1:24

Efter reklamen: 10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

(1:24)

Har du lätt för att lägga ifrån dig en bok som du inser att du inte tycker om, eller måste du kämpa dig igenom den till slutet? Alla har olika inställningar till böcker, men det kan minst sagt vara intressant att höra om böckerna som folk ogillat så mycket att de ens vägrat läsa klart dem.

Buzzfeed frågade sina läsare om böcker de inte orkat läsa till slutet, och fick intressanta svar. Spana in de olika utlåtandena om några av världens mest kända böcker!

American Psycho – Bret Easton Ellis

”Jag älskade filmen, men HATADE boken och kunde inte läsa klart den. Jag behöver inte läsa två hela stycken om hur ett bar glasögon ser ut, och sen fanns det ett stycke eller två som ärrade mig för livet. Glasrör. Hamster. Det räcker så.”

Tidsresenärens hustru – Audrey Niffenegger

”Jag kom till delen där tidsresenären har ett sexuellt möte med sig själv och kunde inte fortsätta läsa.”

Sju dyraste språkmissarna – som har kostat miljoner

Twilight – Stephenie Meyer

”Jag har varit uttråkad nog att läsa i en ordbok förut, men jag kunde inte ens komma förbi de första hundra sidorna av den här innan jag slog ihop boken och gav tillbaka den till min vän.”

Getingfabriken – Iain Banks

”Hyllad som en stötande, kontroversiell bok gav jag den ett försök – eftersom jag gillar genren. Oturligt nog var den bara, tja, tråkig. Jag gav upp inte ens halvvägs igenom. Jag ville verkligen tycka om den, men jag kunde inte. Jag är fortfarande lite ledsen över det för det var meningen att den skulle vara ett sånt mästervärk!”

Kvinnan på tåget – Paula Hawkins

”Folk sjöng lovsånger för den här boken, så jag gav den ett försök. Jag tycker inte om att ge upp böcker, men jag hatade den. Huvudkaraktären är så djupt osympatisk att jag inte kunde få mig själv att bry mig om vad som hände henne.”

Carina Bergfeldts starka möte med Utöya-överlevare

50 nyanser av honom – E.L James

”Jag hatade huvudkaraktären, det fanns inget att tycka om eller något trovärdigt med henne eller språket. Jag erkänner att jag läst en del galna grejer, men det var i alla fall välskrivet och något man trodde kunde hända.”

Swanns värld – Marcel Proust

”Jag försökte... åh, som jag försökte. Kom inte långt. Jag älskar så många olika böcker i så många olika genres, men det här var ett helvete för mig.”

Lolita – Vladimir Nabokov

”Den här var ett stort 'NEJ' för mig. Jag försökte, men jag kunde inte komma förbi hela 'pedofil som groomar sitt offer'-handlingen.”

Vilhelm Mobergs konflikt med Jan Troell – före filmsuccén

Mer läsning

Femina