Återkallandet gäller cykeln ”Sladda” som sålts sedan augusti 2016. Cykeln, som bland annat fått designpriset ”Red hot design Award” och blivit utsedd till ”Best of the Best” i kategorin för banbrytande design, har sålts på 26 marknader. I Sverige har 1828 cyklar sålts, enligt Felix Östman på IKEAs pressavdelning.

Elva incidenter

Åtgärden kommer efter flera rapporter om att drivremmen plötsligt gått av. Det är dock oklart om det här skett under färd eller ej. Men enligt IKEA har 11 sådana incidenter rapporterats globalt och i två fall har lättare personskador uppstått. Fyra av incidenterna och en av skadorna har uppstått i Sverige.

– De lättare skadorna handlar om blåmärke och skrapmärke, säger Felix Östman.

IKEA-cykeln ”sladda” återkallas. Nu får kunderna pengarna tillbaka

IKEA-cykeln ”Sladda” återkallas efter rapporter om att drivremmen plötsligt gått av. Bild: IKEA

IKEA: ”Säkerheten i första hand”

I det läget väljer IKEA att återkalla cykeln och att uppmana kunder att inte använda ”Sladda”.

– Med ”Sladda” ville vi skapa en hållbar, urban transportlösning och vi är stolta över den. Vi vet också att många kunder uppskattar sin ”Sladda”- cykel. Att behöva återkalla cykeln är jättetråkigt men för oss kommer säkerheten för våra kunder alltid i första hand, säger Daniel Jimenez, Business area manager, IKEA of Sweden i ett pressmeddelande.

Även tillbehör kan lämnas tillbaka

Kunder som köpt cykeln uppmanas nu att sluta använda ”Sladda” och lämna tillbaka den till närmaste IKEA-varuhus för att få tillbaka pengarna man betalat. Kunder får även tillbaka pengar för tillbehör som köpts specifikt till ”Sladda”.

– Det handlar till exempel om pakethållare, lås och cykelvagn. Det är ingen fara med tillbehören och de går att använda dem, men om man vill lämna tillbaka dem får man pengarna tillbaka, säger Felix Östman.

Kunder som vill lämna tillbaka cykel och tillbehör uppmanas ta med sig kvitto eller kontoutdrag. IKEA har även gått ut med information till de medlemmar som köpt cykeln via IKEA Family.

Läs även:

Studie: Enorma hälsofördelar med att cykla till jobbet

Här är årets vårnyheter på Ikea

Spana in Ikeas nya kollektion Innehållsrik

Artikeln publicerades först på Allas.se.
Foto Ikea

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: