Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Förnya köket utan att renovera – 8 tips

01 nov, 2019 
AvNanna von Knorring
förnya köket utan renovering
Drömmer du om ett nytt kök? Riv inte ut köket i onödan, det går att göra mycket med enkla medel. Inspireras av våra tips för att förnya intrycket i köket utan att behöva renovera.
Annons
Nystarta hemmet i höst – 7 inredningstipsBrand logo
Nystarta hemmet i höst – 7 inredningstips

Köket är ett av de rum där vi tillbringar mest tid och då är det inte så konstigt att man ibland får lust att förändra inredningen. Men du behöver inte ha en stor budget och inte heller dra igång en helrenovering för att få ett kök som är både snyggt och praktiskt.

Här tipsar vi om åtta sätt att uppdatera köket, som varken behöver vara särskilt kostsamma eller svåra att göra själv.

1. Rensa undan och ställ fram favoriterna

Att rensa köksbänken från burkar, köksattiraljer och andra prylar kan göra mycket för känslan i köket. Välj ut nya favoriter som får stå framme och byt ut dem efter årstid för att få naturlig variation i köksinredningen.

Träkök med fina detaljer från Nordiska Kök
Detaljerna kan förändra känslan i köket. Foto: Nordiska Kök

2. Måla om i köket

Målarfärg är ett enkelt och roligt sätt att förnya hemmets alla rum – och så även köket. Oavsett om det är kaklet, köksluckorna eller väggarna du tröttnat på så kan du med lite färg skapa en helt ny stämning. Bland trendfärgerna 2020 syns bland annat flera nyanser av grönt, gult och blått – kanske är det något att prova på för en uppdatering?

Annons
Gult kök från Vedum i en av trendfärgerna 2020
Färg kan förnya ett helt rum! Här är det vackert havregult hos Vedum. Foto: Vedum

3. Byt knoppar eller handtag

Om du har tröttnat på dina knoppar eller handtag kan ett par nya vara det som ger hela köket ett lyft. En ny detalj kan förändra känslan i ett helt rum och även de minsta detaljerna kan göra stor skillnad. Nya knoppar kan förvandla stilen i köket till ett mer modernt, färggladare eller personligare stuk – helt enligt smak och tycke. Glöm inte att mäta handtagen innan du beställer nya för att kunna skruva i dem i de gamla borrhålen.

Annons
Mässingshandtag från Superfront
Nya handtag kan förvandla hela köket! Foto: Superfront

4. Ge bänkskivan en uppdatering

Du behöver inte dra igång en hel köksrenovering för att arbetsytorna blivit slitna. En bänkskiva i trä kan bli som ny om den betsas, slipas eller oljas. Dessutom går det att byta ut enbart bänkskivan istället för hela köket. Även stänkskyddet är enkelt att uppdatera och om du ska byta ut bägge kan det vara fint att låta dem gå i samma material.

Kök med stenskiva och träskåp från Marbodal
Det är snyggt att låta bänkskiva och stänkskydd gå i samma material. Foto: Pia Ulin Styling: Lotta Agaton för Marbodal

5. Addera mer förvaring

Det är många som blivit förtjusta i öppen förvaring i köket. Vägghyllor eller stänger med krokar är ett både snyggt och flexibelt förvaringsalternativ. Dessutom ger det köket en stor dos personlighet när porslin, serviser och andra attiraljer visas upp istället för att gömmas i stängda skåp.

Annons
Snyggt Ikea-kök med öppen förvaring
Öppen förvaring är snyggt och enkelt att addera till den befintliga köksinredningen. Foto: Ikea

6. Gör din egen köksö

En köksö är inte bara praktisk, utan känns också riktigt lyxig. Att sätta in en köksö kan dock vara en kostsam historia. Om man inte vill eller har plats att sätta in en stor köksö, går det att inreda med en mindre och smidigare variant. En större serveringsvagn, ett avlastningsbord som ger mer arbetsyta alternativt en nättare köksö som inte är platsbyggd kan vara lösningen som uppdaterar köket, ger förvaringsmöjligheter och en plats att samlas runt.

Annons
Köksö av bord med höga ben
Praktiskt och snyggt – en DIY-köksö kan skapas med ett bord med höga ben. Foto: Ikea Livet hemma

7. Utnyttja det tomma hörnet

Har du ett tomt hörn i köket som du inte vet vad du ska göra av? En sittbänk kan vara svaret. Placera den eller platsbygg den i ditt tomma hörn, vid den tomma väggen eller under fönstret för att få en mysig plats att sitta på när man umgås i köket. Kombinera bänken med inbyggd förvaring för att utnyttja kökets kvadratmetrar optimalt.

Platsbyggd bänk i kök från Ballingslöv
En platsbyggd bänk i köket tar vara på den oanvända ytan i hörnet. Foto: Ballingslöv

8. Uppdatera sophanteringen

Ett praktiskt kök är ett kök man trivs i. Se över sophanteringen under diskhon och skaffa nya lådor och hinkar om sorteringen inte är smidig i dagsläget. När allt har sin plats blir livet enklare och störningsmomenten färre.

Annons
Snygg och praktisk sopsortering från Ballingslöv
Ett praktiskt kök är också ett snyggt kök i vardagen. Foto: Ballingslöv

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons