med utgång direkt till ­poolområdet. Rummet används året om för olika aktiviteter, allt från tv-tittande till fika, krans­binderi och umgänge. Rottingmöbler, Jysk, mönstrad kudde och makramékudde, H&M Home.

Elliot Olander

– Uterummet används i stort sett året om. Vi flyttar in där på sommaren. Firar vi midsommar här hemma med släkten och det är kallt, äter vi där. Och på hösten binder vi gärna kransar i uterummet med mormor. Pierre sitter gärna där och spelar gitarr eller tittar på tv. Vintertid är det perfekt förvaring för trädgårdens alla krukor och utemöbler, säger Jasmine.

Det har känts viktigt att varje del av trädgården och hemmet fyller en funktion. Jasmine har velat uppnå en förlängning av huset med sin trädgård, att sudda ut gränserna mellan ute och inne. Tidigt bestämde hon sig för en trädgård med blommor eftersom hon älskar romantiska trädgårdar. I trädgården syns dahlior, jätte­verbena, japanskt körsbärsträd, funkior, massvis av rosor, lavendel, lammöron och ett hav av vindruvor som klättrar.

Stig genom grön trädgård.

Genom att ­addera staket som avskiljare skapar man rum i trädgården. Material som sten och trä ger en harmonisk känsla tillsammans med blommor som funkior och rosor.

Elliot Olander

– Jag har tänkt olika höjder som samspelar och som är vackra både vår, sommar och höst. Blommande växter tillsammans med enbart gröna för att skapa en vacker och harmonisk känsla.

I trädgården finns också två dammar som drar till sig fjärilar som pollinerar och som skapar en fantastisk stämning.

Tårta och fin bukett.

Uppdukat för kaffe och tårta i uterummet. Buketterna kommer naturligtvis från den egna trädgården.

Elliot Olander

– Ett tag bodde det till och med ett gäng salamandrar i en av våra dammar, men nu har vi inte sett till dem på ett tag.

– För oss har det känts oerhört viktigt att vårt hus och vår trädgård ska kännas som ett ställe att längta till, där man kan ladda sina batterier, umgås och bara vara precis som man är.

Uterum.

Tyg från H&M Home har placerats under glasskivan på rottingbordet och blir ett läckert blickfång. Randig matta, Strandtorn, Jysk. Jätteverbena och lavendel i krukorna från Kaprifol Blomsterhandel.

Elliot Olander

Så skapar du en trädgård med många rum – tips från experten!

Smarta ­trädgårdstips

1. En damm är inte bara vacker att se på, den drar till sig fåglar och pollinerare.

2. Skapa rum för umgänge, varför inte en vacker trädgårdssoffa med ett tak av vinrankor? Eller en sittplats omgiven av dahlior?

Snygg soffa.

Soffan är fyndad på Blocket och rymmer hela familjen inklusive de två amerikanska cocker­spanieltikarna, Siri och Iris. Sidobord i marmor, köpt på Blocket. Kuddar, Holmen och Day Home. Vit keramikvas, Millas Keramik. Pläd, Jysk.

Elliot Olander

3. Tänk högt och lågt, i framkant av en rabatt planteras med fördel funkior men högre växter placeras bakom, det skapar djup.

4. Försök få in funktion i trädgården på ett snyggt sätt, ett cykelskjul kan förskönas genom vackra buskar runt omkring eller varför inte en klätterväxt på stolparna som håller upp taket?

Matplats.

Matbord, Trendrum, matstolar klädda i grå sammet fyndade på Blocket. Tallrikar och grön glasvas, Åhléns, glaskaraff och vattenglas, Ikea. Linneservetter, H&M Home. Liten grön glasvas, Lagerhouse. Tapet av William Morris. Taklampa, fyndad på Blocket.

Elliot Olander
Mest läst