0:50

Efter reklamen: En rundtur i Highclere Castle, huset där familjen i Downtown Abbey bor.

(0:50)

Ett slott i Frankrike? Det blir 800 kronor tack.

Så mycket har i alla fall 20 000 personer betalat vardera för att gå in som delägare i det franska slottet Château de la Mothe-Chandeniers, beläget i regionen Nouvelle-Aquitaine i västra Frankrike, skriver SVT Kultur.

De senaste tio åren har antalet slott till salu runt om i Frankrike ökat drastiskt. Många av slotten är nedgångna och i stort behov av renovering, så därför har det nu startats en rörelse för att rädda landets kulturarv från förstörelse.

Den nya digitala plattformen Dartagnan gör det möjligt att köpa en andel av ett slott, och på så sätt vara med och finansiera restaureringen av det, samt underhåll.

Böckerna som var så dåliga att folk inte kunde läsa klart dem

Finns tusentals slott att välja på

För tillfället finns det omkring 1500 olika slott i varierande skick att välja bland på Dartagnan, om man är intresserad av att köpa en del.

Ett franskt slott under renovering.

SVT.

När slottet väl är återställt till gott skick så har alla delägare nyttjanderätt livet ut. För de som köpt in sig i Château de la Mothe-Chandeniers är glassiga dagar på slottet dock minst ett decennium bort. Det är nämligen så lång tid som renoveringarna väntas ta.

När slottet är renoverat får ägarna nyttjanderätt.

Lasse Berghagen inlagd på sjukhus – missade prisutdelningen