Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så skapar du en trädgård med många rum – tips från experten!

15 jul, 2022 
Avanna örnberg
Fotografanna örnberg
Trädgård med rumskänsla.
Platt och trist utan kvällssol – kunde det bli något? Catharina och Björn Winberg fick kunnig hjälp och det svåra hörnet förvandlades till en härligt social och rymlig plats, perfekt för mingel – ­samtidigt vilsam och helt privat.
Annons
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 stegBrand logo
Guide: Så torkar du hortensia – i 3 steg

Catharina och Björn flyttade in i ett gammalt hus där de tidigare ägarna lämnat baksidan orörd då planerna på en pool aldrig sattes i verket. Där fanns bara en gräsmatta, omgiven av en hög tujahäck. En väl tilltagen uteplats stod på deras egen önskelista, eftersom vardagsrummets altandörrar ledde hit. Med en duktig snickare i närmaste familjen var den inte svår att visualisera. Men sedan då?

Trädgård med sittplatser.
Trädgårdens omöjliga hörn blev oväntat en ny trivselplats.

– Vi ville ha ett riktigt rymligt trädäck, berättar Björn, men när vi mätt ut platsen för däcket kändes det inte som om det fanns någon yta kvar mellan trädäck och tujahäck att göra något vettigt med.

Annons

Till saken hör förstås att paret inte egentligen har så stor trädgårdsvana eller överdriven växtkunskap. Och med så ”liten” yta, kändes det angeläget att göra riktigt smarta växtval så att planteringarna inte bara var fina en kort period och ökentrista resten av säsongen. Det kändes som ett smart drag att kontakta en trädgårdsformgivare.

Uteplats för att käka mysa middagar.
På uteplatsen finns plats att duka långbord, men vanligtvis ryms man runt det runda bordet. Känslan av intimitet och rumslighet förstärks av en utomhusbelysning som liknar den inomhus.

– Varför tänkte man inte så förr? undrar Catharina med en huvudskakning. Trädgård är ju ganska komplext. Det är egentligen lika självklart som att en del är händiga och kan snickra själva hemma. Andra gör klokt i att ringa en snickare så att det blir rätt gjort.

Annons
Catharina och Björn Winberg.
Catharina och Björn Winberg.

Van att hantera rumslighet och planera ytor, tog formgivaren Birgitta Eklund fasta på deras önskemål – men överraskade dem med så mycket. Det där trolleritricket, att få litet att kännas så mycket större, är ju en del av jobbet.

Catharina och Björn Winberg

Bor: Villa Fagraholm i Växjös äldre ­bostadskvarter.

Den nya delen anlades: våren 2020.

Yta: Ca 200 kvm.

Växtzon: 3.

Den ”lilla” gräsmattan är trots allt på tvåhundra kvadratmeter, och rätt hanterad förvandlades den till en rymlig sexrummare. Fortfarande med en ganska öppen planlösning, där rumsindelningen bara delvis är gjord med konkreta väggar i form av höga staket. På andra håll har det gjorts med upphöjda odlings­lådor, pergolatak över gungan eller ytterst subtilt men effektivt med att bara byta markmaterial.

Annons
Loungehörnan.
Loungehörnan är en rumslighet som blivit tydligt definierad enbart med valet av golv. Den cirkelrunda plattsättningen är gjord med samma typ av marksten som i övriga trädgården, men i en aning mörkare grå nyans.

Nu finns här ett arbetsrum med planteringsbänk, en loungeavdelning med vilstolar, en mer tillbaka­dragen sittplats med en soffa i hörnet och den lättsinnigt lekfulla gungan i pergolan – allt samlat runt det öppna torget med den robusta stenläggningen. Och detta ryms på den delen som blev kvar vid sidan om det väl tilltagna trädäcket!

– Vi fick lite otippat en mycket social trädgård, perfekt till mingel, där folk också kan dra sig undan för att sitta lite mer enskilt, samtidigt som man är en del av gemenskapen.

Annons
Uteplats.
Smart drag! Maximera utsikten från matplatsen, här har de bärande stolparna för taket placerats med ett större avstånd i mitten. Samtidigt är det en snygg detalj att de yttre stolparna står lite närmare varandra. Lite frodigt bladverk i den rymliga trätunnan binder samman det stora trädäcket med resten av trädgården. Den japanska lönnen ’Bloodgood’ kan stå många år i kruka, det skyddade läget gör att den klarar att över­vintra så också.

Några riktigt smarta detaljer bidrar till att skapa rymd och luftig känsla. Den här sidan av huset ligger mot sydost. Eftermiddag och kväll ligger trädäcket helt i husets skugga. Där fanns en risk för att det skulle upplevas lite mörkt – särskilt om de valt ett täckande tak till trädäcket. Plasttak kändes fel ihop med det över hundra år gamla huset. Lösningen blev ett helt klart, transparent glastak.

– Ett täckande tak hade ju också delvis hindrat en del av dagsljuset att hitta in i vardagsrummet, påpekar Catharina. Glastaket får det att kännas ljust och lätt, trots att reglar och stolpar är rejält tilltagna för att stämma med husets proportioner.

Annons
Grönska i cortenlådorna.
De stora måttbeställda cortenlådorna är tillverkade på en lokal metallverkstad. De ger glanskörsbär en mer upphöjd position, omgiven av ett böljande hav av hakonegräs och stäppsalvia ’Caradonna’.

Den nya markbeläggningen är ljus. Ljus marksten och ljust gårdsgrus för att få hela rumsligheten att upplevas luftig. Snickeridetaljer är också vitmålade för att ytterligare bidra till intrycket. Välbehövligt, eftersom den höga mörkgröna tujahäcken är kvar.

– Tuja tillhör väl inte favoriterna, säger Björn, men det är onekligen ett mycket effektivt insynsskydd och det hade tagit åratal för något annat att växa sig så högt.

Planteringsbänken.
Dold bakom skärmväggen finns planteringsbänken. Den kommer att döljas ännu mer när den ­uppstammade magnolian ’Stellata’ skjuter i höjden. I förgrunden, japansk lönn ’Dissectum Garnet’.

Tujan har fördelen att vara en lugn, enhetligt grön kuliss som lyfter fram den ljusare växtligheten i de nyanlagda planteringarna. Dessa är delvis gjorda som traditionella rabatter, men också planterade med växter på de grusade ytorna, andra i rymliga lådor av rostig cortenplåt och trä­tunnor för en mer varierad och spännande känsla.

Annons

Ett av önskemålen var att planteringarna skulle vara fina hela säsongen. Formgivaren har därför lagt mer fokus på växternas form och struktur i kombination med bladverkens färg. Blommor dyker upp under en period och avlöser varandra, men är mer en bonus som påminner om årstidernas växlingar. På våren kommer tulpanerna vars vissnande bladverk döljs när de mer täckande bladverken vecklar ut sig. Under sommaren avlöser näva, sockblomma, stäppsalvia, funkia och solhattar varandra. På sensommaren slår hortensian ut för att sedan kämpa på ända in i oktober.

Tak över uteplatsen.
Catharina vill se himlen, även om hon sitter under tak! Kraftiga reglar och stolpar till trots, ger glastaket hela konstruktionen en lätthet. Bäst av allt – det förtar inte ljuset i en annars skuggig hörna.Nivåskillnader gör stora ytor mer intressanta. I stället för ett enda jättestort trädäck har man gjort det i två sektioner, med ett trappsteg emellan. Den mörka nyansen ger däcket tyngd och stabilitet.

Annars finns här tillräckligt många kontraster och färgskiftningar i de blågröna, mer gulgröna och riktigt mörkröda bladverken för att det ska kännas intressant och färgrikt nog. Här finns också en fin mix av vajande gräs, kompakta mattor av storbladig funkia, krusig alunrot och vilt spretig blodtopp. De nätta klotnäverlönnarna är skulpturala, glans­körsbären har vacker kontrast med sina mörka stammar och ljusa bladverk, medan de japanska lönnarna bjuder på mycket färg.

Annons
Gyllenlönn, Jordan.
Gyllenlönn ’Jordan’ har effektfullt ljusgröna blad kantade i vinrött.

Medan de själva skötte allt som skulle snickras var det skönt att lämna bort hela anläggningsarbetet och all plantering. Då blev det gjort enligt konstens alla regler och det kändes tryggt att veta.

Efter att trädgården anlagts kunde de själva slutföra projektet och ge det en ytterligare dimension med belysning. Tujahäcken visade sig vara en verklig tillgång, längs med den kunde de helt dolt dra fram all el som behövdes. All belysning är gjord med lågvoltssystem, som man får hantera själv utan elektriker.

Annons
Mörk tuja.
En mörkt grön vägg av tuja.

– Belysningen gör trädgården riktigt mysig de kvällar vi sitter ute – men den blev också så mycket finare sedd inifrån. Förut var det bara svart utanför ­altan­dörren. Nu lyser det inbjudande. Och en ­trädgård som gör att man vill gå ut, är väl precis så som den ska vara?

Anlita trädgårdsformgivare?

● Det är din dröm – men lyssna på expertisen!

Skriv upp idéer och vad du vill ha hjälp med. Bilder hjälper formgivaren att förstå – men lås dig inte utan var öppen för nya förslag.

Annons
Port till stenlagd stig.
En tydlig port in till den stenlagda trädgårdsdelen, med hemsnickrad portal. Trampstenarna i gräset blir ett naturligt sätt att binda samman den här delen med den övriga trädgården.

● Var tydlig med arbetsfördelningen.

Ingen växtexpert, men händig och praktiskt lagd. Undvik missförstånd, var tydlig med det du vill göra själv och det du vill leja bort.

Belysning i trädgård.
Belysning placerad i planteringens bakre kant ger en mjukare känsla som lyfter fram växtlighetens form där den skymtar genom hakonegräset och lyser upp glanskörsbäret. Med en del växter synbart planterade direkt på grusytan blir det mer lekfullt och varierat. Självklart har man grävt en generös grop och planterat i jord, men sedan dolt jorden med grus. Den klippta klotformen är en fin kontrast till de mer spretigt yviga växterna.
Annons

Passa också på att fixa:

● Belysning – trädgårdsformgivaren kan vara till god hjälp, eller anlita en belysningsdesigner.

Rumskänsla med spotligt ljus.
Skapa rumskänsla med ljus! Med en spotlight förvandlas soffhörnet till en egen sfär och krukan på bordet lyfts fram som ett konstverk.

● Bevattning – vid nyanläggning är det smart att inkludera automatisk bevattning. En droppbevattning med timer garanterar växternas behov, varje droppe hamnar rätt och du sparar vatten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons