Hon är nyfiken, driven – och superorganiserad. Dessutom har hon alltid haft ett passionerat förhållande till form och funktion. Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att Jutta Viheriä har ägnat hela sitt yrkesliv åt inredning. Och då handlar det inte bara om det faktiska hantverket, utan också om att sprida kunskapen om ett smartare boende:

– Jag tror verkligen från djupet av mitt hjärta att det går att skapa en bättre vardag för många. Bara att tänka igenom hur man vill att det egna hemmet ska fungera – och inreda därefter – gör stor skillnad.

Det första man slås av när man kommer hem till Jutta är ljuset och rymden. Öppna ytor och stora fönster som vetter mot trädgården och terrassen. Nästan allt inomhus går i vitt: väggarna, golvet, möblerna.

– Jag har ett stort behov av ljus, jag får panik när det är för mörkt, säger hon och konstaterar att hon testat med olika färger ”men det varar aldrig så värst länge”.

Mathörnan är en del av vardagsrummet. Bord Sjövik och till höger stol Solvar, formgiven av Eva Lilja Löwenhielm för Ikea. Till vänster Eames Plastic Side Chair DSW. På bordet vasen Äng från Klong och en ljuslykta som är en tidig prototyp till Ilse Crawford-kollektionen Sinnerlig för Ikea. Taklampa Bumling från Ateljé Lyktan.

För sex år sedan sålde hon bostadsrätten i Helsingborg och flyttade till det första egna huset i samhället Viken, knappt två mil utanför stan. Med det beslutet kom också ett ordentligt byggprojekt, eftersom den väl inrökta och murriga 1960-talsvillan var i stort behov av en rejäl uppfräschning. Allt, från materialval till planlösning, hamnade under lupp:

– Jag visste precis vad jag ville göra även om min begränsade budget satte stopp för en del planer. Epoxylacke-

rade golv med inbyggd värme till exempel. Däremot försökte jag att vara klok och inte snåla med saker som inte är så lätta att ändra. Som kakel, vattenblandare och fönster.

Inga halvmesyrer med andra ord, utan en renoveringsresa som har krävt både om- och eftertanke. Eller som Jutta säger:

– Det tar lika lång tid att göra något bra som att göra det dåligt. Så varför välja att slarva?

Till vänster golvlampan Tolomeo från Artemide. Schäslong Nonnamaria från Flexform och kuddar, Afroart. Brickbord Ikea PS 1996. Lampan i bakgrunden har Jutta formgivit. På väggen, som skiljer arbetsrummet från vardagsrummet, hänger ett konstverk av vännen Halina Ekberg. Till höger soffan Ghost från Gervasoni och korg ur Ingegerd Råmans kollektion Viktigt för Ikea. Juttas favoritmönster är prickar. Tavlan har hon målat själv.

Jutta är född i Finland och började sin yrkesbana som dekoratör i Åbo. 1983 fick hon anställning på Ikea i Kungens kurva (”ett paradis för en inredare”) och i dag, drygt trettio år senare, arbetar hon som kommunikationschef för Range and Design på huvudkontoret i Älmhult.

De många åren hos den småländska möbeljätten har inneburit en rad olika uppdrag och flyttar, både inom och utanför Sverige.

– Förändringar ger mig mängder av energi och gör att jag alltid hittar ny inspiration. Visst, det kan vara lite skrämmande ibland men oftast ger det så oerhört mycket att pröva nya saker.

Finland, Sverige, USA, Italien … Jutta får en särskild värme i rösten när hon pratar om tiden i italienska Milano.

Vad var det bästa med Milano?

– Allt var bäst! Det var och är fortfarande min stad. Jag blev förtjust i allt från vädret till hur man behandlar varandra som människor. Oavsett ålder blir du sedd, du är någon. I ditt kvarter vet alla vem du är och man hälsar på varandra. Och man träffas i den lokala baren, även om man inte umgås privat. Den sortens sociala liv kan jag fortfarande sakna.

– Och så jag älskar att köra bil i Milano … det är härligt att få visa lite temperament!

Vardagsrummet är avdelat med en vägg och där bakom finns Juttas arbetsrum. Här står symaskinen alltid framme.

Bland urklippen och bilderna på väggen i arbetsrummet hänger bland annat ett foto på en av svensk forms mest kända ansikten: Ingegerd Råman. På senare år har Ikea genomfört en rad uppmärksammade och uppskattade samarbeten med olika välkända designer. Som den omtalade Råman-kollektionen Viktig, med fokus på glas och keramik, till exempel:

– Att få arbeta med Ingegerd har varit en av höjdpunkterna i mitt yrkesliv. Hon är en mentor som har blivit en nära vän och är en ständig källa till inspiration. Om ni tycker att jag har det avskalat hemma, då skulle ni se hur hon har det, säger Jutta och skrattar.

Och ja, för varje vän av ordning är Juttas hem en dröm. Bakom dörrar och tygdraperier döljer sig ett under av organisation. Från konserver och knappar till kavajer och T-shirts, allt är prydligt förvarat i olika sorters lådor eller upphängt på rader av krokar och galgar.

Det är ingen större överraskning att hon lever efter devisen ”en sak in, en sak ut” och hellre skänker bort överflödiga prylar än säljer dem (om det senare blir för omständligt). Det finns varken tid eller utrymme för oreda.

– Jag är en kontrollmänniska, både på jobbet och hemma. Det ger mig ett lugn att jag vet var allt finns och att jag kan plocka fram något i samma stund som jag behöver det. Jag behöver aldrig slösa tid på att leta…

Se fler bilder från Jutti Viheriäs hem i bildspelet nedan!

Kran Axor av Antonio Citterio för Hansgrohe. I förgrunden kaffemaskin från La Pavoni.

Köket är litet, men smart planerat. Köksinredningen 
består av stomme Faktum och luckor Applåd från Ikea. Jutta har målat prickarna över spisen.

På hyllorna ligger böcker och magasin i prydliga högar och lådor på rad skapar ordentligt med förvaring.

Allt går i vitt. I vardagsrummet står soffan Ghost från Gervasoni, design Paola Navone. I förgrunden en ljusstake i glas skapad av vännen Mia Lundström. Lampa Ikea PS 1995.

Stor vinflaska från Italien och lila 50-talsvas av finska formgivaren Nanny Still för Riihimäen Lasi Oy med ljushållaren Top Light av Lena Bergström för Design House. Prickiga gardiner från en tidigare Ikea PS-kollektion.

Varför bara ha en när man kan ha många? Iittalas klassiska ljuslykta Kivi i alla olika färger göms i en av kökslådorna.

Under många år fick Jutta en Aalto-pall av sin mor varje jul. Nu står de bland annat runt köksbänken och i sovrummet. Bakom tygdraperiet döljer sig mycket förvaring i lådor, på hyllor och galgar. Damen som är porträtterad i tavlan är Juttas farmors syster Fanny.

Sovrummet går helt i vitt och är mer eller mindre befriat från prylar. Taklampa, Tord Boontjes vackra Garland.

 

NAMN: Jutta Viheriä
FÖDD: 1957 i finska Åbo.
BOR: I Viken, utanför Helsingborg.
BAKGRUND: Lång karriär inom Ikea med skilda uppdrag i flera olika länder. Har bland annat varit kreativ ledare för företagets tillfälliga kollektioner och samarbeten med olika designer. I dag är hon ansvarig för Ikeas bokutgivning och kommunikationschef för Range and Design.

 

Läs även:

Så inreder du med vitt – 5 knep!

Så lyckas du med den gröna trenden

Ser du den gömda detaljen i den populära Ikea-mattan?

Skapa ett sovrum som andas lekfull lyx

Modehuset plagierar Ikeas kasse – för 20 000 kr

Mest läst