Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Karl Fredriks nya 30-talshus på Österlen – ett renoveringsobjekt

04 nov, 2021 
AvEbba Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT
Karl Fredriks nya hus på Österlen – se första bilderna
TV-profilen och floristinspiratören Karl Fredrik har, tillsammans med maken Petter, köpt ett nytt hus på Österlen. De är redan i full gång med den omfattande renoveringen. Karl Fredrik berättar för Femina om planera... och om farhågorna.
Annons
Säsongspremiär för Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Säsongspremiär för Karl Fredrik på Österlen

Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén bor på Österlen och driver den populära gårdsbutiken Eklaholm. Paret har länge varit på jakt efter ett sommarhus och har äntligen slagit till på ett hus. Men det blev inte Italien, som det från början var tänkt...

Gav upp drömmen om Italien

Paret Gustafsson Kjellén var intresserade av ett objekt på italienska kusten och hade bokat in en privat visning med mäklaren.

– Ett gammalt 1700-talspalats, 700 kvadratmeter med panoramavy över Amalfikusten. Gamla antika golv och fönster, mycket att renovera och 10 000 kvadratmeter trädgård.

När sedan coronapandemin fick ett uppsving i världen igen och nya restriktioner upprättades lokalt i Italien under sommaren 2021, ja då var valet enkelt.

Annons

– Vi avbokade det och började titta i närområdet. Vi kommer ta Medelhavet till Skåne i stället, berättar Karl Fredrik.

Karl Fredrik berättar om nya huset i Skåne

Det dröjde inte länge innan de förälskade sig i ett annat hus. Karl Fredrik berättar att de kommer använda huset som ett helgboende. Ett ställe där de bara kan koppla av.

– Vi fastnade för ett hus här på Österlen. Det är ett stenhus från 30-talet. Det finns många stenhus från 30-talet i skånska byar. Det är ett ”året runt-boende” på 140 kvadratmeter.

– Det kommer vara skönt att ha ett ställe där vi kan känna lugn och ro, utan att butiken och verksamheten ligger vägg i vägg.

Renoveringen av 30-talshuset

Trots att det inte var länge sedan Karl Fredrik och Petter gjorde slag i saken och köpte det nya huset, har de redan kommit en bra bit in i renoveringsprojektet.

Annons

De har lagt om taket och isolerat. De har också hunnit renovera skorstenen och installerat ett antal eldstäder, som tidigare ägaren hade tagit bort.

– Vi har satt in två antika kakelugnar. En i matsalen och en i salongen.

Dessutom har man fyllt husets garage med antika möbler som så småningom ska pryda den nya bostaden.

karl fredrik nytt hus
Bild tagen från artikeln Karl Fredrik Gustafsson och maken Petter Kjellén har köpt ett nytt hus publicerad på Hänt.se.

Det vita stenhuset från 30-talet har stor potential, men behöver mycket jobb. Karl Fredrik har många planer. Det finns en källare under hela huset där de kommer bygga ett gym, en spaavdelning, en tvättstuga och en vinkällare.

– Vi ska totalrenovera. Vi ska gå igenom alla ytskikt, både invändigt och utvändigt. Så det är väldigt omfattande.

Planerna för trädgården – en liten italiensk piazza

Planerna för trädgården är också omfattande. Karl Fredrik berättar om ett tomathus med gamla antika fönster och en örtagård. Det kommer bli en fin trädgård. En liten italiensk piazza.

Annons

– Det finns ett stort gammalt garage och en förrådsdel som är på 100 kvadrat. Vi kommer att bygga om det till ett poolhus med ett litet kök och ett badrum. I trädgården kommer vi också anlägga en pool som vi bygger in i vårt orangeri i gammal stil, så de passar ihop.

karl fredrik nytt hus
Bild tagen från artikeln Karl Fredrik Gustafsson och maken Petter Kjellén har köpt ett nytt hus publicerad på Hänt.se.

När blir renoveringen färdig?

Förhoppningen är att paret ska vara färdiga med renoveringen av boningshuset under försommaren 2022. Trädgården, med poolen och alla andra bekvämligheter, hoppas de vara klara med till den 1 juli.

Karl Fredriks farhågor kring renoveringen

– Oftast tar det längre tid och blir dyrare än vad man har tänkt. Man får ha med det i beräkningen. De farhågor jag har nu är väl snarare att om jag inte är med och kontrollerar, styr och projektleder så kanske det inte blir som jag vill och har tänkt mig. Det kan bli bättre, men då vill man ju vara med under processen. Jag vill inte lämna över det till någon annan, säger Karl Fredrik.

Annons

Karl Fredriks make Petter delar inte samma behov av att överse renoveringen, men han har varit med förr och är mån om att Karl Fredrik ska få det så som han vill ha det.

– Petter brukar säga ”Det är lika bra att vi ordnar eller ändrar det om inte du blir nöjd, för jag vill inte att du går runt och gnäller”.

Karl Fredriks inredningsstil: "Jag tänker precis likadant med blommor"

Vi är vana att se Karl Fredrik komponera olika blomsterarrangemang och undrar givetvis om han ser några likheter mellan sitt visuella yrke och sin inredningsstil.

– Jag är inte rädd för färg, men jag vill inte att det ska bli så där krockartat utan jag vill gärna ha det lite lugnare«, säger han. Han gillar svagt rosa, grönt och jordbrunt.

Precis som med blomsterarrangemang är det viktigt att slutresultatet blir harmoniskt och att inredningen samspelar med den omgivande miljön. För Karl Fredrik handlar det mycket om att känna in vad som passar i rummet, i huset eller på platsen.

– Eklaholm, är exempelvis en gammal gård, men boningshuset där vi lever i dag byggdes 1923 på glada 20-talet. Så här passar det med kristallkronor, chesterfieldsmöbler och lite pampiga kakelugnar. För det passar den stilen. Allt måste inte vara autentiskt från 1923, absolut inte, man ska ju också leva här nu. Men det gäller att känna in. Jag tänker precis likadant med blommor. Vad som passar.

Annons