Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Inspireras av Eddie Fischers julpyntade hem

19 dec, 2023 
AvPia Mattsson
FotografPernilla Wästberg
Eddie Fischers juliga hem.
Malmös egen fashionista Eddie Fischer är ständigt på ­resande fot. Men under julen älskar hon att vara hemma i familjens radhus som hon pyntar i grönt, vitt och guldglitter.
Annons
6 enkla hacks för att maxa julstämningen hemmaBrand logo
6 enkla hacks för att maxa julstämningen hemma

Man ska inte döma hunden efter håren, då riskerar man att missa mycket som är bra. Det vet Eddie. Första gången familjens nuvarande radhus visades av mäklare vägrade hon gå in – det var alldeles för fult på utsidan, tyckte hon. Tre veckor senare, när det var 45 minuter kvar av visning nummer två och Mikael tjatade om att de borde titta på huset invändigt, reste sig Eddie från frukostbordet och sa ”Okej, då gör vi det nu!”

–Vi åkte direkt, jag fortfarande i pyjamas och kofta. Jag var övertygad om att det inte var ett hus för oss, men när vi kom in blev jag eld och lågor. Jag tyckte om den enkla, raka planlösningen och såg hur jag skulle möblera. Den lilla trädgården, eller rastplatsen som jag kallar den för, var också precis lagom för oss.

Eddie Fischers vardagsrum.
I vardagsrummets öppna spis står en stor grupp med tända blockljus. Bredvid står en rustik korg från Sletvoll med en liten gran i, dekorerad med ljusslinga.

–Det var inget att tveka på, vi köpte huset direkt. Det var första gången jag gjorde en affär i pyjamas.

Annons

Eddie Fischer

Bor: I radhus i Djupadal i Limhamn i Malmö, byggt 1974, 190 kvm.

Familj: Maken Mikael, utflyttade sonen Marcus, 26 år.

Gör: Arbetar med marknadsföring på sociala medier med sitt Living a Style.

Ålder: 50 år.

Instagram: ­­@eddiefischer

Det är snart jul. Utomhus är det rått och grått med mörka morgnar och ett kvällsmörker som infinner sig redan på eftermiddagarna. Men hos Eddie och Mikael råder julstämning från slutet av november. Det är levande ljus, mycket grönt, guld och mässing. Matbordet är elegant uppdukat och bara väntar på att ta emot några av Eddies väninnor som kommer på middag i kväll.

Eddie Fischer skulpturer.
Spegelns placering ovanför det långa vita väggskåpet skapar ett effektfullt djup åt rummet. Urna samt bröstskulptur av Jonathan Adler. Ljusstake med renar, Newport.

–Egentligen njuter jag mer av julen innan den infaller, när man går och pyntar, säger Eddie. Jag älskar att ta in de första krispiga hyacinterna och snittamaryllisen. Och första glöggen, den är lika njutbar varje år.

Annons

–Vi jular tidigt här hemma, men efter nyår åker julen och pyntet ut väldigt snabbt. Då är blicken riktad framåt, mot det nya året.

Tolfte julen i huset

Det blir tolfte julen familjen firar i sitt radhus. I många år begicks den i familjens stora våning som Eddie renoverade minst fyra gånger innan hon var redo för en ny utmaning. Eddie kände en stark längtan efter att kunna gå ut med kaffekoppen i en egen trädgård. Ett fristående hus lockade inte, men ett radhus, det var ett bra mellanting mellan lägenhet och hus.

Glasbord designade av Eddie Fischer.
Sofforna Dorian från Sletvoll hade familjen med sig i flyttlasset till radhuset. Glasborden i olika storlekar har Eddie designat och låtit tillverka via Mikaels företag.

–Jag stortrivs här även om jag fortfarande tycker att utsidan är väldigt tråkig, förklarar hon. Men det är samtidigt bra – ingen flott utsida som sticker ut, bara en anonym fasad. Vårt liv finns på insidan, precis som jag vill ha det.

Annons

Eddies yrkesmässiga fasad är allt annat är anonym. Efter att ha arbetat med mode i över trettio år som dekoratör, inköpare, avdelningsansvarig och butikschef lämnade hon butiksbranschen för några år sedan för att ägna sig åt marknadsföring på sociala medier på heltid: mode, smycken, skönhet, inredning och resor på Eddies högst personliga vis. Hennes webbsida och Instagram är ett flöde av bilder där Eddie vant poserar i eleganta och coola outfittar i olika miljöer – från storstäder till exotiska stränder. Hon personifierar det glamorösa och goda livet oavsett vad hon marknadsför.

Eddie Fischers vackert dukade matbord.
Det stora matbordet står vackert uppdukat och väntar på kvällens middag. Strax bredvid står en förgylld skulptur i form av en väska från RR Sweden. Belysningen ovanför matbordet kommer från Sandsten.

–Jag använder mig själv som redskap, både framför och bakom kameran, förklarar hon. Och jag gör det på det vis jag tycker om att göra, precis som i mitt privata liv. Jag väljer hellre ett anrikt kafé med vita dukar, tekannor och kristallkronor än att fika på någon av kafékedjorna som finns.

Annons

–Det handlar inte om att det ska vara dyrare, men allt blir roligare i vackra miljöer.

Fotovägg hemma hos Eddie Fischer.
En röd tråd som ger ett naturligt flöde mellan vånings­planen är identiska koskinn på golven samt svart­vit fotokonst med svarta ramar. Pelar­bord fyndat på loppis och därefter ommålat av Eddie. Zebrarandig puff omklädd av Syknuten.

Eddie älskar att resa och gör det ofta, men hennes hem betyder allt. Det är en plats där hon laddar batterierna och hämtar kraft, här kan hon gå i pyjamas från morgon till kväll. Det är inte bara hennes frizon, för Eddie representerar hemmet också det goda livet i vardagen. Här finns en tydlig air av elegans blandat med en varm känsla. Mot inredningens ljusa själ bildar rummens svartvita fotokonst i svarta ramar en effektfull kontrast.

Annons
Ljusstaken Drip av Pascal Smelik.
På det större glasbordet glittrar och glänser det från den fantasifulla ljusstaken Drip av Pascal Smelik.

–Som person är jag både högt och lågt, vilket avspeglar sig i min tolkning av det goda livet, säger Eddie. Jag kan använda skor för en femtiolapp från en lågprisbutik tillsammans med en exklusiv väska för flera tusen kronor. Samma sak med vår inredning, här finns både dyrbarheter och loppisfynd blandat.

Julpynt hemma hos Eddie Fischer.
Radhusets trädgård är precis i den storlek Eddie vill ha den. På trädäcket utanför vardagsrummets terrassdörrar är julen i full blom i harmoni med filtar, fårskinn, ljuslyktor och granatäpplen.

–Jag och Mikael älskar god mat och dryck och unnar oss gärna ”fine dining” då och då. Men en hamburgare vid en kiosk när jag är hungrig är också det goda livet. Högt och lågt, det beror på var, hur och när.

Annons

Eddie Fischer låter julefriden ta över i huset

Eddies favoritrum i huset är hennes dressingroom, ”min vuxna lekstuga” kallar hon det. Här, bland hyllor fyllda med väskor och skor samt klädställningar med olika kreationer tycker hon om att dona, fixa och hänga om. Ofta brukar hennes väninnemiddagar börja just här. Så blir det säkert i kväll också. Därefter, när väninnorna gått hem, mätta och nöjda, är det dags för julefriden att ta över i huset.

Eddie Fischers dressingroom.
Det har tagit Eddie drygt tio år att bygga upp sitt dressingroom. Här bor klassikerna sida vid sida med vardagsfavoriterna. Inför varje säsong byter Eddie ut stövlar mot sandaler och anpassar sin garderob.

–Det årliga stora julbordet brukar vi äta på Sofiero slott tidigt i december, säger Eddie. Det är tradition. Det vi mest tycker om på deras julbord beställer vi sedan hem till jul, förutom köttbullar och risgrynsgröt, det vill Mikael göra själv.

Annons
Eddie Fischers sovrum.
Det inbjudande sovrummet har en klassiskt strikt touch som bitvis för tankarna till ett elegant hotellrum. Sängbord och lampor från Slettvoll. Sängkläder, H&M Home.

Eddie och Mikael har ibland pratat om att byta ut gran, glögg, Kalle Anka och baconlindade dadlar mot att resa bort över jul. Men än så länge har det aldrig blivit av. Frukost i soffan, pyjamaslull i flera timmar, årets glögg, pepparkakor med ost och Trisslottstradition väger tyngre. Eddie tror sig veta varför.

–För att vi trivs så bra på hemmaplan under julen. Det är vårt goda liv!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons